Ezért maradt el a büntetés Hamilton és Rosberg ügyében

írta: M4Sport
2016. május 15. 21:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Büntetés nélkül megúszta futam eleji ütközését Lewis Hamilton és Nico Rosberg. Az FIA részletesen megindokolta döntését. Elmagyarázzuk, hogyan jutottak erre az álláspontra!

Lewis Hamilton (44-es rajtszám) a pálya 3-as kanyarjának közepén érte utol az őt a rajt után megelőző Nico Rosberget (6-os rajtszám), miután autója takarékos motormódba kapcsolt. A lelassult német előbb a kormányán állította át a kapcsolóját, majd jobbra húzott. Balszerencséjére csapattársa is ezt az oldalt nézte ki magának az előzési manőverhez. Miközben előtte egyre fogyott a tér, Hamilton a fűre kényszerült, ahol aztán megcsúszott, majd hátulról nekiment a bajnoki éllovasnak.

A kérdést az jelentette, vajon Rosberg húzott-e rá szabálytalanul és túlságosan agresszíven ellenfelére, vagy Hamilton gondolta tévesen, hogy csapattársának helyet kell hagynia, ha már oldalt választott. Miután az FIA bírái versenybalesetnek minősítették az esetet, a válasz valahol „középen” keresendő.

Amit a szabály mond

A hasonló helyzetekben engedélyezett manőverekről a sportszabályzat 27.7-es pontja rendelkezik: „A védekező versenyzőnek egyenes vonalban kell védenie pozícióját, még a féktáv előtt, és a pálya teljes szélességét kihasználhatja az első mozdulatához, amíg az előzni próbáló autónak nem ér mellé egy jelentős része. Miközben így védekezik, a versenyző nem hagyhatja el a pályát elfogadható indok nélkül. A kétségek elkerülése érdekében: ha az előzni próbáló autójának első szárnya egy részével az elöl haladó autó hátsó kereke mellé kerül, az már ’jelentős résznek’ mondható.”

Az indoklás

Az FIA a döntés kapcsán kiadott indoklásban ezen szabálypontra hivatkozott, és emellett döntő szempontnak tekintette, hogy Rosberg rossz motormódja miatt nagy, 17 km/órás tempókülönbség alakult ki a két Mercedes között.

„A 6-os rajtszámú autónak joga volt védekezni a sportszabályzat 27.7-es pontja értelmében. Ezzel egy időben a 44-es rajtszámú autó jelentősen gyorsabb volt abban az időpontban, és belül látható volt a hely, ezért előzési manővert indított. A 27.7-es pont kötelezi az elöl haladót, hogy hagyjon elég helyet, ha az előzni próbáló autó jelentős része mellé ér.”

„A 44-es autó első szárnyának kis része a 6-os számú autó mellé ért, a másodperc töredékévével az előtt, hogy a 44-esnek el kellett hagynia a pálya jobb oldalát, hogy elkerülje az esetleges ütközést. Talán emiatt hitte azt, hogy joga van a jobboldalon lévő helyhez. Ám mihelyst lement a fűre, a 44.es autó már nem volt irányítható abban a helyzetben.”

„Miután részletesen meghallgatták a két versenyzőt és a csapatot, a bírák úgy döntöttek, hogy a 6-os számú autónak jogában állt végrehajtani a manőverét, és a 44-es számú autó próbálkozása is elfogadható volt. Az események sorozata miatt egyik versenyző sem tehető döntően felelőssé, így nincs szükség további intézkedésre.”

Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója a következőképpen kommentálta a balesetet:

„Nico rossz motorbeállítással ment, emiatt veszített erőt a hármas kanyarban. Nem állt rendelkezésére akkora energia, mint Lewisnak. Nem hibáztatnám Nicót, de ez magyarázza, miért ment minden annyira gyorsan – emiatt volt akkora a tempókülönbség, és ezért kellett a másodperc töredéke alatt dönteniük. A kormányon van egy kapcsoló, amit a rajtnál át kell kapcsolni – és ő nem tette. Nico a hármas kanyarban bezárta az ajtót, és ez tiszta manőver volt. Lewis a belső oldalt választotta, de a fűre került, és elveszítette az irányítást autója fölött. Egy versenybaleset, egy nagyon balszerencsés versenybaleset volt, amit a körülmények szerencsétlen együttállása idézett elő. Lewis manővere jogos volt, még ha szerencsétlen következménnyel is járt. Meglátta a lehetőséget és megpróbálta – és pontosan ezt is kellett tennie. De Nicót sem okolhatjuk azért, hogy becsukta a kaput. A tempókülönbség vezetett a balesethez.”

FIA
Oszd meg!





48 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BP05
#48 BP05 2016. május 16. 19:27  
szabotor:
bizots ugyanazt a képet nézzük? ott bizony még nem hagyta el a pályát és rosberg mellett van. megsúgom neked, akármekkorát fékez akkor is ütköztek volna, ha nem viszi le a fűre, ezt gondolom te is belátod. nem volt joga tovább húzódni jobbra, azaz minden mindegy alapon megtette és a büntetést is megúszta. én büntettem volna, mert elbaszta a kigyorsítást a gomnyomogatással, utána meg fűre kényszerítette a társát egy véleményes manőverrel. már azért is büntetni szoktak, amikor úgy kényszeríti ki a másik, hogy a kanyarban elfékezi magát és vonaltól vonalig megy át a kanyarban. itt meg egy egyenesben történt mindez. szerintem most olyan támogatást kapott nico a bíróktól, amit nem kellett volna...

Ugyanazt, csak eddig nem tudtam hogy a füves rész is pályának számít. Már miért ütköztek volna ha Hamilton már akkor elkezd fékezni mikor még nem is volt a füvön, azért mégse fej-fej mellett mentek hanem egy pillanatig épp hogy csak felért Rosberg hátsó kerekéig, de a képen is jól látszik hogy Rosberg kocsija eleje beljebb volt már mint a hátsó része mivel befelé húzódott úgyhogy az a pozíció már Rosbergé volt, ott Hamiltonnak fel kellett volna adnia de ehelyett pont ő volt az aki mindent feltett egy lapra és előzni próbált a füvön is. Szerencsétlen helyzet volt mivel Hamilton pont akkorra ért el a hátsó kerékig mire Rosberg lezárta az ívet, és ilyen eseteknél a hátsónak kellene észnél lenni és visszavenni.
Szerintem meg elég igazságos döntés született és az indoklásukkal is egyetértek.

szabotor
#47 szabotor 2016. május 16. 17:13  
BP05:
Itt annak a mozdulatnak kellett volna jönnie hogy Hamilton szépen rálép a fékre és visszasorol Rosberg mögé, ugyanis a képen lévő pillanatban már valóban mellette van a szabály szerint csakhogy ehhez ahogy a cikkben is le van írva szabály szerint már elhagyta a pályát, így szabálytalanul ért mellé, akkor pedig Rosbergnek miért kellett volna félrehúzódnia? Az a gond hogy Hamilton azt hiszi hogy majd mindenki lehúzódik csak mert ő olyan helyeken is bepróbálkozik ahol esélye sincs, és ezt már nem először játszotta el. A képen is jól látszik hogy Rosberg folyamatosan befelé húzódik hogy zárja a belső ívet, így nem is értem hogy Hamilton ott hová akart volna beférni, főleg hogy csak akkor ért mellé amikor már elhagyta a pályát, ilyenkor pedig nem nagyon lesz olyan aki helyet fog neki hagyni főleg nem Rosberg akit pl. tavaly a rajtok után rendszeresen leterelt a pályáról akkor is amikor teljesen mellette volt már. Aki nem tett meg mindent a baleset elkerülése végett az Hamilton volt, mert ha még nem is mérte fel jól a helyzetet hogy ott nem fog maradni elég hely, akkor is a képen lévő pillanatban még mindig lassíthatott volna és visszasorolhatott volna Rosberg mögé, az más kérdés hogy nem is nagyon akart mert talán attól félt hogy később már nem fogja tudni megelőzni Rosberget.

bizots ugyanazt a képet nézzük? ott bizony még nem hagyta el a pályát és rosberg mellett van. megsúgom neked, akármekkorát fékez akkor is ütköztek volna, ha nem viszi le a fűre, ezt gondolom te is belátod. nem volt joga tovább húzódni jobbra, azaz minden mindegy alapon megtette és a büntetést is megúszta. én büntettem volna, mert elbaszta a kigyorsítást a gomnyomogatással, utána meg fűre kényszerítette a társát egy véleményes manőverrel.

már azért is büntetni szoktak, amikor úgy kényszeríti ki a másik, hogy a kanyarban elfékezi magát és vonaltól vonalig megy át a kanyarban. itt meg egy egyenesben történt mindez. szerintem most olyan támogatást kapott nico a bíróktól, amit nem kellett volna...

hammertime
#46 hammertime 2016. május 16. 16:29  
cyberpunk999:
Azon kívül, hogy Lauda kb 3 másodperccel az eset után Lewis tette felelőssé, még ki mondta azt, hogy ő hibázott? Mert én csak versenybaleset és Nico hibáját olvastam, de ez persze lehet, hogy csak a véletlenül pech műve és pont ezek jutottak el hozzám. Mondjuk az angol sajtó egyértelműen nem fogadható el pártatlannak és a kis hazánk nyelvén kívül még angolul olvasok csak híreket, szóval tényleg lehet csak rossz forrásokat néztem. Én azt láttam például, hogy Rubens is Nicot tette felelőssé-

Kérdés ki milyen infok/felvételek birtokában nyilvánított véleményt, mert a sky-on Davidson elég alaposan alátámasztotta a mondandóját.

szabb
#45 szabb 2016. május 16. 16:22  
cyberpunk999:
Azon kívül, hogy Lauda kb 3 másodperccel az eset után Lewis tette felelőssé, még ki mondta azt, hogy ő hibázott? Mert én csak versenybaleset és Nico hibáját olvastam, de ez persze lehet, hogy csak a véletlenül pech műve és pont ezek jutottak el hozzám. Mondjuk az angol sajtó egyértelműen nem fogadható el pártatlannak és a kis hazánk nyelvén kívül még angolul olvasok csak híreket, szóval tényleg lehet csak rossz forrásokat néztem. Én azt láttam például, hogy Rubens is Nicot tette felelőssé-

Berger inkább Hamiltont hibáztatta például.

cyberpunk999
#44 cyberpunk999 2016. május 16. 16:20  
szabb:
Versenybaleset volt, szerintem mindkét versenyző álláspontja védhető! Sokan írják itt, hogy Hamilton megtanulhatna végre rajtolni, pedig ezzel most semmi baj sem volt, jól kapta el a rajtot, csak Rosberg jól használta ki a szélárnyékot. Hamiltonon nagy volt a nyomás, hiszen 43 pont hátránya volt (és van most is), így érthető, hogy többet kellett kockáztatnia, mert ha Rosberg végleg Hamilton előtt marad, akkor a kedvezőbb taktika miatt esélye sem lett volna elé kerülni. Rosberg manővere is érthető, én ezért nem is hibáztatom őt sem. Egyébként sokat elárul az ügyről, hogy még a szakértők véleménye is megoszlik arról, hogy ki is a hibás, vagy nagyobb hibás.

Azon kívül, hogy Lauda kb 3 másodperccel az eset után Lewis tette felelőssé, még ki mondta azt, hogy ő hibázott?
Mert én csak versenybaleset és Nico hibáját olvastam, de ez persze lehet, hogy csak a véletlenül pech műve és pont ezek jutottak el hozzám.

Mondjuk az angol sajtó egyértelműen nem fogadható el pártatlannak és a kis hazánk nyelvén kívül még angolul olvasok csak híreket, szóval tényleg lehet csak rossz forrásokat néztem.

Én azt láttam például, hogy Rubens is Nicot tette felelőssé-

szabb
#43 szabb 2016. május 16. 16:04  
BP05:
De ugye tudod hogy a pálya a vonalig tart és nem a műfű széléig? Mert olyan képet még nem linkeltetek, legalábbis itt nem ahol a pályán még mellette lett volna.

http://kepfeltoltes.hu/view/160515/spain_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

szabb
#42 szabb 2016. május 16. 16:00  

Versenybaleset volt, szerintem mindkét versenyző álláspontja védhető!
Sokan írják itt, hogy Hamilton megtanulhatna végre rajtolni, pedig ezzel most semmi baj sem volt, jól kapta el a rajtot, csak Rosberg jól használta ki a szélárnyékot. Hamiltonon nagy volt a nyomás, hiszen 43 pont hátránya volt (és van most is), így érthető, hogy többet kellett kockáztatnia, mert ha Rosberg végleg Hamilton előtt marad, akkor a kedvezőbb taktika miatt esélye sem lett volna elé kerülni. Rosberg manővere is érthető, én ezért nem is hibáztatom őt sem.
Egyébként sokat elárul az ügyről, hogy még a szakértők véleménye is megoszlik arról, hogy ki is a hibás, vagy nagyobb hibás.

BP05
#41 BP05 2016. május 16. 15:58  
cyberpunk999:
A második mondatban is írtam ám valamit. Azért annak megnézése csak elvárható, nem? ^^

Bocs, de a melóban nem tudok videókat nézni mert le van tiltva bár már mindegy, mert ezek szerint akkor én tudtam rosszul és a füves rész is a pálya része.

Utoljára módosítva: 2016. május 16. 16:00

cyberpunk999
#40 cyberpunk999 2016. május 16. 15:33  
BP05:
Ugye most nem várod el hogy átnézzem az összes cikk hsz-ét a linked miatt?

A második mondatban is írtam ám valamit.
Azért annak megnézése csak elvárható, nem? ^^

grabowsky78
#39 grabowsky78 2016. május 16. 13:21  

Nem volt itt szabálytalan senki, mind a ketten elkövettek egy kis hibát! Hamilton túl optimista volt aztán nem jött be! Részemről azt mondom, hogy na végre!!! Már nem a balesetnek örülök, hanem, hogy végre akartak/hagyták őket versenyezni bár ez most hamar véget ért, de remélem lesz még köztük verseny!

p4x-639
#38 p4x-639 2016. május 16. 13:13  
hammertime:
És hogy a sportszabályzatot se kelljen átnézned, 27.4 pont: Drivers will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with it and, for the avoidance of doubt, any white lines defining the track edges are considered to be part of the track but the kerbs are not. Elég lett volna ha akár egyetlen kereke érinti a fehér vonalat, de még csak nem is erről volt szó, mert még mind a 4 a vonalon belül volt. Messze szó nem volt arról, hogy Ham szabálytalanul került volna mellé.

ezzel a fáradtsággal hagyott neki a pályán helyet, mert amíg egy centire is van a fehér vonaltól addig Hamilton egy kerekének még van helye a pályán.

Elindult védekezni keresztbe Rozi lehetett sejteni ha egy kicsit is tökös ki fog menni a széléig, hogy, Hamilton ne tudjon belülről előzni. Egyszerűen nem a záródó helyre kellett volna beszúrni, csak nem jól mérte fel a helyzetet Hamilton, mert kívülről is előzhetett volna de miután eldöntötte meg már nem visszakozott ami a versenyükbe került.

BP05
#37 BP05 2016. május 16. 13:01  
hammertime:
És hogy a sportszabályzatot se kelljen átnézned, 27.4 pont: Drivers will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with it and, for the avoidance of doubt, any white lines defining the track edges are considered to be part of the track but the kerbs are not. Elég lett volna ha akár egyetlen kereke érinti a fehér vonalat, de még csak nem is erről volt szó, mert még mind a 4 a vonalon belül volt. Messze szó nem volt arról, hogy Ham szabálytalanul került volna mellé.

Szóval akkor ezek szerint ha valaki a füvön megy már, de még érinti az egyik kereke a fehér vonalat akkor még a pályán van.
Hát ez egy jó hülye szabály, akkor minek van ott a fehér vonal ha az nem a pálya szélét jelenti.

Akkor viszont mit panaszkodtok, hisz Rosberg több mint 1 autónyi helyet hagyott ...ha a füvet is beleszámítjuk... :D

Akkor viszont Rosberg ugyanazt csinálta most vele amit Hamilton szokott vele tavaly, csak Rosberg akkoriban mindig elvette és besorolt Hamilton most meg nem.

hammertime
#36 hammertime 2016. május 16. 12:27  
BP05:
Ugye most nem várod el hogy átnézzem az összes cikk hsz-ét a linked miatt?

És hogy a sportszabályzatot se kelljen átnézned, 27.4 pont:

Drivers will be judged to have left the track if no part of the car remains in contact with it and,
for the avoidance of doubt, any white lines defining the track edges are considered to be part
of the track but the kerbs are not.

Elég lett volna ha akár egyetlen kereke érinti a fehér vonalat, de még csak nem is erről volt szó, mert még mind a 4 a vonalon belül volt. Messze szó nem volt arról, hogy Ham szabálytalanul került volna mellé.

BP05
#35 BP05 2016. május 16. 12:20  
cyberpunk999:
Én is linkeltem olyan képet, ahol a pályán van és már mellette. Ahogy akár a hivatalos oldalon is megnézheted a visszajátszást hd minőségben.

Ugye most nem várod el hogy átnézzem az összes cikk hsz-ét a linked miatt?

cyberpunk999
#34 cyberpunk999 2016. május 16. 12:14  
BP05:
De ugye tudod hogy a pálya a vonalig tart és nem a műfű széléig? Mert olyan képet még nem linkeltetek, legalábbis itt nem ahol a pályán még mellette lett volna.

Én is linkeltem olyan képet, ahol a pályán van és már mellette.

Ahogy akár a hivatalos oldalon is megnézheted a visszajátszást hd minőségben.

BP05
#33 BP05 2016. május 16. 11:36  
steffi:
Bírom ezt a mókát, hogy tisztán látszik hogy Rosbi hibázott (mert rossz módba kapcsolta a motort, és 180 lóerővel akar zárni ívet) és az indította a lavinát, de azért Hamilton a hibás.

Akkor a McLareneknek versenyezniük se lenne szabad? :D Igen a motorbeállításban hibázott Rosberg, de amíg a szabályok adta kereteken belül védekezik addig ezt annyi lóerővel teheti meg amennyivel akarja.

BP05
#32 BP05 2016. május 16. 11:26  
cyberpunk999:
mellette volt még a pályán, ezer képet linkeltek már róla mindenhova.

De ugye tudod hogy a pálya a vonalig tart és nem a műfű széléig? Mert olyan képet még nem linkeltetek, legalábbis itt nem ahol a pályán még mellette lett volna.

steffi
#31 steffi 2016. május 16. 11:16  

Bírom ezt a mókát, hogy tisztán látszik hogy Rosbi hibázott (mert rossz módba kapcsolta a motort, és 180 lóerővel akar zárni ívet) és az indította a lavinát, de azért Hamilton a hibás.

cyberpunk999
#30 cyberpunk999 2016. május 16. 11:10  
BP05:
Itt annak a mozdulatnak kellett volna jönnie hogy Hamilton szépen rálép a fékre és visszasorol Rosberg mögé, ugyanis a képen lévő pillanatban már valóban mellette van a szabály szerint csakhogy ehhez ahogy a cikkben is le van írva szabály szerint már elhagyta a pályát, így szabálytalanul ért mellé, akkor pedig Rosbergnek miért kellett volna félrehúzódnia? Az a gond hogy Hamilton azt hiszi hogy majd mindenki lehúzódik csak mert ő olyan helyeken is bepróbálkozik ahol esélye sincs, és ezt már nem először játszotta el. A képen is jól látszik hogy Rosberg folyamatosan befelé húzódik hogy zárja a belső ívet, így nem is értem hogy Hamilton ott hová akart volna beférni, főleg hogy csak akkor ért mellé amikor már elhagyta a pályát, ilyenkor pedig nem nagyon lesz olyan aki helyet fog neki hagyni főleg nem Rosberg akit pl. tavaly a rajtok után rendszeresen leterelt a pályáról akkor is amikor teljesen mellette volt már. Aki nem tett meg mindent a baleset elkerülése végett az Hamilton volt, mert ha még nem is mérte fel jól a helyzetet hogy ott nem fog maradni elég hely, akkor is a képen lévő pillanatban még mindig lassíthatott volna és visszasorolhatott volna Rosberg mögé, az más kérdés hogy nem is nagyon akart mert talán attól félt hogy később már nem fogja tudni megelőzni Rosberget.

mellette volt még a pályán, ezer képet linkeltek már róla mindenhova.

Utoljára módosítva: 2016. május 16. 11:10

BP05
#29 BP05 2016. május 16. 09:28  
blackandwhite:
„Mintha Rosberg lemezt cserélt volna a kocsi lejátszójában” – írta Hill a Twitteren. „Versenybaleset volt, mindketten tehettek volna érte, hogy elkerüljék. Inkább Rosberg hibázott, túl későn csukta be a kaput” – írta Barrichello.

Az igaz hogy mindketten tehettek volna azért hogy elkerüljék, csakhogy Rosbergnek nem kellett tennie érte semmit mert szabályosan védte a pozícióját, és egyáltalán nem későn csukta be a kaput mert mire Hamilton mellé ért addigra már elhagyta a pályát így eleve szabálytalanul ért mellé.

Még Lauda is elismerte hogy Hamilton a hibás:

,,Miért kellett volna a vezető helyen álló Nicónak helyet hagyni neki? Lewis valamit csúnyán elszámolt, én inkább őt teszem felelőssé, mint Nicót.”

BP05
#28 BP05 2016. május 16. 09:07  
szabotor:
nem volt teljesen mögötte: http://kepfeltoltes.hu/view/160515/spain_www.kepfeltoltes.hu_.jpg itt szerintem nem annak a mozdulatnak kell jönnie, hogy rosberg tovább húzódik jobbra, hamilton meg jobb híján a fűre megy. szerintem rosberg nem tett meg mindent a baleset elkerüléséért, de mint tudjuk ezt nem is nagyon bánja. az már más kérdés, hogy ebben mi volt a szabályos, én nem látom annak...

Itt annak a mozdulatnak kellett volna jönnie hogy Hamilton szépen rálép a fékre és visszasorol Rosberg mögé, ugyanis a képen lévő pillanatban már valóban mellette van a szabály szerint csakhogy ehhez ahogy a cikkben is le van írva szabály szerint már elhagyta a pályát, így szabálytalanul ért mellé, akkor pedig Rosbergnek miért kellett volna félrehúzódnia?
Az a gond hogy Hamilton azt hiszi hogy majd mindenki lehúzódik csak mert ő olyan helyeken is bepróbálkozik ahol esélye sincs, és ezt már nem először játszotta el.
A képen is jól látszik hogy Rosberg folyamatosan befelé húzódik hogy zárja a belső ívet, így nem is értem hogy Hamilton ott hová akart volna beférni, főleg hogy csak akkor ért mellé amikor már elhagyta a pályát, ilyenkor pedig nem nagyon lesz olyan aki helyet fog neki hagyni főleg nem Rosberg akit pl. tavaly a rajtok után rendszeresen leterelt a pályáról akkor is amikor teljesen mellette volt már.
Aki nem tett meg mindent a baleset elkerülése végett az Hamilton volt, mert ha még nem is mérte fel jól a helyzetet hogy ott nem fog maradni elég hely, akkor is a képen lévő pillanatban még mindig lassíthatott volna és visszasorolhatott volna Rosberg mögé, az más kérdés hogy nem is nagyon akart mert talán attól félt hogy később már nem fogja tudni megelőzni Rosberget.

kisdee
#27 kisdee 2016. május 16. 08:48  
Konszpiresiszeoriz:
Beszéljünk már egy kicsit a rajtról mert az teljesen homályba veszik. Teljesen egyszerre kapták el a rajtot EGYSZERRE!!!!!! De Rosberg jobban betapadt és akkor történt egy érdekes momentum amiről senki sem beszél. Hamilton kétszer váltott irányt Nico előtt és valószínű ezért elengedte a Németet. Meglehet nézni, apró mozdulat volt de szerintem az Angol ezért engedte el Nicot!

A rajtnál többször is lehet irányt váltani, nem büntetnek érte.

Konszpiresiszeoriz
#26 Konszpiresiszeoriz 2016. május 16. 08:36  

Beszéljünk már egy kicsit a rajtról mert az teljesen homályba veszik.
Teljesen egyszerre kapták el a rajtot EGYSZERRE!!!!!!
De Rosberg jobban betapadt és akkor történt egy érdekes momentum amiről senki sem beszél.
Hamilton kétszer váltott irányt Nico előtt és valószínű ezért elengedte a Németet.
Meglehet nézni, apró mozdulat volt de szerintem az Angol ezért engedte el Nicot!

Paberto
#25 Paberto 2016. május 16. 05:35  
niconauta:
Hamilton tanuljon meg rajtolni és semmi gond vagy tipp, köv futamra rosbi mericjét első fékezésnél szabadon leoldható fékezőernyőkkel felszerelni

https://www.youtube.com/watch?v=8oZHSuCGdvs

Parancsolj. Hamilton egy picivel meg jobban is kapta el a rajtot mint Rosberg. Aztan lathatod mennyit szamit itt a szelarnyek.

szabotor
#24 szabotor 2016. május 16. 02:26  
BP05:
Azért érdekes összehasonlítani hogy Rosberg milyen nyilatkozatokat, lecseszéseket kapott 2 éve az ütközésért a csapattól és a Hamilton szurkolóktól, most viszont Hamilton elnézést kért és ezzel el is van intézve. Kíváncsi lennék mit kapott volna Rosberg a csapattól ill. a szurkolóktól ha ugyanez történik meg fordított helyzetben, bár tudom senki se hibáztatná Hamiltont. Szóval nem értem hogy egyesek hogy képesek ezért is Rosberget hibáztatni, úgy hogy joga volt védeni a pozícióját és mikor Rosberg elkezdett befelé húzódni Hamilton még teljes mértékben mögötte volt, és mire a szabály szerint egy pillanatra mellé ért akkor már ott nem volt elég hely egy előzéshez mert félig már a füvön volt(tehát logikusan ha nem megy le a füre, mert pl. ott fal volna akkor nem is tudott volna ott mellé érni). Az pedig hogy nagyobb tempóval érkezett az mióta mentség? Van fék is a kocsiban. Szóval ha ezért hibáztatni lehet valakit az Hamilton mivel ezt csúnyán benézte. Szerintem csak azért nem kapott Hamilton büntetést mert egyrészt őis kiesett másrészt meg mert a kocsija irányíthatatlanná vállt mikor Rosbergbe csapódott. De látom divat lett mindenért Rosberget hibáztatni akár hibás érte akár nem.

nem volt teljesen mögötte:

http://kepfeltoltes.hu/view/160515/spain_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

itt szerintem nem annak a mozdulatnak kell jönnie, hogy rosberg tovább húzódik jobbra, hamilton meg jobb híján a fűre megy. szerintem rosberg nem tett meg mindent a baleset elkerüléséért, de mint tudjuk ezt nem is nagyon bánja. az már más kérdés, hogy ebben mi volt a szabályos, én nem látom annak...

Masters_Of_Hardcore
#23 Masters_Of_Hardcore 2016. május 16. 00:01  
niconauta:
Hamilton tanuljon meg rajtolni és semmi gond vagy tipp, köv futamra rosbi mericjét első fékezésnél szabadon leoldható fékezőernyőkkel felszerelni

Hááát, ha megnézed a rajtot centiméterkkel elhúzott Hamilton Rosberg elől.. Ez nem a rajton múlt.
ő csak azért tudta visszaelőzni mert 100%-on hagyta az ERS-ét. (Mercedesnél megkérdezném hogy faszkodunk még, vagy csaltok neki?) Pechére az ERS nem tart örökké... láttuk mi az eredménye.

Rosberg is megtanulhatja használni az ERS-ét ennyierővel....

Paberto
#22 Paberto 2016. május 15. 23:56  
niconauta:
Hamilton tanuljon meg rajtolni és semmi gond vagy tipp, köv futamra rosbi mericjét első fékezésnél szabadon leoldható fékezőernyőkkel felszerelni

Teljesen egyforman rajtoltak. CSak itt Barcelonaban nagyon hosszu az ut az elso kanyarig. Szelarnyek sokat segit minden evben a 2. helyezettnek. Emlekezz vissza Alonsora 2011-bol. 4; helyrol rajtolt, es elsokent fordult el az elso kanyarban. Nezd vissza a rajtot ha nem hiszed el.

blackandwhite
#21 blackandwhite 2016. május 15. 23:55  
BP05:
Jó lenne látni egy felülnézetből is az esetet, de az eddigiek alapján nem volt mellette csak amikor elhagyta a pályát szóval ha oldalba kapta volna Rosberget azért még mindig nem Rosberg lett volna a hibás mivel nem szabályosan ért mellé. Berger véleménye: “Ilyen megtörténhet, amikor két erős versenyző indul az első rajtsorból. Úgy gondolom, Lewis hibázott. Szerintem Nico vezetett, így joga volt megtartani a pozícióját. Természetesen befelé húzódott, ez egyértelmű. Lewis feleslegesen jött be mellé, majd kiszorult a fűre. Ha ennyire előzni akart, akkor csak kívülre mehetett volna, vagy pedig fékeznie kellett volna. Ezért gondolom, hogy Lewisnak kell bocsánatot kérnie.,,

„Mintha Rosberg lemezt cserélt volna a kocsi lejátszójában” – írta Hill a Twitteren.

„Versenybaleset volt, mindketten tehettek volna érte, hogy elkerüljék. Inkább Rosberg hibázott, túl későn csukta be a kaput” – írta Barrichello.

Mtom
#20 Mtom 2016. május 15. 23:42  
BP05:
Jó lenne látni egy felülnézetből is az esetet, de az eddigiek alapján nem volt mellette csak amikor elhagyta a pályát szóval ha oldalba kapta volna Rosberget azért még mindig nem Rosberg lett volna a hibás mivel nem szabályosan ért mellé. Berger véleménye: “Ilyen megtörténhet, amikor két erős versenyző indul az első rajtsorból. Úgy gondolom, Lewis hibázott. Szerintem Nico vezetett, így joga volt megtartani a pozícióját. Természetesen befelé húzódott, ez egyértelmű. Lewis feleslegesen jött be mellé, majd kiszorult a fűre. Ha ennyire előzni akart, akkor csak kívülre mehetett volna, vagy pedig fékeznie kellett volna. Ezért gondolom, hogy Lewisnak kell bocsánatot kérnie.,,

http://i.imgur.com/f6Rle7s.jpg

No.1
#19 No.1 2016. május 15. 23:27  
cyberpunk999:
Egy kapcsolót nem kapcsolt át, amit közvetlen a rajt után vissza kellett volna vagy mi.

Wolf szerint a rajt előtt kellett volna. A felvezető körben kímélő üzemmódban mennek, a rajtot megelőzően át kellett volna kapcsolni az a rohadt kapcsolót, de egyeseknek ez nem megy. :D

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 23:28

BP05
#18 BP05 2016. május 15. 23:24  
hammertime:
Ha Ham ott tartja és nem rántja jobbra, Ros megy neki oldalról, nem Ham ment volna Rosbergnek hátulról.

Jó lenne látni egy felülnézetből is az esetet, de az eddigiek alapján nem volt mellette csak amikor elhagyta a pályát szóval ha oldalba kapta volna Rosberget azért még mindig nem Rosberg lett volna a hibás mivel nem szabályosan ért mellé.

Berger véleménye:
“Ilyen megtörténhet, amikor két erős versenyző indul az első rajtsorból. Úgy gondolom, Lewis hibázott. Szerintem Nico vezetett, így joga volt megtartani a pozícióját. Természetesen befelé húzódott, ez egyértelmű. Lewis feleslegesen jött be mellé, majd kiszorult a fűre. Ha ennyire előzni akart, akkor csak kívülre mehetett volna, vagy pedig fékeznie kellett volna. Ezért gondolom, hogy Lewisnak kell bocsánatot kérnie.,,

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 23:25

p4x-639
#17 p4x-639 2016. május 15. 23:17  
hammertime:
Ha Ham ott tartja és nem rántja jobbra, Ros megy neki oldalról, nem Ham ment volna Rosbergnek hátulról.

de ha mondjuk Hamilton belátja, hogy nem tud ott előzni és elveszi a gázt akkor nincs ütközés és mindenki szépen befordul.
Nem kell full kreténbe nyomni csak mert Hamilton drukker vagy, volt bőven olyan megoldás amivel el lehetett volna kerülni csak nektek az egyetlen ilyen ami elfogadható, hogy Rozi félreáll és boldogan integet Hamiltonnak de az az eszetekbe se jut, hogy esetleg a kedvencetek kellett volna kevésbé agresszív legyen.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 23:18

hammertime
#16 hammertime 2016. május 15. 23:12  
BP05:
Azért érdekes összehasonlítani hogy Rosberg milyen nyilatkozatokat, lecseszéseket kapott 2 éve az ütközésért a csapattól és a Hamilton szurkolóktól, most viszont Hamilton elnézést kért és ezzel el is van intézve. Kíváncsi lennék mit kapott volna Rosberg a csapattól ill. a szurkolóktól ha ugyanez történik meg fordított helyzetben, bár tudom senki se hibáztatná Hamiltont. Szóval nem értem hogy egyesek hogy képesek ezért is Rosberget hibáztatni, úgy hogy joga volt védeni a pozícióját és mikor Rosberg elkezdett befelé húzódni Hamilton még teljes mértékben mögötte volt, és mire a szabály szerint egy pillanatra mellé ért akkor már ott nem volt elég hely egy előzéshez mert félig már a füvön volt(tehát logikusan ha nem megy le a füre, mert pl. ott fal volna akkor nem is tudott volna ott mellé érni). Az pedig hogy nagyobb tempóval érkezett az mióta mentség? Van fék is a kocsiban. Szóval ha ezért hibáztatni lehet valakit az Hamilton mivel ezt csúnyán benézte. Szerintem csak azért nem kapott Hamilton büntetést mert egyrészt őis kiesett másrészt meg mert a kocsija irányíthatatlanná vállt mikor Rosbergbe csapódott. De látom divat lett mindenért Rosberget hibáztatni akár hibás érte akár nem.

Ha Ham ott tartja és nem rántja jobbra, Ros megy neki oldalról, nem Ham ment volna Rosbergnek hátulról.

BP05
#15 BP05 2016. május 15. 22:57  

Azért érdekes összehasonlítani hogy Rosberg milyen nyilatkozatokat, lecseszéseket kapott 2 éve az ütközésért a csapattól és a Hamilton szurkolóktól, most viszont Hamilton elnézést kért és ezzel el is van intézve.

Kíváncsi lennék mit kapott volna Rosberg a csapattól ill. a szurkolóktól ha ugyanez történik meg fordított helyzetben, bár tudom senki se hibáztatná Hamiltont.

Szóval nem értem hogy egyesek hogy képesek ezért is Rosberget hibáztatni, úgy hogy joga volt védeni a pozícióját és mikor Rosberg elkezdett befelé húzódni Hamilton még teljes mértékben mögötte volt, és mire a szabály szerint egy pillanatra mellé ért akkor már ott nem volt elég hely egy előzéshez mert félig már a füvön volt(tehát logikusan ha nem megy le a füre, mert pl. ott fal volna akkor nem is tudott volna ott mellé érni). Az pedig hogy nagyobb tempóval érkezett az mióta mentség? Van fék is a kocsiban.
Szóval ha ezért hibáztatni lehet valakit az Hamilton mivel ezt csúnyán benézte. Szerintem csak azért nem kapott Hamilton büntetést mert egyrészt őis kiesett másrészt meg mert a kocsija irányíthatatlanná vállt mikor Rosbergbe csapódott.
De látom divat lett mindenért Rosberget hibáztatni akár hibás érte akár nem.

sztárvorsz
#14 sztárvorsz 2016. május 15. 22:50  

Szerintem Rosberg bár agresszívan, de tankönyvi módon védekezte le Hamiltont. Szerintem mára megtanulta, hogy a vb párharc nem udvariasságról meg előzékenységről szól. Szerintem ennek így is kell lennie, és tavaly Austin-nál is ez volt a véleményem, Ham javára. Az, hogy utána kiestek pech, Hamilton keresztbe állt és kiütötte Nico-t is. Normál esetben Hamilton csak saját kárára szúrt volna be, de pechesen jött ki.

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 22:53

claydavis
#13 claydavis 2016. május 15. 22:43  

Hamilton megszokta, hogy erőszakos lehet Rosberg ellen, most Nico azt mondta, védem az ívem.

Ideje Hamiltonnak megtanulnia, hogy most ő az üldöző és Rosberg a világbajnoki esélyes, különben nagy pofonok fogják érni. Most is simán lerajtolta őt Nico, aztán védte a pozícióját. Nem véletlenül Hamilton kért elnézést és nem fordítva.

cyberpunk999
#12 cyberpunk999 2016. május 15. 22:29  
F1890:
én viszont azt nem értem h most akkor rajtnál milyen üzemmódba ment? ott volt szuflája? mert ha így ette meg hamiltont akkor az égő

Egy kapcsolót nem kapcsolt át, amit közvetlen a rajt után vissza kellett volna vagy mi.

Timad
#11 Timad 2016. május 15. 22:20  
stonefly:
nekem is ez a furcsa, nem is kicsit.

Csak hangosan gondolkodom, de teszem azt van egy alap állás a rajtra azon a tekerőn majd felkapcsolják a kívántra, Rosberg talán ezt nézte el.
Vagy a rajtra van egy külön motorprogram ami az elrajtolást követően x ideig aktív és azután a tekerőn beállított setup lép működésbe... Vagyis a rajtnál a motort nem azon a tekerőn állítják hanem van egy külön gomb h start és ez felülírja egy darabig a tekerős beállítást majd kikapcsol és tekerős lép életbe. aztán lehet nagy fszság amit mondok. :D

almodopelikan
#10 almodopelikan 2016. május 15. 22:12  
SANI{Ó:
ez olyan scifi amit egyszeri ember nem érthet meg....vagyis de.....kell egy német VB ezért nem lehet bünti, ami jogos lett volna amúgy...nyugi, fordított esetben egyértelmű lett volna a szitu....

Ahha 2014-ben is kellett a német VB ezért nem kapott fordított esetben semmitt Rosberg, Illetve dehogynem, akkor ki akartátok nyírni :D

stonefly
#9 stonefly 2016. május 15. 22:06  
F1890:
én viszont azt nem értem h most akkor rajtnál milyen üzemmódba ment? ott volt szuflája? mert ha így ette meg hamiltont akkor az égő

nekem is ez a furcsa, nem is kicsit.

Timad
#8 Timad 2016. május 15. 22:03  
Zasalamel:
Véleményem szerint Hamilton barmolta el, lehetett látni h Rosbi jobboldalon zárni fogja az ívet, de Hami erőszakos volt, nem a második kanyarban kell megnyerni a futamot.

Nem is, ez a 4. volt :D amúgy meg de, ezt a futamot pont ott kell megnyerni.

SANI{Ó
#7 SANI{Ó 2016. május 15. 21:56  
cyberpunk999:
Ha jól értem, akkor lewis manőverét elfogadhatónak tartották, mert elég nagy volt a tempóelőnye és a hely is megvolt, amikor még elindult. Nico pedig azért nem kap büntetést, mert nem kellett arra számítania, hogy miután rossz program miatt 180 lóerőt veszített (hatalmas különbség) , hogy oda be fog esni mögötte Lewis? Még le is nyilatkozta, hogy direkt zárta le... Tehát Nico nem tehető felelőssé azért, hogy mikor jelentősen lelassult, nem számított arra, hogy beesik mellé? Akkor mégis az amire számítania kellett volna? Jól értem, hogy ez az indoklás?

ez olyan scifi amit egyszeri ember nem érthet meg....vagyis de.....kell egy német VB ezért nem lehet bünti, ami jogos lett volna amúgy...nyugi, fordított esetben egyértelmű lett volna a szitu....

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. május 15. 21:42  

Véleményem szerint Hamilton barmolta el, lehetett látni h Rosbi jobboldalon zárni fogja az ívet, de Hami erőszakos volt, nem a második kanyarban kell megnyerni a futamot.

F1890
#5 F1890 2016. május 15. 21:38  

én viszont azt nem értem h most akkor rajtnál milyen üzemmódba ment? ott volt szuflája? mert ha így ette meg hamiltont akkor az égő

niconauta
#4 niconauta 2016. május 15. 21:36  

Hamilton tanuljon meg rajtolni és semmi gond
vagy tipp, köv futamra
rosbi mericjét első fékezésnél szabadon leoldható fékezőernyőkkel felszerelni

cyberpunk999
#3 cyberpunk999 2016. május 15. 21:35  
F1890:
rózberg jobbra ment ergó úgy zárta az ívet h a hátsó tengelynél még volt egy autó rés mikor hamilton oda betette a szárnyát de az első tengelyénél már nem volt meg az 1 autónyi hely, ezek után azt követelni rózbitól h 1 autónyi helyet hagyjon sztem marhaság. hamilton meg ugye nem láthatta h mennyi hely van rózberg első tengelye mellett úgyh léterjött a crash

Mondjuk ilyen mértékű lendületvesztés esetén, ha blokkolni próbálod a mögötted érkezőt, akkor bármelyik utat is választja abból ütközés lesz. Maximum hátulról öklelte volna fel, ha más utat választanak.

Próbálom megérteni, hogy ez rosbergtől mégis miért volt szabályos, de nekem ez sehogy nem áll össze.

Régebben is csinált ilyet és akkor is szabályosnak minősítették, de én akkor sem értettem.

F1890
#2 F1890 2016. május 15. 21:32  
cyberpunk999:
Ha jól értem, akkor lewis manőverét elfogadhatónak tartották, mert elég nagy volt a tempóelőnye és a hely is megvolt, amikor még elindult. Nico pedig azért nem kap büntetést, mert nem kellett arra számítania, hogy miután rossz program miatt 180 lóerőt veszített (hatalmas különbség) , hogy oda be fog esni mögötte Lewis? Még le is nyilatkozta, hogy direkt zárta le... Tehát Nico nem tehető felelőssé azért, hogy mikor jelentősen lelassult, nem számított arra, hogy beesik mellé? Akkor mégis az amire számítania kellett volna? Jól értem, hogy ez az indoklás?

rózberg jobbra ment ergó úgy zárta az ívet h a hátsó tengelynél még volt egy autó rés mikor hamilton oda betette a szárnyát de az első tengelyénél már nem volt meg az 1 autónyi hely, ezek után azt követelni rózbitól h 1 autónyi helyet hagyjon sztem marhaság. hamilton meg ugye nem láthatta h mennyi hely van rózberg első tengelye mellett úgyh léterjött a crash

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. május 15. 21:27  

Ha jól értem, akkor lewis manőverét elfogadhatónak tartották, mert elég nagy volt a tempóelőnye és a hely is megvolt, amikor még elindult.

Nico pedig azért nem kap büntetést, mert nem kellett arra számítania, hogy miután rossz program miatt 180 lóerőt veszített (hatalmas különbség) , hogy oda be fog esni mögötte Lewis? Még le is nyilatkozta, hogy direkt zárta le...
Tehát Nico nem tehető felelőssé azért, hogy mikor jelentősen lelassult, nem számított arra, hogy beesik mellé? Akkor mégis az amire számítania kellett volna?

Jól értem, hogy ez az indoklás?

Utoljára módosítva: 2016. május 15. 21:28



PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget