„Ezeket a gumikat senki sem érti”

írta: M4Sport
2016. július 20. 17:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyik Forma–1-es csapat sem érti tökéletesen az idei gumiabroncsok viselkedését – jelentette ki a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds. A Haas csapatvezetője, Günther Steiner eközben arról beszélt, a gumikezelés adta fel legjobban a leckét az idén debütáló amerikai istállónak.

Miközben a Mercedes uralja a királykategóriát, a riválisok teljesítménye folyamatosan ingadozik. A Red Bull például gyengélkedett Ausztriában és Bakuban, majd az osztrák és a brit futamon ismét jól teljesített. Azt maguk a bikások is elismerték, hogy ez nemcsak a pályák közötti eltéréseknek köszönhető, hanem annak is, hogy bizonyos esetekben nem tudtak megfelelően bánni a gumikkal.

Hasonló problémákkal a riválisok is szembesültek már, a Williams technikai igazgatója pedig úgy érzi, egyelőre senki sem érti tökéletesen az abroncsok viselkedését, ezért változik néha látványosan az erősorrend néhány nap leforgása alatt. „Kanadában nagyon jó versenyünk volt, akárcsak a Force Indiának, miközben a Red Bull szenvedett és a Ferrari sem volt olyan jó, mint szeretett volna. Elutaztunk Azerbajdzsánba és a helyzet hasonló volt” – kezdte nyilatkozatát.

„Voltak problémáink, de általánosságban rendben voltunk. A Mercedes és a Force India is rendben volt, míg a Red Bull nem ott volt, ahol lenni akart. Jött Ausztria! Nehéz futamunk volt, akárcsak a Force Indiának – mi sem, és ők sem tudták megfelelően munkára bírni a gumikat. Eközben a Red Bull, melynek versenyzői Kanadában szenvedtek a gumikkal a hűvösebb időjárási körülmények között még a Mercedest is kihívások elé állította. Hűvösebb időjárási körülmények között…” – folytatta.

„Ez az egész a gumik miatt van. Mindenki elmondja, hogy keményen dolgozik az, hogy jobban megértse őket, de bármelyikünket megtréfálhatják. A Red Bullt, a Ferrarit és a Mercedest is” – figyelmeztetett Symonds, majd jelezte a problémák nem kapcsolódnak szorosan a guminyomással kapcsolatos szigorú határértékekhez. „Nehezebbé tették a dolgunkat velük, de nem hiszem, hogy közük lenne hozzá. Ez az egész sokkal inkább magukkal a keverékekkel kapcsolatos. Nem hiszem, hogy van csapat, ami tökéletesen érti a gumikat” – jelezte.

Nemrég a Haas-istálló csapatvezetője is hasonló megállapításra jutott, sőt egy interjú során kijelentette, gárdáját a gumikezelés lepte meg legjobban a Forma–1-ben. „Abszolút. Viszont én csak a saját csapatom nevében nyilatkozhatok. Nézem, ahogyan a többiek különböző dolgokkal próbálkoznak, és azt hiszem, ti is láttátok, mit csinált a Force India. Nekünk is ez a célunk, az, hogy versenyről versenyre jobban megértsük a gumiabroncsokat. Jobban fel szeretnénk készülni a futamokra, melyeken nem tudjuk, mi történik majd. Szóval igen, ez a legnagyobb kihívás.”

Steiner jelezte, a 2017-es szezon előtt csapata alaposan át fogja gondolni egy olyan szakember szerződtetését, aki a folytatásban csak a gumikkal foglalkozik – idén ezen a poszton senki sem dolgozik náluk. „Kiscsapat vagyunk. A versenymérnökeink és a teljesítménymérnökünk foglalkozik ezzel a területtel. Nincs gumikkal foglalkozó szakemberünk, és ezt felül kell vizsgálnunk a 2017-es év előtt, mert nem hiszem, hogy a helyzet egyszerűbb lesz” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#2 fagyi 2016. július 21. 11:00  
Sebees:
Miért nem lehet olyan gumit csinálni ami egyenletesen kopik és szélesebb hőmérsékleti tartományban működik? Annyi féle modern szilikát, mű kaucsuk és ezernyi anyag van. Lehet hogy vissza kellene térni a gumi fa nedvéhez?

Így akarják feldobni a versenyt. Kár. Sajnos ezek a gumik és annak felfogása nem egyezik szerintem a F1 mentalitással. Bár lehet tévedek, de égő a szériát nézve. Már jó pár éve.

Sebees
#1 Sebees 2016. július 20. 19:39  

Miért nem lehet olyan gumit csinálni ami egyenletesen kopik és szélesebb hőmérsékleti tartományban működik? Annyi féle modern szilikát, mű kaucsuk és ezernyi anyag van. Lehet hogy vissza kellene térni a gumi fa nedvéhez?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához