Ezért nem szól bele a Mercedes versenyzői küzdelmébe

írta: M4Sport
2016. június 11. 11:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff úgy érzi, hiba lenne beleszólni Lewis Hamilton és Nico Rosberg rivalizálásba, noha a csapatnak fáj, hogy Spanyolországban kettejük ütközése miatt veszítettek 43 pontot. Most részletesen elmagyarázta, miért engedik a házon belüli versengést.

Noha azóta teljesítették a Monacói Nagydíjat (ami ráadásul Hamilton győzelmét hozta) és a kanadai versenyhétvége is kezdetét vette, a Mercedes emlékezetében még élénken élnek a Spanyolországban történtek. Bár Barcelonában a sokat emlegetett ütközés miatt veszítették el a győzelem megszerzésének lehetőségét, az egyre kiélezettebb bajnoki küzdelem pedig további „gondokat okozhat”, a csapat nem akar beleszólni a pilóták párharcába.

Hogy miért nem, arról a sportigazgató, Toto Wolff beszélt hosszan a Motorsport munkatársának, kiemelve, a küzdelem befolyásolása ellenkezne a Mercedes elveivel és szándékaival. „A Forma–1-ben a csapattársak vívták a legjobb csatákat. Gondolunk csak Ayrton Senna és Alain Prost, vagy Nigel Mansell és Nelson Piquet összecsapására, mi pedig elfogadjuk ezt” – kezdte. „10, 20 vagy 30 év múlva, amikor fellapozzuk a könyveket és a magazinokat, Rosberg és Hamilton küzdelme ugyanilyen ikonikus, csapattársak közötti rivalizálásként elevenedik meg” – magyarázza.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg„A Forma–1-nek szüksége van a vitákra, akár a pályán, akár a pályán kívül. Nem akarjuk túlságosan az ellenőrzésünk alatt tartani ezt a küzdelmet, és nem akarjuk vállalati színben feltüntetni a nyilvánosság előtt. Senki sem akar olyan főcímeket olvasni, hogy a két legjobb barát, Rosberg és Hamilton a márka kedvéért mindent megtesz, hogy tartsa a biztonságos távolságot. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy ez (a csata) is része ennek a sportágnak” – folytatja határozottan.

Wolff szerint a versenyzőiben maximálisan megbízó Mercedes számára az is komoly segítség, hogy Hamiltonék hosszú évek óta ismerik egymást, gyermekként pedig jó barátságot ápoltak, amikor egy csapatban gokartoztak. „Nagy előny, hogy alapvetően közeli a kapcsolatuk. 25 éve ismerik egymást. Gyermekkorukban barátok voltak, együtt nyaraltak és egy csapatban gokartoztak. Kölcsönösen megbíznak egymásban, még akkor is, ha mostanában néha nem kedvelik egymást. Van egy szilárd alap, ez pedig egy kicsit könnyebbé teszi a dolgunkat.”

„Ha valamikor megpróbálnánk megzavarni a kapcsolatukat, akkor egy olyan kapcsolatot akarnánk megzavarni, amit ők sokkal jobban értenek, mint mi. Tökéletesen ismerik egymást, azt, hogyan vezet a másik, és azt, hogyan viselkedik a másik. Hogyan viselkedik Nico, amikor Lewis bosszantja, és hogyan viselkedik Lewis, amikor Nico bosszantja. Ez már évek óta így van, a gokartos időktől kezdve. Szóval, nekünk egyszerűen csak kell fogadnunk ezt” – jelezte.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonEzen felül a tapasztalat is segít a csapatnak, az elmúlt években ugyanis sokat tanultak arról, hogyan kezeljék Rosbergék kapcsolatát, miközben a nyomás is kisebb, hiszen a Mercedesen már nincs győzelmi kényszer. „Kezdetben nagy volt a nyomás, hogy futamokat nyerjünk és megszerezzük a bajnoki címet. A márka számára fontos volt, hogy tovább írja a történetet, de most már kétszer megcsináltuk, szóval nyugodtabb a környezet. Már értettebbek vagyunk, hiszen sokat tanultunk arról, miként kell kezelni ezeket a trükkös helyzeteket.”

„Régóta ezekkel a srácokkal versenyzünk, nagyon jól ismerjük egymást, és tudjuk, hogy senki sem tenne kockára egy jó csapateredményt” – mondta, majd a Spanyolországban történtekre terelte a szót. „Ha szoros a verseny, akkor történnek ilyen dolgok. Furcsa incidens volt ez több kiváltó okkal. Nico rossz motormódot választott és 160 lóerőt veszített. Próbálta becsukni az ajtót, de nem vette észre, milyen gyorsan közeledik az ellenfél. Lewis nem vette észre, hogy Nicónak problémái vannak, és az egyik oldal mellett döntött, ahol már nem maradt helye. Végül ütköztek, mi pedig eléggé szerencsétlennek éreztük a helyzetet. Éppen ezért megbeszéltük, és már vége is.”

És a jövőben történhet hasonló? Természetesen ezt a kérdést is feltették az osztrák szakembernek, aki igyekezett egyértelmű választ adni. „Nagyon remélem, hogy ebben az évben már nem! Még mindig bosszantó belegondolni. Idén már nem történhet hasonló. Elveszítettünk 43 pontot, ezt pedig nem engedheted meg magadnak – főleg egy évben kétszer. És ezt ők is tudják. Persze lehetnek még őrült körülmények, melyek után azt mondhatjuk, nem számítottunk rá, de azt hiszem, az üzenet egyértelmű, és az is, hogy mindez nem történhet meg újra. Ők is tudják” – zárta gondolatát.

Toto Wolff

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#3 Jadeite 2016. június 11. 21:22  

Wolff elmondja, nem szólnak bele a versenyzők közötti küzdelembe, Monaco is csak kollektív, tömeges hallucináció eredménye volt.

trialboj
#2 trialboj 2016. június 11. 17:05  
KLajosR:
Barcelona és Monaco után ez a nyilatkozat szerintem képmutatás.

Szerintem is, de remélem valami alapja azért van.

KLajosR
#1 KLajosR 2016. június 11. 16:03  

Barcelona és Monaco után ez a nyilatkozat szerintem képmutatás.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt