Ezért nem vállalt szerepet Prost az új Renault-csapatnál

írta: M4Sport
2016. február 05. 09:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault nagyköveteként dolgozó Alain Prost elárulta, miért döntött úgy, nem tölt be semmilyen hivatalos posztot a franciák új Forma-1-es alakulatánál. Noha papíron nem lesz része az csapatnak, a négyszeres világbajnok mindenben támogatni fogja azt.

Bár a hivatalos bejelentésre decemberig várni kellett, a nemzetközi sajtóban már 2015 nyarán cikkeztek a Renault gyári szintű visszatéréséről. Az akkori hírek szerint a csapatot Alain Prost vezette volna, aki az 1980-as években kis híján világbajnoki címet nyert a gyárnak (1993-ban aztán a Williams-Renault-val elhódította a trófeát). Később arról cikkeztek, hogy a francia klasszis tanácsadóként segíti majd az alakulatot, a héten azonban kiderült, hivatalosan nem lesz része az istállónak.

Annak ellenére, hogy a bemutató előtt több mértékadó lap is tényként közölte, hogy az új gyári Renault-csapatot a GP2-es ART Grand Prix sikerkovácsa, Fréderic Vasseur fogja vezetni (a sajtótájékoztatón ezt hivatalosan is megerősítették), sokakat meglepett, hogy Prost végül nem kapott szerepet a vezérkarban. A francia klasszis természetesen elmagyarázta, miért. „Döntenem kellett, és egyértelmű volt számomra, hogy most a nagyköveti posztra szeretnék koncentrálni” – mondta.

„Az egyik oldalon ott van a Forma-E” – magyarázza a négyszeres világbajnok, aki 2015 óta érdekelt az elektromos széria egyik csapatának vezetésében. „Nagyon nehéz lett volna a Forma-1-ben is helyt állni. Ez a munka teljes odafigyelés igényel; a hírnevem miatt még nehezebb dolgom lett volna a menedzsmentben, ezért úgy döntöttem, inkább nem vállalok szerepet. Jobb lesz így. Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztam, hogy ez a projekt létrejöjjön, és örülök, hogy sikerült. Ez jó a cégnek, a Forma-1-nek és az országnak is. Nem kérdés, mindig a csapat mögött leszek” – folytatja.

Prost számára nem lett volna ismeretlen a csapatvezetői munka, visszavonulása után ugyanis kipróbálta magát ezen a poszton: 1997-ben az akkori francia elnök és a Peugeot támogatásával megvásárolta a Ligier-istállót, majd saját nevén futtatta azt. Az alakulatra Franciaországban valódi nemzeti csapatként tekintettek (a Renault akkoriban nem képviseltette magát gyári alakulattal), a sikerek azonban elmaradtak. A hatodiknál jobb helyet (ezt első évükben 1997-ben érték el) egyszer sem szereztek a gyártók bajnokságában; az istálló a 2001-es szezon végén ment tönkre.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik