Ez nem történhetett volna meg – az FIA vizsgálatot indít

írta: M4Sport
2016. augusztus 29. 11:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kisebb sérüléssel úszta meg Kevin Magnussen vasárnapi bukását, az FIA mégsem nyugodt. A balesetben elrepült fejtámasz miatt vizsgálatot indítottak.

A Renault dán versenyzője a Belga Nagydíj 6. körében az Eau Rouge tetején repült ki a pályáról és csapódott a gumifalba. Kétszer is. Bár a hivatalos mérésekről még nem adott tájékoztatást a szövetség, az Auto Motor und Sport úgy tudja, Kevin Magnussen előbb 42 G-vel ütközött a falnak, majd második becsapódásánál 18 G-s erőhatás érte őt.

Az előző körben a pálya ugyanazon pontján 299,1 km/órával haladt – a baleset is hasonló sebességnél történhetett. A gyanú szerint a kerékvetők dobták meg a sárga autót, amely újra teljes tömeggel a földre érve túlzottan kipörgő kerekei miatt tört aztán ki.

Magnussen már a mezelőző körökben is agresszíven hajtott át a kerékvetőkön. Az FIA a baleset előtt már éppen figyelmeztetni akarta a csapatot: ha így folytatja, versenyzőjük pályaszélesítés miatt büntetésre számíthat.

A fedélzeti kamerás visszajátszásokon jól látszott, hogy amikor a Renault másodszor is falnak csapódott, Magnussen mögül egyszerűen kirepült a pilótafülkéből a versenyzők fejének és nyakának védelmét szolgáló fejtámasz. Ez elméletben nem fordulhatna elő. A rugalmas eszközt a szabályok értelmében mindkét oldalon 5 centiméteres kapcsok rögzítik, míg hátul a pilótafülke fala tartja azt.

Charlie Whiting versenyigazgató közölte, alaposan ki fogják vizsgálni, hogy repülhetett ki a támasz az autóból. „Először láttunk ilyet” – nyilatkozta a szakember, akinek biztonsággal foglalkozó csapata a fejtámasz mellett Magnussen sisakját is lefoglalta. Várhatóan az idei évtől használatos, a versenyző fejére irányított szuperkamerák felvételeivel együtt alapos vizsgálatnak vetik őket alá.

Magnussen egy bokáján keletkezett vágással úszta meg a történteket. A verseny után egy közeli kórházban még vizsgálatokat hajtottak végre rajta, ám nem sokkal később már útnak indult hazafelé. Elmondása szerint hétvégi monzai szereplése nem forog veszélyben.

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#4 Agressor 2016. augusztus 29. 14:50  

Nyilván azért nem láttunk még ilyet, mert senki nem törte még így össze az autóját... És ilyen vektorú erőre nincs felkészítve olyan szinten az autó.
Nesze, magyarázat...

fist1
#3 fist1 2016. augusztus 29. 14:47  

És az hogy történhet meg, hogy Verstappen kedvére randalírozhat a pályán? Álszent gecik.

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. augusztus 29. 12:19  
Bogyi007:
"Magnussen már a mezelőző körökben is agresszíven hajtott át a kerékvetőkön. Az FIA a baleset előtt már éppen figyelmeztetni akarta a csapatot: ha így folytatja, versenyzőjük pályaszélesítés miatt büntetésre számíthat." Vettelnél ezek szerint aludtak a versenybírák....

Na ez meg a másik, ami nem konzekvens módon történik az FIA-nál... Komolyan mondom már nem is tudom mit mondjak erre

Bogyi007
#1 Bogyi007 2016. augusztus 29. 11:51  

"Magnussen már a mezelőző körökben is agresszíven hajtott át a kerékvetőkön. Az FIA a baleset előtt már éppen figyelmeztetni akarta a csapatot: ha így folytatja, versenyzőjük pályaszélesítés miatt büntetésre számíthat."

Vettelnél ezek szerint aludtak a versenybírák....FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája