Ezért nem vesz részt a McLaren a Pirelli-teszteken

írta: M4Sport
2016. augusztus 11. 17:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 hivatalos gumiszállítója a Mercedesszel, a Ferrarival és a Red Bull-lal teszteli 2017-es gumiabroncsainak első prototípusait, a program megkezdése előtt azonban a McLaren-Hondát is felkérték, segítse munkájukat. Ők azonban visszautasították az ajánlatot.

A múlt héten kezdetét vette a Pirelli novemberig tartó tesztsorozata, melynek keretén belül az összes 2017-es prototípust pályára viszik (legyen szó száraz, vagy vizes abroncsokról), az utolsó gyakorláson pedig a véglegesnek szánt keverékeket is bevetik. A munkát a Ferrari és a Red Bull kezdte, szeptember elején pedig a Mercedes is pályára gurul átalakított versenygépével.

A program ismertetésekor többször felmerült a kérdés, miért nem követte a McLaren a három élcsapat példáját (vagy a Pirelli miért nem egyezett meg az istállóval)? A patinás brit alakulat versenyigazgatója nemrég elmondta, miért maradnak távol a tesztektől. „Mérlegelnünk kellett és meg kellett találnunk az egyensúlyt az erőforrások és a figyelem megosztása terén is, a jelenlegi helyzetünkben pedig úgy döntöttünk, nem építünk új tesztautót” – kezdte Éric Boullier.

Tesztautó nélkül pedig nem vehettek részt ezeken a gyakorlásokon, a Pirelli ugyanis azt kérte az érdeklődő alakulatoktól, építsenek olyan „hibrideket”, melyek körülbelül annyi leszorítóerőt termelnek, mint amennyit az új szabályok szerint épülő 2017-es versenygépek fognak – a mérnökök jelenleg 15-20 százalékos növekedéssel számolnak.

„Arra a következtetésre jutottunk, jobb, ha nem veszünk részt ezeken a teszteken” – folytatja a francia szakember. „Persze lehet tanulni belőlük, de a Pirelli megosztja az adatokat azokkal a csapatokkal is, melyek nem vettek részt a gyakorlásokon. Mi egyelőre nem tartunk ott, ahol tartani szeretnénk, szóval sokkal jobban tesszük, ha csak saját magunkra koncentrálunk, és arra, hogyan tehetjük gyorsabbá a versenyautónkat” – zárta gondolatát.

Ami a tesztekből származó előnyt illeti, megoszlanak a vélemények. A Williams technikai igazgatója szerint a három résztvevő komoly előnybe kerülhet, a Pirelli viszont – bár elismeri, hogy a három tesztelő szert tehet némi fórra – tagadja ezt, sőt a Nemzetközi Automobil Szövetséggel közösen mindent megtesz azért, hogy a többiek minden adathoz hozzájussanak.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#3 F1890 2016. augusztus 11. 23:19  
Tasi-r:
Tehét megint nem akarnak nyerni :) Nem értem "kidobnak évi több100 misit ",de amikor igazán jól lehetne költeni akkor köszi nem ? ... vicc a mclaren ott kellett volna legyenek ..

burkoltan arra utal hogy nincs elég kapacitásuk erre is. modnjuk így tényleg nem értem mit akarnak :D

HannaLill
#2 HannaLill 2016. augusztus 11. 20:54  

Honda nem akar leégni a mostani motorral mert folyton csak lerohadna mint tök a mezőn

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. augusztus 11. 19:29  

Tehét megint nem akarnak nyerni :) Nem értem "kidobnak évi több100 misit ",de amikor igazán jól lehetne költeni akkor köszi nem ? ... vicc a mclaren ott kellett volna legyenek ..

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”