Ez történt Rosberg és Hamilton autójával az ütközés után

írta: M4Sport
2016. május 20. 08:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két versenyzője ütközése után nem kevés munkájába kerül a Mercedesnek, hogy mindkét autóját tökéletesen felkészítse a Monacói Nagydíjra. A csapat szakembere elmesélte, mi történt a két géppel, miután visszakapták őket.

Nem egy, mindjárt két összetört autót kellett megjavítania a Mercedesnek a barcelonai futamot követően. Lewis Hamilton és Nico Rosberg ütközése nemcsak a két versenyzőnek és a csapatvezetőknek okozott komoly fejtörést. Miután a soron következő Monacói Nagydíj programja a hagyományok szerint már szerdán megkezdődik (az első szabadedzések csütörtökön vannak), az istálló szerelőinek egy nappal kevesebb áll a rendelkezésükre a gépek felkészítésére.

Az Autosport megtudta, a minőségellenőrzésre a korábbi hibák után egyre nagyobb gondot fordító csapat összesen 1200 alkatrészt volt kénytelen ellenőrizni a baleset után. „Szerencsére nagyon-nagyon ritka nálunk az efféle baleset, de ha megtörténik, arra is megvan a megfelelő eljárásunk” – nyilatkozta Rob Thomas, az istálló műveleti igazgatója.

„Amikor az autók visszaérkeztek a garázsba, a pályán máris sok elemzést végeztünk, sok telefonhívást folytattunk le, és mindent, amit a pályáról visszakaptunk, elkülönítettük. Az elsődleges célunk, hogy az autó biztonságos legyen. Az elkülönítésnél minden egyes alkatrészt leltárba vettünk. Ezúttal több mint ezer, nagyjából ezerkétszáz alkatrész került erre a listára – ennyit kaptunk vissza, sérülten vagy épen. Sok elemet, például a szárnyakat a tesztrészlegre küldjük, ahol megvizsgálják, van-e rajtuk szerkezeti sérülés. Sok alkatrésznél megvizsgáljuk, az összetevőik nem törtek-e el, és a méretüket is ellenőrizzük.”

Ezen vizsgálatok során a csapat felmérte, mely alkatrészeket lehet továbbra is használni, s melyeket kell mindenképpen kicserélni. Az ellenőrzést a szakemberek 24 órán belül végezték el, hogy mihamarabb jelezni tudják beszállítóiknak vagy saját részlegüknek, ha valamilyen elemből szükségük van újakra. „A tervezés és szervezés komoly kihívást jelent – erről ismerszik meg igazán, mennyire jó a csapatunk. Az egyes részlegek között élő időben zajlik a kommunikáció. Naponta két megbeszélésünk van, amit folyamatosan koordinálni kell” – magyarázta Thomas.

Végül elárulta, az autók újjáépítését pénteken kezdik el, és csapatnak összesen három napja lesz erre mielőtt útnak indulnak Monacóba. „Itt minden a kompromisszumokról és a gyors döntésekről szól. A prioritást az autó biztonságossága élvezi, ezért első osztályú alkatrészeket használunk például az olyan részeken, mint a felfüggesztés, ahol mindennek tökéletesnek kell lennie. Aztán megnézzük a teljesítményt befolyásoló elemeket. Tudjuk, hogy egész versenyképes autónk van, ezért mindenki teljességgel motivált, hogy tökéletesen összerakjuk ezen részeket is, és hogy a lehető legjobb állapotban küldjük pályára az autókat legközelebb” – fogalmazott a szakember.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#5 albutr 2016. május 22. 20:33  
szaki:
De ők dolgoznak, míg más csak a tökét lógatja. Ezért JÓK!

xD

szaki
#4 szaki 2016. május 20. 17:07  

De ők dolgoznak, míg más csak a tökét lógatja. Ezért JÓK!

sába
#3 sába 2016. május 20. 14:14  
Irwine_:
És akkor a teszten mivel mentek?

Jó kérdés.

trialboj
#2 trialboj 2016. május 20. 13:06  

Nem akarok hülyeséget mondani, ezért inkább kérdezem, de egy sima verseny után nem kell ugyanúgy átvizsgálni kb mindent? Főleg mióta Ham 2x is ugyan olyan rejtélyes módon esett ki?

Irwine_
#1 Irwine_ 2016. május 20. 11:36  

És akkor a teszten mivel mentek?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa