Ezért tréfálta meg a versenyzőket az első kanyar

írta: M4Sport
2016. július 11. 16:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sorra szedte „áldozatait” a silverstone-i pálya első kanyarja: a múlt vasárnapi futamon világbajnokok, tapasztalt öreg rókák és ígéretes fiatal tehetségek is hibáztak a trükkös körülmények között. Íme, a magyarázat a rengeteg kicsúszásra!

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Max Verstappen, Sergio Pérez, Felipe Massa, Rio Haryanto és Pascal Wehrlein – ők azok a versenyzők, akik vasárnap legalább egyszer komolyabban hibáztak az első kanyarban (a legrosszabbul a Manor fiataljai jártak, nekik ugyanis az itt elhelyezett kavicságy jelentette az út végét).

Noha változó körülmények között nem meglepő, hogy néhányan rontanak, az első kanyar „áldozatainak” száma és az, milyen nagy nevek hibáztak ugyanazon a ponton szembeöltő volt. Mi lehetett a gond? Vizes folt a fékponton? Egy vízátfolyás? Az Auto Motor und Sport munkatársa ennek próbált utánajárni a verseny utáni sajtótájékoztatón, ahol a fiatal Verstappent, és - a kanyart látványos hiba nélkül abszolváló – Nico Rosberget faggatta.

„A futam első szakaszában, amikor még a vizes gumikkal mentünk a komolyabb vízátfolyások okoztak problémát, később pedig azért volt nehéz a kanyar, mert továbbra is voltak még nedves foltok, mi pedig már a száraz gumit használtuk” – zárta rövidre a kérdést a Mercedes pilótája.

„Volt ott pár érdekes pillanatom” – kezdte eszmefuttatását Verstappen. „Szerintem azért volt különlegesen nehéz, mert aki áthajtott a nedves foltokon, az felhordott egy kis vizet a pályára, ez pedig felkerült a mögötte érkező gumijára, szóval akkor is kicsúsztál, ha ugyanúgy készültél erre a kanyarra, mint egy körrel korábban. Például Lewis kicsúszott, és én is kicsúsztam ugyanabban a körben. Azt hiszem azért, mert víz került az ideális ívre, és ekkor egy pillanat is elég volt, hogy az ember hibázzon” – tette hozzá az egyszeres futamgyőztes.

A kérdéses pontról a kanyarban először hibázó Wehrlein is hosszabban beszélt a leintés után; a fiatal német a verseny első köreiben hibázott, neki tehát a vízátfolyások nehezítették meg a dolgát. „Már semmit sem tehettem. Éppen akkor tettük fel a köztes gumikat. Egy kört futottam velük, amikor az autó felúszott egy vízátfolyáson az első kanyarban. Elveszítettem felette az irányítást, és ettől a pillanattól kezdve igazából már csak utas voltam a volán mögött” – magyarázta.

Azt, hogy vasárnap ez volt a pálya legtrükkösebb pontja Sainz is kiemelte nyilatkozata során, sőt a spanyol még azt is elárulta, hogy hibája után szüksége volt néhány percre, hogy ismét felvegye a verseny ritmusát. „A futam egy pontján hatodik is voltam, de sajnos elkövettem egy hibát az első kanyarban. Nem vagyok túl boldog miatta! A hiba után le kellett nyugodnom, és fel kellett építenem az önbizalmamat. Leszegett fejjel harcoltam, és végül nyolcadik lettem” – nyilatkozta csapatának.

A hivatalos nyilatkozatokban egyébként azok a versenyzők is kiemelték, hogy az első kanyarban vigyázniuk kellett, akiknek sikerült hiba nélkül teljesíteniük. „Amikor feltettük a száraz gumikat oda kellett figyelnünk, mert jóval tovább maradt csúszós, mint a többi” – mondta Nico Hülkenberg, kinek csapattársa úgy érezte, egy pozíciót is bukott a trükkös forduló miatt. „Az első kanyarban elkövetett hiba nélkül talán ötödik is lehettem volna” – jelezte Pérez. „Akkor egyébként úgy éreztem, vége a versenyemnek. Sikerült visszajönni, de a gumikat elfékeztem.”

Egy pillanatra talán Alonso fejében is megfordult, hogy versenye az első kanyarban ér véget, a spanyolok kétszeres bajnoka azonban megmentette a helyzetet: kicsúszása után keresztülhajtott a kavicságyon és visszatért a pályára. Noha az ő nevéhez fűződött az egyik leglátványosabb momentum a sokat említett ponton, hivatalos közleményében csak pár szót ejtett történtekről: „Egy ideig úgy éreztem, pontot szerezhetünk. De nem tudtam előzni, aztán kicsúsztam az egyesben.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik