Ezért kell még hónapokig tartania a rajtoktól a Mercedesnek

írta: M4Sport
2016. április 03. 14:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes úgy döntött, inkább a saját kezébe veszi az irányítást! A rajtnál tapasztalt gyengélkedésük miatt a Daimler segítségével új kuplungot fejlesztenek!

Már sosem fogjuk megtudni, miként alakult volna az Ausztrál Nagydíj, ha nincs Fernando Alonsóék balesete és a miatta lendített piros zászló. Az viszont valószínű, hogy ha a Ferrari győzelemmel indította volna szezonját, azt elsősorban kimagaslóan jó rajtjának köszönhette volna. Sebastian Vettel szombaton a bahreini időmérő után elárulta, képesnek érzi magukat arra, hogy megismételjék melbourne-i startjukat – s most főként az a kérdés, a Mercedes tud-e javítani indulásán.

Már az előző évben kiderült, a németek egyik gyenge pontját a rajtok jelentik. Nem egyszer láthattunk példát arra, hogy autóik lendületet veszítenek az első métereken – s az sem véletlen, hogy a megismételt rajtoknál szinte minden esetben vannak gondjaik (Ausztráliában főként Lewis Hamilton kerekei pörögtek ki).

A probléma kulcsát a kuplung jelenti, amely rendkívül érzékeny a hőmérsékleti változásokra. Toto Wolff sportigazgató is megerősítette ezt. „Nálunk nagyon kicsi az a hőmérsékleti tartomány, amelyen belül a kuplung jól működik. Ha a versenyzőink ezen belül képesek maradni, képesek ők is jól rajtolni. De ha a kuplung túlmelegszik vagy nem elég meleg, ugyanúgy félremegy a startunk, mint Lewisé Melbourne-ben” – elemezte helyzetüket az Auto Motor und Sportnak.

A Mercedes az elmúlt két hétben külön figyelmet fordított a rajtok optimalizálására. Nico Rosberg szombaton elárulta, érzékelhető a javulásuk ezen a téren, ám a végleges megoldást még nem találták meg. Erre vélhetően még több hetet kell várniuk: a csillagosok most úgy döntöttek, nem hagyatkoznak tovább beszállítókra, saját maguk fogják legyártani a nagyobb tartományban is működtethető kuplungjukat. Ehhez anyacégük nyújt majd segítséget. „Van egy kutatócsoportunk a Daimlernél, ők segítenek” – árulta el Wolff. „De mire lesz saját kuplungunk, nem hetek, hanem hónapok fognak eltelni” – tette hozzá.

Lewis Hamilton és Nico Rosberg számára addig egyfajta szerencsejáték marad az indulás – mindez pedig továbbra is stratégiai kockázatot jelent majd számukra a versenyeken. Különösen a megismételt rajtok esetén.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#4 f1 the best 2016. április 03. 21:57  

Addig jó még nem oldják meg a rajtproblémáikat, legalább több az izgalom :D
Bár most Rosberg elég jól elkapta a rajtot, kíváncsi lettem volna Vettel rajtjára a tiszta oldalról.
Amúgy időmérőn és versenytempóban is a Merci a legjobb.

Sebees
#3 Sebees 2016. április 03. 16:41  
HannaLill:
Össze kell dolgozniuk a rajtnál ezzel is csökkentve annak az esélyét hogy lerajtolják őket

Csak akkor tudnak összedolgozni, ha van egyértelmű csapatsorrend, addig a csapattárs a legnagyobb ellenfél.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. április 03. 16:32  

Össze kell dolgozniuk a rajtnál ezzel is csökkentve annak az esélyét hogy lerajtolják őket

hammertime
#1 hammertime 2016. április 03. 15:25  

Ezt már tavaly meg kellett volna oldani vagy a téli szünetben.

HairHungary