Ezért esett ki Alonso

írta: M4Sport
2016. május 16. 17:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem a hazai közönség kedvencének tervei szerint alakult a Spanyol Nagydíj: Fernando Alonsónak a 12. helyről, egy műszaki hiba miatt kellett félreállnia. Kiesése után még nem tudta megmondani, pontosan miért állt le versenyautója, a Honda viszont megadta a választ!

Az időmérő még egész jól sikerült (Alonso hosszú idő után először bejuttatta a Q3-ba a McLarent), a futam azonban a kiesés előtt is felejtős volt a spanyol számára: a rajtnál több pozíciót is veszített, majd követnie kellett csapattársát, akinél érzése szerint valamivel jobb tempót diktált. Nem csoda tehát, hogy a leintés után kiemelte „nem is nagy kár” a műszaki hibáért, hiszen „sokat nem veszített a kieséssel”, melynek pontos okai akkor még számára is ismeretlenek voltak.

A Honda azonban megadta a választ: „Fernando kiesését egy szoftverhiba okozta, melynek következtében leállt a belső égésű motor” – jelentette a gyár sportigazgatója, Haszegava Juszuke, majd egy jobb hírrel is szolgált. „Úgy gondoljuk, maga az erőforrás nem sérült, de azért folytatjuk a vizsgálatokat, hogy kiderítsük, milyen hatásai voltak a leállásnak. Szorosan együttműködünk a csapattal, hogy a következő futamokon elkerüljük az ehhez hasonló meghibásodásokat” – folytatta a szakember, kinek csapata idén másodszor szembesült kiesést okozó műszaki hibával.

Ennek ellenére Haszegava úgy érzi, a kiábrándító 2015-ös szezon vége óta a Honda komoly előrelépéseket tett az erőforrás megbízhatósága terén. „Fernando motorjának ez volt a negyedik versenye” – mutatott rá. „Eddig ilyen hosszú ideig még egyik sem üzemelt. Bár nem tudtuk befejezni a futamot, ez egy rendszerhiba miatt történt. Bizonyíthattuk volna, hogy a motorunk négy futamot is kibír, ami azért eléggé biztató” – magyarázta valamivel magabiztosabban.

Alonso a kiesés kapcsán elmondta, a McLaren jól reagált a helyzetre, miután egyértelművé vált, hogy valami nincs rendben az autóval. „Néhány körrel a kiesés előtt pár szenzor már jelzett, és üzeneteket is kaptam a csapattól. Valahogy kezeltük is a helyzetet, végül azonban már nem láttuk, mi következik. Szomorú vagyok, mert jó lehetőségünk adódott, főleg úgy, hogy a Mercedes versenyzői kiestek. Még nem vagyunk elégedettek a megbízhatósággal. Folyamatosan javítanunk kell, és azt is meg kell nézni, hogyan ment a futam. Sajnos nem tudtam megmutatni, milyen a tempóm” – nyilatkozta.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#4 albutr 2016. május 17. 22:20  

:-(

Rocketfinger
#3 Rocketfinger 2016. május 17. 14:24  

a motor most már "megbízható", tavalyhoz képest egyértelmű az előrelépés, nem minden hétvégén dobja fel a pacskert. ezzel szemben amikor megy, akkor ugyan lassú, de legalább sokat is fogyaszt. autóversenyzéshez kimondottan ideális kombináció...

fagyi
#2 fagyi 2016. május 17. 13:30  

Microsoft betette a lábát a projektbe? :D JK

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 13:31

trialboj
#1 trialboj 2016. május 17. 07:59  

Jaj de nem jó hír ez még mindig. Azt akarták bizonyítani hogy 4 versenyt bír 1 motor, de mivel 5öt lehet összesen használni, még nem érik el a 21 futamot, azaz mindenképp büntetősdit játszanak majd, akármilyen jó is lesz az erőforrásuk év végére.

Mondjuk ha ilyen látványtalan helyzetből hagyja el az F1et Alonso, akkor kicsit talán könnyebb lesz elfogadni. Eddig se különösebben volt mihez drukkoljak neki, rajt után megnéztem hol van, aztán kerékcserék közben örültem hogy top5ben bóklászik, majd mikor mindenki kinn volt akkor top10en kívül találta magát, és adtak a sz@rnak egy pofont.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Taylor Swift

52016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják

42016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt