Ezért cserélt karosszériát a Haas

írta: M4Sport
2016. március 31. 20:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak a Fernando Alonsóval történt ütközés okozott fejtörést a Haas-istállónak, Esteban Gutiérrez autója ugyanis a mentés során is sérült – derült ki a Bahreini Nagydíj sajtónapján. Az amerikaiak az erőcsökkentő üzemmóddal kapcsolatos pletykákat is igyekeztek tisztázni.

A Haas a hét elején jelentette be, kicseréli Gutiérrez autójának karosszériáját, az ugyanis, amit Ausztráliában használt, túlságosan megrongálódott. A hír többeket meglepett, hiszen a mexikói versenygépe sokkal jobb állapotban maradt, mint a kétszeres világbajnoké (az, hogy az ő karosszériáját cserélni kell, szinte azonnal egyértelművé vált), Bahreinben viszont kiderült, nemcsak maga a baleset nehezítette a csapat dolgát.

„Volt egy kis sérülés az autó hátsó részén, a padlólemezen” – nyilatkozta Gutiérrez, amikor az ütközésről és a karosszériacseréről kérdezték. „Azt hiszem, a karosszéria a darun sérült meg. Nem tört össze, csak megsérült, viszont a helyzet így sem ideális. Itt most egy új karosszériát használok, de ez önmagában nem jelent komoly különbséget” – magyarázta a fiatal mexikói.

A cseréről a csapatvezető, Günther Steiner is beszélt, nyilatkozatából pedig kiderült, Gutiérrez egy olyan karosszériát használ Bahreinben, ami korábban már átesett az első éles bevetésen. „Ezt a karosszériát is futtattuk a tesztek alatt, akkor ez volt a tartalék” – mondta. „Az, ami Ausztráliában megsérült még csak tegnap került vissza hozzánk, hiszen először vissza kellett küldenünk Angliába, hogy ott megjavítsák, és onnan érkezett vissza a csapathoz” – tette hozzá.

Günther SteinerCáfoltak

A baleset után egyébként felmerült, hogy Gutiérrez autója azért veszített a megszokottnál korábban lendületet (mielőtt Alonso nekiütközött), mert az ERS híján volt már az energiának, így hajtóegysége úgynevezett erőcsökkentő módba kapcsolt, hogy fel tudja tölteni az akkumulátort, így a mexikói nagyjából 150 lóerőt veszített. Bahreinben természetesen ez a felvetés is szóba került, Gutiérrez azonban tiszta vizet öntött a pohárba. „Hallottam, hogy a szóbeszéd szerint a motor elveszítette az erejét, de ez nem igaz. Létezik ez a jelenség, de a felvetés nem igaz. Nem veszítettünk erőt, nem történt semmi hasonló. Megnéztük a felvételt, és ez teljesen világos” – kezdte.

„Én versenyeztem, és nyilvánvaló, hogy Fernando is. Volt egy kisebb félreértés, és balesetbe keveredetünk, de szerencsére nem történt semmi komoly, már ami az egészségünket illeti. Ebből a szempontból nem volt komoly következménye az esetnek, ellenben az eredménnyel, arra ugyanis hatással volt. A verseny azon szakaszában ugyanis egész jó tempót futottam. Az elején sajnos volt egy kis problémánk, hiszen a motor miatt elveszítettem vagy 20 másodpercet. Hátraestem, de később elkezdtem a felzárkózást” – folytatta visszaemlékezését.

Azt, hogy az erőcsökkentő üzemmódnak köze volt a balesethez később Steiner is cáfolta. „Nem történt ilyesmi. Az energia-visszanyerő rendszer jól működött. Minden megfelelően működött a versenyautón. Megmutattuk az adatokat a versenybíráknak, és ők is rendben találták. Alonso azt hiszem megpróbálta megelőzni Grutérrezt, akinek a sebessége egyébként ugyanolyan volt, mint az előző körben” – jelezte a csapatvezető.

Esteban Gutiérrez

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája