Ezért halasztották a glória bevezetését

írta: M4Sport
2016. július 29. 13:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, a Force India pilótája és egy neves szakértő is egyetért a Stratégiai Csoport döntésével, miszerint 2017-ben még biztosan nem vezetik be a glóriát. Eközben felmerült, adott esetben egy „aktív” fejvédő lehet az eszköz esetleges utódja.

A Forma–1 elöljárói csütörtökön döntöttek a fejvédő bevezetésének halasztásáról. Ezt a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, Alex Wurz meglehetősen indulatosan kommentálta, mondván a döntés megmutatta, „az üzlet a biztonság előtt áll”. Ezzel arra utalt, hogy az illetékesek túl nagy figyelmet fordítottak az esztétikai, aerodinamikai és népszerűségi szempontokra.

Kijelentésére legkorábban a Red Bull F1-es csapatát irányító Christian Horner reagált. „Nem értek egyet ezzel” – nyilatkozta. „Megegyeztünk abban, hogy 2018-ban bevezetünk valamilyen rendszert, ezt azonban meg kell ismerni, ki kell fejleszteni és rendesen le kell tesztelni. Leszámítva azt, hogy néhány pilóta körözgetett vele, a glóriával nem is teszteltünk. A gumikat mérföldeken keresztül teszteljük a bevetés előtt, és ezt kell tennünk egy biztonsági elem esetében is” – tette hozzá.

„Biztosítanunk kell, hogy nem kreálunk új kockázatot, olyat, ami eddig nem volt jellemző. Szerintem jól döntöttünk. A következő 12 hónapban felpörög a kutatás és a fejlesztés, mert biztosra akarunk menni. Ha bevezetünk valamit, akkor arra megfelelő körülmények között kerüljön sor. Ez nemcsak az F1-re igaz, hanem az összes többi kategóriára is” – magyarázta, kiemelve, hogy a versenyzők sem fognak morgolódni a csúsztatás miatt, ami a kiscsapatoknak is kedvező lehet, hiszen az ő szempontjukból az eddigi szabályváltoztatások is későn jöttek.

glóriaA brit szakembertől azt is megkérdezték, mi lesz, ha jövőre történik egy súlyos baleset, amit a glória adott esetben megakadályozhatott volna (Wurz nyilatkozata során erre is utalt, amikor kijelentette, reméli az F1 nem bánja meg a mai döntést). „Ez nagyon bonyolult. Mindig van ha. Mi van akkor, ha bevezetik, és ez okoz balesetet? Ha egy pilóta nem tud kiszállni? Sok dolog történhet. További fejlesztésekre van szükség, hogy biztosra mehessünk” – válaszolta.

A csütörtöki sajtónapon a Force India versenyzője, Sergio Pérez is arról beszélt, a glória adott esetben növelhette volna a biztonsági kockázatokat. „Az FIA elért némi fejlődést a glóriával, amit meg is mutatott nekünk a Magyar Nagydíj alatt. Az eredmények jók, és megmutatták, hogy a glória életeket menthet. De valami el is romolhat. Mi van, ha valami rossz helyen találja el és egyenesen a testedre csapódik? Jól haladnak, de ez a rendszer még nincs teljesen kész” – jelezte.

A döntés ismertetése után az Autosport szakírója (a korábbi tervező), Gary Anderson is elégedettségének adott hangot. „Jó, hogy az F1 dolgozik a fejvédelmen, de hiba lenne egy tökéletlen rendszert bevezetni, ami miatt az autók még rosszabbul is néznének ki. Inkább dolgozzanak a megfelelő eszköz kifejlesztésén, ami akár a szélvédős megoldás is lehet, amiben sokkal több lehetőség van, ha tovább dolgoznak rajta. Nem szabad sietni, csak azért, hogy csináljunk valamit. Szóval jól döntöttek, mert több idő marad a kutatásra és a jó megoldás megtalálására” – írta.

glóriaNoha korábban felmerült, az FIA önhatalmúlag még bevezetheti a glóriát 2017-re, a versenyigazgató, Charlie Whiting elismerte, a szövetség is belátta, több időre van szükség, eddig ugyanis csak néhány pilóta tesztelte azt, szóval kevés információ áll rendelkezésükre a láthatóságról. Éppen ezért elhatározták, hogy a belga és az olasz hétvége szabadedzésen az összes versenyző pályára viszi a glóriát, hogy minél több visszajelzést kapjanak.

Ebből is látszik, a Forma–1 továbbra sem tett le a fejvédőről és a glóriát sem engedték még el, sőt 2018-ra továbbra is ez az egyik „legerősebb” opció, igaz, a Red Bull megoldását is elő fogják venni a következő másfél évben. Van azonban egy másik elképzelés, amely idővel felválthatja a 2018-ban debütáló eszközt. A Motorsport információi szerint a Stratégiai Csoport felvetette egy „aktív fejvédő” bevezetésének lehetőségét is.

Ez egészen addig az autó karosszériájában maradna, amíg a hozzá kapcsolt szenzorok veszélyt nem érzékelnek. Ha egy törmelék, vagy gumiabroncs száguld az autó felé, a rendszer „előugrana”, hogy elhárítsa a veszélyt. A jelenlegi vélemények szerint ez lenne a legjobb megoldás, hiszen az autók kinézetén és aerodinamikáján sem rontana, miközben javítja a pilóták fejének biztonságát. A rendszer kifejlesztésén az autógyártók is szívesen dolgoznának, az elmúlt években ugyanis próbálkoztak már hasonlóval utcai autóik esetében, a Forma–1-ben elért eredmények pedig ezeknek az eszközöknek a továbbfejlesztését, tökéletesítését is segíthetnék.

Red Bull fejvédő

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#2 Jadeite 2016. július 29. 16:26  

Ebben látok fantáziát, a hadászatban évtizedek óta használnak hasonló elven működő aktív védelmi rendszereket, persze azok nem közeledő gumidarabokat v törmelékeket azonosítanak és állítanak meg, hanem lövedékeket, de ötletnek szerintem sokkal jobb, mint ez az ótvar strandpapucs glória.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. július 29. 13:52  

mostanában végre pár jó döntést is hozott az FIA,

kár hogy ezek a jó döntések mind abból álltak, hogy
- valamit NEM változtatnak meg, vagy
- visszatérnek egy régebben már bevált változathoz,

de ne legyünk telhetetlenek :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek