Ez Räikkönennek is sok

írta: M4Sport
2016. október 13. 15:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyetért volt csapattársával Kimi Räikkönen: a Ferrari bajnoka szerint túlságosan hosszúra nyúlnak az F1-es idények.

Rekordhosszúságú, 21 versenyből álló az idei bajnokság. Míg az F1 történetében mindössze egyszer, még 2005-ben fordult elő, hogy egyetlen hónapban összesen 4 versenyhétvégét tartottak, addig idén július után október a második ilyen hónap! És úgy tűnik, hogy mindez nemcsak a résztvevőket (csapatok, az F1-ben dolgozó újságírók) viseli meg, de egyre inkább kezdi a sportág egészén is éreztetni a hatását.

Miközben a versenynaptár elnyújtása miatt a Forma–1-nek már februártól (bemutatók és tesztek) egészen decemberig „ki kellene szolgálnia” közönségét, mintha éppen a túlzsúfoltság kezdené kifárasztani a sportágat és követőit. A bajnokság túl egysíkú, az erőviszonyok túl lassan és kis mértékben változnak ahhoz, hogy alakulásuk állandó beszédtéma legyen, az egyre ritkább és rövidebb üresjáratokban pedig minden résztvevő igyekszik minél jobban a háttérbe vonulni. Mindez oda vezet, hogy túl kevés a téma, túl kevés az igazán érdekes téma, amely igazán megmozgatná az embereket.

Az F1 új tulajdonosa, a Liberty Media ennek ellenére a közelmúltban azt jelezte, pár év múlva még több versenyt szeretne rendezni, hogy egyszerre tudjon helyet biztosítani a naptárban a hagyományos pályáknak, valamint a piaci szempontból meghódításra váró helyszíneknek.

Fernando Alonso nemrég kijelentette, ő jobban örülne, ha visszatérnénk a 2000-es években jellemző 16-18 versenyhez. „Túl sokat utazunk, és túl sok az oda-vissza hétvége is. Ez nekem már túl sok” – jelentette ki a kétszeres világbajnok.

Korábbi ferraris csapattársa, a vele azonos korosztályt képviselő Kimi Räikkönen is hasonlóan vélekedik. „Mire idén végzünk a szezonnal, már majdnem karácsony lesz. Vagyis nem is telik el olyan sok idő, és máris kezdődik minden elölről” – nyilatkozta 2007 bajnoka a brazil UOL Esportének. „A csapatnál mindenki számára hosszú ez az év, és nincs sok idő se pihenni, se felkészülni.”

Räikkönen szerint a probléma viszont aligha megoldható: ha valaki panaszkodni akar az erőltetett menet miatt, bármikor találnak a helyére valaki mást – legyen szó akár egy idősödő versenyzőről, akár egy szerelőről, mérnökről. Ennélfogva nem is lát esélyt a változásra. „Akinek ez nem tetszik, az maradhat is otthon, mivel mindig van valaki, aki éppen ide vágyik. Tény, hogy a hosszú szezonok már a Forma–1 részévé váltak. És ki tudja, mi fog történni még a jövőben?” – tette fel a kérdést.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#8 f1m12 2016. október 14. 14:36  
KIMI AND THE RED POWER:
Räikkönen hol beszél arról, hogy egyetért Alonsoval? Éppen azt "üzente", hogy otthon is maradhat, ha nem tetszik neki.

ezt az otthonmaradást azért mondta, mert kissé cinikus volt. a többi mondatát elolvasva nekem az jön le, h sokallja, mert nincs idő pihenni és felkészülni, de a F1 pörgős, és hamar lecsapnak a helyedre. úgy jön ki, mintha az igazi véleményüket el se lehetne mondani, mert akkor jönnek is a hasonló vélemények, m itt olvashatunk.

amúgy normálisan, m rajongónak azt kellene gondolnom, h minél több futam annál jobb. de nem igazán hozott lázba az elmúlt 3 év. mit nézzek 20 meredes győzelmen?

f1m12
#7 f1m12 2016. október 14. 14:31  
SANI{Ó:
nyafi....nem kötelező, ki lehet hagyni 3-4-5 futamot, hogy tudjon pihenni is a szegény túlhajszolt....

arra kiváncsi lennék, h mi lenne, ha a szerelők kihagynának 3-5 hetet. akkor lenne nyafi

KIMI AND THE RED POWER
#6 KIMI AND THE RED POWER 2016. október 14. 10:22  

Räikkönen hol beszél arról, hogy egyetért Alonsoval? Éppen azt "üzente", hogy otthon is maradhat, ha nem tetszik neki.

Utoljára módosítva: 2016. október 14. 14:19

trialboj
#5 trialboj 2016. október 14. 07:59  

Nem értem a rajongók miért szeretnének kevesebb futamot? Neked mindegy hogy 3 vagy 6 hónapot szopod az ujjad az utolsó és első futam közt?

Ha meg tudják oldani a 20at akkor maradjon csak ennyit, így legalább nagyobb esély van rá hogy összejön belőle néhány érdekes.
Attól hogy kevesebb futam van, nem lesz 1ik sem izgalmasabb.

(Annyit azért hozzátennék, hogy ne a pilóták nem bírják hanem a csapattagok vannak rendkívül kimerülve pl az egymást követő hétvégéken)

Kimilton
#4 Kimilton 2016. október 13. 23:52  

A pilóták ne panaszkodjanak, bőven meg vannak fizetve.

SANI{Ó
#3 SANI{Ó 2016. október 13. 22:26  

nyafi....nem kötelező, ki lehet hagyni 3-4-5 futamot, hogy tudjon pihenni is a szegény túlhajszolt....

albutr
#2 albutr 2016. október 13. 18:49  

szerintem is elég lenne16-18 futam.

autopeti
#1 autopeti 2016. október 13. 17:50  

Hát igen, 10-12 éve ilyenkor már az utolsó versenyhétvégét feldolgozó F1 magazint olvasgattam és kezdtem számolni a Melbourne-i futamig hátralévő napokat...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa