Ezért küzdött a Red Bull a gumikkal

írta: M4Sport
2016. június 20. 17:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull azért küszködött a gumikkal az azerbajdzsáni futamon, mert a választott beállítások miatt az RB12-es roppant kevés leszorítóerőt termelt – árulta el a csapatvezető, Christian Horner, aki egyelőre a soron következő Osztrák Nagydíjtól is tart.

Daniel Ricciardo és Max Verstappen is hamar befejezte első etapját, hiszen a Red Bull gyorsan elkoptatta a szuperlágy abroncsokat, komolyabb előrelépést azonban a csere sem hozott, hiszen a lágyakkal sem bánt túl jól. Végül a közepes keverékeken „keltek életre” ekkor azonban már csak a hetedik és a nyolcadik helyet tudták megcsípni afféle kármentésként. Ezek a problémák egyébként egy héttel korábban, a Kanadai Nagydíjon is felütötték fejüket.

A hajtóegység tekintetében még mindig hátrányban lévő alakulat hagyományosan alacsony leszoríterővel fut az erőpályákon (a montreali és a bakui is ezek közé tartozik), hogy kompenzálja lemaradását. Ez eddig kifizetődő volt, az utóbbi időben viszont köze volt a gumikkal kapcsolatos problémákhoz. „A leszorítóerővel mindig a penge élén táncolunk” – nyilatkozta a csapatvezető a bakui verseny után. „Az első néhány körben jól boldogultunk. Daniel (Ricciardo) azt mondta, könnyen Nico (Rosberg) mögött tudott maradni, majd hirtelen elfogytak a gumik” – tette hozzá.

„Egy nagyon szűk tartományban kell mozognunk. Azt hiszem, ezúttal a hőmérséklet és az alacsony leszorítóerő miatti csúszkálás okozta a gumiabroncsok szemcsésedését” – magyarázta Horner, majd megkérdezték tőle, van-e összefüggés a bakui és a montreali problémák között. „Azt hiszem, az egyetlen összefüggés az, hogy nagyon szűk tartományban kell mozognunk a leszorítóerővel. Elég sok dolgot ki kell elemeznünk; tanulnunk kell ebből a hétvégéből, hogy jobbak legyünk a versenyeken. Ezen a hétvégén közel voltunk a monzai leszorítóerőhöz, és ha egy kicsit kikerülsz abból a bizonyos tartományból, elveszíted az irányítást a gumik felett” – válaszolta.

Horner elmondta, Bakuban nemcsak a gumikkal, hanem a fékekkel is meggyűlt a baja a Red Bullnak; igaz, csak a futam végén. „Daniel került gondba az utolsó 10 körben. Szerintem azért, mert hosszú ideig követett egy másik autót, így a fék elkezdett túlmelegedni; de csak a bal első” – mondta a brit szakember, kinek csapata most hazai futamára készülhet, ami papíron ismét nehéznek ígérkezik. „Komoly kihívás lesz a csapat számára, ez egészen biztos. Azt hiszem, a pálya ott van aközött a három között, melyek legérzékenyebbek a motorokra. Lehet, idén kellene egy sikán az egyenesbe! Ezután viszont a csapatnak kedvező versenypályák jönnek” – zárta gondolatát.

Oszd meg!





0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.



FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest