„Ezt a csapatot egy gyár sem kényeztette el”

írta: M4Sport
2016. szeptember 14. 09:18
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nico Hülkenberg úgy érzi, a Force India a folyatásban is erős teljesítményt nyújt majd, hiszen az elmúlt években megtanulta, hogyan kell kihozni a maximumot a rendelkezésére álló szerény költségvetésből, korábban ugyanis egy gyári csapat sem „kényeztette el”.

A debütálása óta folyamatosan fejlődő indiai alakulat az utóbbi években rendre bekerült a legjobb hat közé a gyártók bajnokságában, idén pedig már a negyedik pozícióért küzd a Williamsszel (lemaradásuk jelenleg csak három pont). Eközben olyan tehetős csapatokat utasítanak maguk mögé, mint a McLaren és a Renault, melyek sokkal több pénzt költhetnek a Forma–1-es projektre.

Német versenyzőjük úgy érzi, a tény, miszerint korábban egy gyár sem állt be az istálló mögé sokat segített abban, hogy az ilyen hatékonnyá vált. „Sohasem voltak elkényeztetve, mert nem jött egy gyártó sem, ami egy csomó pénzt hozott volna a csapathoz, szóval fejleszteniük kellett” – kezdte magyarázatát Hülkenberg. „Ott van a Sauber esete: beszállt hozzájuk a BMW, majd le is lépett. A Force India sosem jutott gyorsan sok pénzhez, ami egy idő múlva már nem állt a rendelkezésre.”

„Mindig alacsonyabb költségvetésből kellett dolgozniuk, és meg kellett tanulniuk, hogyan dolgozhatnak a lehető leghatékonyabban ezek között a keretek között. A Saubernél láttad, hogy a rendelkezésükre áll az infrastruktúra, szóval könnyen megmondhattad, hogy korábban gyári csapat volt” – folytatta a német, aki 2013-ban versenyzett a svájciaknál.

Hülkenberg jövőre is az indiaiakkal marad, akik elmondása szerint a komoly szabályváltozásokat hozó új szezonban is jól teljesítenek majd. Azért tekint magabiztosan a jövőbe, mert amellett, hogy kollégái megtanulták, miként kell hatékonyan működtetni egy Forma–1-es csapatot, a lehető legjobb embereket alkalmazzák a különböző posztokon, anélkül, hogy túlköltekeznének.

„Azt hiszem, az előző években minőségi szakembereket alkalmaztak. Nagyon jól együtt tudnak működni a gyárban, roppant okosak, és remekül látják, mik az erősségek. Ez fontos, mert nincs tonnányi pénzünk. Szóval, alaposan át kell gondolnunk, melyik utat választjuk, és mire összpontosítunk. Fontos, hogy amikor döntéseket kell hozni, akkor általában jól működünk. Szerintem ez az egyik dolog, amiben a csapat különösen jó” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. szeptember 15. 11:24  

Megnézném, hogy azzal a tonnányi pénzzel felérnének-e a RB merci szintjére. Jó lenne már egy új csapat az élen, ha nem is folyamatosan, de 3-4 versenyenként.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. szeptember 14. 10:40  

Évek óta stabil fejlődésen mennek keresztül, annak ellenére is, hogy néha azért nekik is nehéz anyagilag.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához