Ez vezetett Alonsóék balesetéhez

írta: M4Sport
2016. március 20. 14:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas motormódjának átváltása is hozzájárulhatott Esteban Gutiérrez és Fernando Alonso ausztráliai balesetéhez. Az ugyanazon helyen húsz éve szintén bukó Martin Brundle azon csodálkozik, hogy nincs több hasonló eset a hármas kanyarban.

Az Auto Motor und Sport a telemetria adataiból úgy tudja, Esteban Gutiérrez 307 km/órával száguldott közvetlenül az Ausztrál Nagydíj 17. körében bekövetkezett ütközés előtt, míg Fernando Alonso 310 km/órával. Hogy az aztán a levegőbe emelkedő és többször megforduló McLaren pontosan mekkora tempóval és erővel csapódott a falnak, egyelőre nem derült ki, ennek részletezésére csak az FIA alapos vizsgálata után kerülhet sor. A spanyol valójában két nagyobb becsapódást vészelt át: az első falnak ütközve két kerekét veszítette el, majd úgy száz méterrel később jött a másik fal. Az FIA a futamot követően versenybalesetnek nyilvánította az incidenst, így senki sem kapott büntetést.

A pálya 3-as kanyarjánál nem először történt a mostanihoz hasonló bukás. 2001-ben Jacques Villeneuve és Ralf Schumacher ütközött össze majdnem ugyanott. Akkor a kanadai BAR-Hondájáról le is repültek a kerekek, s az egyik egy pályabírót talált el, aki életét vesztette. 1996-ban pedig Martin Brundle karambolozott ugyanott a rajtot követően Johnny Herberttel.

Érdekesség, hogy utóbbi két versenyző ma már egyaránt a brit Sky Sports televízió szakértői csapatát erősíti, s most ilyen minőségükben nézte végig Alonso repülését. „Ha mélyen ülsz az autóban, és párharcba bonyolódsz egy másik versenyzővel, ez a kanyar sokszor hamarabb eljön, mint gondolnád” – nyilatkozta Brundle a hármas forduló sajátosságáról. „Engem inkább az lep meg, hogy nem történik ott több ilyen eset. Szerintem Gutiérrez egyébként kicsit korábban lépett a fékre, és ezzel meglepte Fernandót.”

Kiderült, Brundle utóbbi kijelentésével nem is tévedett sokat. Az Auto Motor und Sport megtudta, hogy bár a mexikói pontosan ugyanott lépett a fékpedálra, ahol egy körrel korábban, autója így is lendületet veszített. És nemcsak azért, mert előtte rosszul gyorsított ki a második kanyarból, hanem főként mert az ERS híján volt már az energiának, így hajtóegysége úgynevezett erőcsökkentő módba kapcsolt, hogy fel tudja tölteni az akkumulátort. Gutiérrez emiatt nagyjából 150 lóerőt veszített, autója pedig lassulni kezdett.

Bár ezt az állapotot az autók hátsó piros lámpája jelzi a riválisoknak, Alonso aligha számolt azzal, hogy a tempókülönbség problémához vezethet. Sőt, inkább a lehetőséget látta meg az előzésre – ahogyan azt ő maga is nyilatkozta később. „Az utolsó pillanatig ki akartam használni a szélárnyékot. Talán mindketten elkéstünk, talán elmértem a féktávot. De ilyenkor csak a hátsó szárnyat látod magad előtt, nincs teljes rálátásod a pályára” – mondta a spanyol.

Alonso örült, hogy ép bőrrel megúszta a kívülről is ijesztő repülést, ám egyúttal bánta is, hogy csapattársával, Jenson Buttonnel ellentétben nem szerezhetett pontot. Főnöke, Éric Boullier szerint minden bizonnyal összejött volna a kettős pontszerzés. „A számításaink szerint Fernando nyolcadikként ért volna célba” – erősítette meg.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#8 Thibczy 2016. március 21. 14:14  
Jocke:
Az utolsó mondat valóban fals, sajnos Button nem szerzett pontot. Nála is betliztek a stratégiánál, szuperlágyat kapott, pedig bejöhetett volna Grosjean előtt. Persze a sportban nincsen "ha". Szerintem a középmezőny elég szoros, versenyen hasonló tempót megy a Force India, a Williams, a Renault, a Haas és a McLaren is. Persze ha Alonso nem ütközik, és eleve nincs megszakítás, akkor azért nehéz lett volna, s szerintem akkor Alonso maximum megtartotta volna a tizedik helyet.

Button ott szívta meg, hogy egyedül ő cserélt a lágy gumisok közül Alonso balesete előtt. Utána már nem volt veszítenivalója, előzni esélytelen volt, egy jókor jött SC talán helyzetbe hozta volna.

Jocke
#7 Jocke 2016. március 21. 12:02  
trialboj:
Kíváncsi lett volna arra a 8. helyre, azért ott voltak a torros fiúk, akik ebbe "talán" beleszólnak.

Az utolsó mondat valóban fals, sajnos Button nem szerzett pontot. Nála is betliztek a stratégiánál, szuperlágyat kapott, pedig bejöhetett volna Grosjean előtt. Persze a sportban nincsen "ha". Szerintem a középmezőny elég szoros, versenyen hasonló tempót megy a Force India, a Williams, a Renault, a Haas és a McLaren is.

Persze ha Alonso nem ütközik, és eleve nincs megszakítás, akkor azért nehéz lett volna, s szerintem akkor Alonso maximum megtartotta volna a tizedik helyet.

autopeti
#6 autopeti 2016. március 21. 10:27  

Ez a fotó annyira emlékeztet engem Gilles Ferrarijára Zolderben...

https://www.pinterest.com/pin/552324341772446286/

Highlander
#5 Highlander 2016. március 21. 10:10  

Valami minimális fejlődés érzékelhető, de ez így is kevés! Az viszont egyértelmű, hogy Alo akkor kezdett el repülni, amikor a kavicságyhoz ért.

Raikkönen
#4 Raikkönen 2016. március 21. 08:10  
sztárvorsz:
Kettős pontszerzés? Látott bárki bárminemű előrelépést amúgy? Ami nekem lejött pont ugyanott vannak mint tavaly.

Hogy lennének ugyanott?:D Tavaly 17.-18. helyekről indultak, és futamon is csak jó minőségű terelőbóják voltak. most 12.-13. helyet fogtak kvalin és Alo a futamon is tartotta a 10. helyet egészen addig, míg kiállt.
Látható a fejlődés, és sztem egyre jobbak lesznek Ők is.

sztárvorsz
#3 sztárvorsz 2016. március 20. 22:06  

Kettős pontszerzés? Látott bárki bárminemű előrelépést amúgy? Ami nekem lejött pont ugyanott vannak mint tavaly.

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. március 20. 19:59  

Button sem szerzett pontot, szoval nem ertem az utolso bekezdest

trialboj
#1 trialboj 2016. március 20. 18:52  

Kíváncsi lett volna arra a 8. helyre, azért ott voltak a torros fiúk, akik ebbe "talán" beleszólnak.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"