„Ez silány volt” – még Ecclestone-nak sem tetszett az új időmérő

írta: M4Sport
2016. március 19. 11:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár ő kardoskodott leginkább a változtatás szükségessége mellett, Bernie Ecclestone sem volt elégedett az új időmérő edzéssel. A megoldást azonban nem a visszakozásban látja.

Három héttel az Ausztrál Nagydíj előtt derült ki, hogy a sportág irányítói változtatni kívánnak az időmérő edzések lebonyolításán, mellyel elsősorban a versenyek felrázása, változatosabbá, izgalmasabbá tétele volt a céljuk. Melbourne-ben az új szisztéma debütálásával aztán hamar jött a zuhanórepülés: a Q3-ban szinte valódi küzdelmet sem láthattunk.

Bernie Ecclestone nincs jelen Ausztráliában, így nem láthatta élőben az újítás bukását. Pedig mint kiderült, ő volt a legnagyobb mozgatója annak, hogy változzon valami – jóllehet szíve szerint ő egy másik szisztémát, egy amolyan fordított rajtrácsot, az úgynevezett időballasztos rendszert vezetett volna be.

Az Autosport megkeresésére elárulta, nincs elragadtatva a megújult kvalifikációtól. „Néztem, de meg kell mondjam, már a legelső naptól kezdve nem voltam túl lelkes miatta” – fogalmazott. „Eléggé silány volt. De most ez van – mindaddig, míg meg nem változtatjuk. Az egyetlen dolog, amit ez hozott, hogy a versenyzők akár kicsúszhatnak, valami butaságot csinálhatnak, és ily módon esetleg megkaphatjuk az összekevert rajtsorrendet, amire eredetileg vágytunk. Valójában a Mercedes még mindig nagyon-nagyon jó.”

Pedig Ecclestone Niki Lauda elmondása szerint azért is akart újítani, hogy kevésbé legyen egyoldalú a versengés, mivel szerinte ha mindig Lewis Hamilton áll az első rajtkockában, mindig sima győzelmeket láthatunk csupán. Többek véleménye szerint a mostani rendszer azonban mégsem az élcsapatok, sokkal inkább a középmezőny életét keseríti meg.

A brit üzletember szerint aligha kerülhető el a mielőbbi újabb változtatás – már akár az április első hétvégéjén esedékes Bahreini Nagydíjon. „Ha visszatérünk a régi rendszerhez, elmondom, mi fog történni: a Mercedes lesz az első és a második. Ilyen egyszerű” – figyelmeztetett Ecclestone. (Nem mintha Melbourne-ben más eredmény született volna…) „Nem szeretnénk azt látni, hogy bárki előre megmondja, hogyan alakul a rajtsorrend, és hogy ki hol ér célba a versenyen. Mindenünket eladhatjuk, és az így nyert pénzüket mind föltehetjük arra, hogy Hamilton nyer. A közönség nem erre vágyik. Szurkolóként az ember azon akar tanakodni, vajon Hamiltonnak jobban kell-e nyomnia, vajon a Ferrari gyors-e, vagy talán valaki más kerül az élre. Ezt viszont ma már nem tehetik meg. És pont ez jelenti a problémát.”

Ecclestone szavaiból egyértelmű a következtetés: ő továbbra is a rajtsorrend mesterséges megkeverése mellett áll. „Az én ötletem egyszerű volt: hagyják békén az időmérőt. Hatvan éven keresztül működött, és annak a versenyzőnek, aki azt akarja, hogy több pole álljon a neve mellett, hagynunk kell lehetőséget erre. Én azt akartam, hogy az utolsó verseny eredményét alapul véve a győztes több másodpercet vagy tizedmásodpercet kapjon pluszban az időmérős eredményéhez. Ezzel talán a hatodik-hetedik legjobb kerülne a pole-ba, és sokkal változatosabb rajtrácsot kapnánk, ami pedig legalább fél futam erejéig jó versenyt eredményezne. A pole-ban lévőnek még így is lenne esélye a győzelemre” – ecsetelte Ecclestone.

Oszd meg!

19 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Ribo
#19 Ribo 2016. március 19. 19:28  

OFF

Ezt kellene visszahozni :)
https://www.youtube.com/watch?v=FVoScgNlPNA

albutr
#18 albutr 2016. március 19. 17:33  
Paberto:
Nyugdijba azokkal akik mar tul oregek az F1-hez!

egyetértek,nem ártana egy kis fiatalítás.

d00m
#17 d00m 2016. március 19. 15:36  

Még mindig nem jöttek rá ezek a nyomorékok, hogy egyszerűen szélesebb gumi, szélesebb autó, erősebb motor kb. 1000 Le, és kevesebb aerodinamika kellene. Valamint kivenné a kerst és minden hétvége előtt új motort kapnának a versenyzők. Ez nem a spórolásról kell, hogy szóljon.

sába
#16 sába 2016. március 19. 14:53  
Raikkönen:
Először kardoskodik valami mellett, majd mikor kiderül, mekkora szar az egész, elkezd úgy beszélni, hogy szimpatikus legyen a szurkolóknak. Azt se hiszem már el, amit kérdez.

Olvasd el Lauda nyilatkozatát, Börni nem ezt akarta.

Kimilton
#15 Kimilton 2016. március 19. 13:55  

A mesterségesen befolyásolt rajtsorrendnek semmi keresnivalója a F1-ben! Márpedig a fordított rajtrács és társai maximálisan azok.

fist1
#14 fist1 2016. március 19. 13:33  

Sokat tehetett volna Ecclestone az izgalmasabb futamokért, elég csak arra gondolni, hogy a Pirellit meghagyta egyedüli beszálítóként kizárólag (rövid távú) üzleti érdekből. Ha lenne még egy gumiszállító, az egyrészt egy újabb ismeretlen lenne, másrészt jobb minőségű gumikat eredményezne, amivel esetleg még versenyezhetne is egymással a két Merci-pilóta, meg a mezőny többi része. Ezekkel a gumikkal hiába is érné utol bárki a Mercit, olyan sok akciót nem lehetne látni akkor sem, csak más-más nyerné az egyes versenyeket, nem csak egy csapat pilótái. Ha késhegyre menő küzdelmet akar látni a versenyeken, ahhoz először meg kellett volna teremteni az alapfeltételt: gumit biztosítani a csapatoknak hozzá. Ehelyett ő a rövid távon jövedelmezőbb megoldás mellett döntött, most pedig újabb műizgalmakat akar becsempészni. Ennyire futja, Ecclestone agya csak a mohó algoritmust ismeri, de az nem éppen mindig optimális is.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 13:34

Raikkönen
#13 Raikkönen 2016. március 19. 13:27  

Először kardoskodik valami mellett, majd mikor kiderül, mekkora szar az egész, elkezd úgy beszélni, hogy szimpatikus legyen a szurkolóknak.
Azt se hiszem már el, amit kérdez.

stonefly
#12 stonefly 2016. március 19. 13:01  

Kifelejti azt a pici tényt, hogy pl. a Mercedes nem azért költ el egy egy évben egy kisebb ország költségvetését, hogy MEGLEPETÉS legyen hogy honnan rajtol majd.

Ha ez az irány akkor megint a gyártóknak lesz érdektelen az F1. Pedig nélkülük meg nincs F1.

f1m12
#11 f1m12 2016. március 19. 12:37  
armin1:
Ez óvoda ! Ahogy a Ferrarinál leáldozott Monti ideje, a f1 irányítóinak nagy részénél is. Ez van. Nincsenek már meg a képességek. A legjobb az lenne, ha a Monacoi fiuk tangában húznák ki egy kosárból futam előtt, hogy ki hol rajtol.

:DDD
Vettel karrierje ott véget is érne
de tényleg, a maira nincsenek szavak

armin1
#10 armin1 2016. március 19. 12:16  

Ez óvoda !

Ahogy a Ferrarinál leáldozott Monti ideje, a f1 irányítóinak nagy részénél is. Ez van. Nincsenek már meg a képességek.

A legjobb az lenne, ha a Monacoi fiuk tangában húznák ki egy kosárból futam előtt, hogy ki hol rajtol.

Paberto
#9 Paberto 2016. március 19. 12:15  

Nyugdijba azokkal akik mar tul oregek az F1-hez!

Wolverine
#8 Wolverine 2016. március 19. 12:13  

Hát még jó hogy nem keltem fel ezért. Valószínűleg ez volt az utolsó időmérő amit megnéztem, legalábbis amíg vissza nem hozzák a régi rendszert.

sába
#7 sába 2016. március 19. 11:56  

Ha nem lenne az első futam tuti nem kelnék fel érte korán reggel. Az egyetlen dolog, ami érdekel, hogy az új rádiós szabály okoz-e gubancot, vagy az is csak vihar a biliben.

hammertime
#6 hammertime 2016. március 19. 11:51  

Írtam múltkor már, ha bohóckodni akarnak, akkor nem kell időmérő, hanem induljanak a bajnokság fordított sorrendjében, aztán mindenki boldog lesz, lesz káosz, tumultus, nagy rajtbalesetek, minden ami kell a cirkuszhoz és akkor hátha nem a merci nyer.

HannaLill
#5 HannaLill 2016. március 19. 11:42  

Bárhogyan keverik kavarják akkor is a leggyorsabb csapat lesz elől az edzések végén az esetek 85-90%-ában.
Vezessék be a fordított rajtrácsot és akkor az lesz amit a vén kappan akar hogy a lassabbak rajtolhassanak a versenyen az élről, vagy vegyék le a Mercedes egyik kerekét akkor nem fogják megnyerni az edzést.

sába
#4 sába 2016. március 19. 11:37  

Próbálkoznak mindenféle sz*r látványmegoldással, miközben ők maguk betonozták be a mercedes előnyét a szabályokkal. Most meg vergődnek a saját fekáliájukban. Jelen esetben a mezőny végéről is indulhatna a két merci, akkor is simán behúznák.

F1890
#3 F1890 2016. március 19. 11:32  

rózberg kétszer is hibázott mégis merci 1-2. tessék előre megmondtuk

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. március 19. 11:31  

KI VÁGYIK RÁ KI??? Én nem vágyom arra hogy a csapatom a véletlen miatt legyen 1. avgy utolsó..

Akkor huzunk kalapból ha erre vágyik valaki.. KÉTLEM! MI szurkolok versenyre vágyunk mind a pályán mind azon kivűl! FEJLESZTÉSI VERSENYT hogy legyen annyi gumi amennyi-t akarnak és csapatom azért legyen az első mert Ők végezteék a legjobb munkát nem azért mert odaajdák nekik..

Thibczy
#1 Thibczy 2016. március 19. 11:29  

Csak azt felejti el ez a vén bolond, hogy ez nézhetetlen volt, és mellette ugyanúgy papírforma végeredmény születne az esetek nagy többségében. Azért meg nem érdemes bevezetni, hogy esetleg évente egyszer vagy kétszer a Merci beszopja a rendszert.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

32016.10.21. 16:15

Amerikai Nagydíj – első szabadedzés

Beszámoló az eseményről

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

82016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"