Ezt kell tennie az új tulajnak – a pilóták szerint

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 17:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szingapúrban a versenyzők véleményét is kikérték az F1 eladásáról: Jenson Button szerint az új tulajdonosok legfontosabb feladata a fiatal szurkolók meghódítása lesz, Sergio Pérez az igazságosabb pénzelosztásnak örülne, Fernando Alonso pedig Bernie Ecclestone maradásának.

Az Olasz Nagydíj ideje alatt több forrás is tényként közölte, hamarosan gazdát cserél a királykategória, a múlt héten pedig hivatalosan is bejelentették, a Liberty Media lesz az F1 új többségi tulajdonosa. Az amerikai cég érkezését a napokban sokan sokféleképpen véleményezték már, Szingapúrban pedig a pilóták is elmondhatták gondolataikat a hírekkel kapcsolatban.

2009 világbajnoka, Jenson Button úgy véli, az új tulajdonosok legfontosabb feladata a fiatal generációk figyelmének felkeltése lenne, az, hogy az F1-et is olyan vonzóvá tegyék számukra, mint a nyári hónapokban megjelenő telefonos alkalmazás, a Pokémon Go volt. „Túlságosan magas a szurkolók átlagéletkora” – kezdte. „Főleg annak fényében, hogy a mezőnyben van egy 18 éves srác is. Azt hiszem, az átlagos szurkolók 30-asok, vagy a 40-es éveik elején járnak” – magyarázta.

„Ezen változtatnunk kellene, meg kellene céloznunk a fiatalokat. Egy technikailag roppant fejlett sportról beszélünk, szóval a fiataloknak érdeklődniük kellene iránta, de mégsem teszik. Ki kell találniuk miért, és meg kell oldaniuk, hogy jobban belevonják őket. Amint egy kicsit jobban beleássák magukat a sportba, meg fogják szeretni!” – folytatta, majd mutatott egy videót az újságíróknak, melyen az emberek „pokémonokra vadásznak” az egyik helyi bevásárlóközpontban.

„Ez tegnap este volt az egyik plázában. Az emberek mind egy irányba haladtak, és miért? A pokémon miatt. Lehetett ott vagy 2000 ember, és mind egy irányba vonultak, mert ott volt egy pokémon. Nem is tudom, mit csinálnak velük. Nem értem. Lehet vele pénzt nyerni? Ajándékokat kapsz érte, vagy csokit? Úgy értem, gyerünk már, a Forma–1 nem sokkal érdekesebb ennél? Annak kell lennie. És szerintem az is. Ha el tudták érni, hogy az emberek olyan sárga pöttyöket üldözzenek, amik igazából ott sincsenek, akkor az F1-et is izgalmasabbá tehetjük ennél” – fogalmazott.

Jenson ButtonButton reméli, jövőre már csak az autók miatt is vonzóbb lesz a sport, hiszen a gyorsabb versenygépek fizikailag is komolyabb kihívások elé állítják majd a pilótákat. „Olyan lesz, amilyennek lennie kell. Most nem elég fizikai ez a sport. Ez ilyen egyszerű. Műszakilag és fizikailag ez egy roppant kemény sport, fizikailag viszont nem. Ezért nagyszerű, hogy ez jövőre megváltozik. Az alapján, amit eddig hallottam, a barcelonai hármas kanyar 30 km/órával gyorsabb lesz” – jelezte.

Azzal, hogy az autóknak nehezebben vezetőtévé kell válniuk a Haas francia pilótája, Romain Grosjean is egyetért. „Szeretnénk, hogy sokkal keményebb legyen. A gyorsabb autókban sokkal fáradtabbak szeretnénk lenni, hogy a futam végén elmondhassuk, ez egy nehéz vasárnap volt. Azt akarom, hogy az emberek megértsék, hogy nem a móka kedvéért biciklizünk 300 kilométert és futunk 1000 kilométert évente, hanem azért, mert ez egy profi sport” – hangoztatta.

Ő egyébként bízik az új tulajdonosban, és abban, hogy az fokozni tudja a sport iránti érdeklődést, mondván az amerikaiak tudják, hogyan kell jó műsort csinálni. „Szerintem ez jó hír. Az amerikaiak nagyon jól tudják, miként kell show-t csinálni, elég csak megnézni a Superbowlt vagy a NASCAR-t. Azt hiszem, a közönség szempontjából ez olyan dolog, amin még javíthatunk” – mondta a tapasztalt pilóta, majd néhány saját ötlettel, javaslattal is előállt, hogyan lehetne feldobni a közvetítést.

„Vezetjük az autókat… és ott vannak a G-erők, ott van a hőmérséklet és a többi hasonló dolog. Ezt nagyon nehéz megmutatni a televízión keresztül. Ha az új technológiákkal megmutatjuk, miért van nehéz dolguk a versenyzőknek a volán mögött, az emberek talán jobban érdeklődnek majd. Miért nem mutatjuk például a pulzust? Szórakoztató lenne. A Tour de France-on már mutatták. Vagy miért nem közöljük, mekkora erőre volt szükség a fékezéshez. A technológiákkal, melyek ma már a rendelkezésünkre állnak… elkötelezhetnénk a nézőket a közösségi média segítségével” – folytatta.

Fernando AlonsoAz egyik legnagyobb kérdés jelenleg Bernie Ecclestone jövőjével kapcsolatos, aki adott esetben távozhat posztjáról (ha nem ért egyet az új tulajdonosokkal), de szerződését is meghosszabbíthatja (ez korábban biztosnak tűnt). Fernando Alonso szerint egyértelmű, hogy a folytatásban is szükség lesz a britre. „Ő a Forma–1. Nagyon nehéz lenne elképzelni a kategóriát nélküle, szóval remélem, hogy marad és minden hétvégén látjuk majd. Tapasztalt és a tudása nagyon fontos a jövővel kapcsolatos döntések meghozatalakor” – nyilatkozta a kétszeres bajnok.

Grosjeanhoz hasonlóan egyébként ő is úgy érzi, az F1 tanulhat az amerikai sportoktól, a Liberty pedig át is adhatja ezt a tudást. „Vannak tapasztalataik. Amerikaiak, és a sport ott elég népszerű, az emberek nagy számban követik a közvetítéseket, azok pedig igazán jók. Minden, ami az amerikai sportból érkezik, általában vonzó. Szerintem az F1 is profitálhat ebből. Mindannyian a lehető legjobbat akarjuk, és mint készek vagyunk segíteni. A versenyzők érdekvédelmi szervezete is. Bár főként a biztonság miatt létezik, előbb-utóbb a tagok találkoznak az új tulajdonossal. És készen állunk arra, hogy segítsünk, már amiben tudunk” – magyarázta.

Sergio Pérez eközben a hivatalos sajtótájékoztatón kiemelte, az új tulajdonosnak igazságosabbá kell tennie a bevételek elosztásának rendszerét, hiszen ez magára a versenyzésre is hat. „Én egy sokkal szorosabb F1-et szeretnék látni. Sokkal szorosabb futamokat és kisebb különbségeket a csapatok között. A középcsapatoknak így lehetőségük volna a felzárkózásra. Azt hiszem a szurkolók is örülnének, ha mindig más csapat lenne elöl. Ehhez meg kellene változtatni a pénzelosztási rendszert, mert nagyon nagyok a különbségek. Azt hiszem, ez a sportnak is jót tenne” – hangsúlyozta.

Az újságírók Sebastian Vetteltől is megkérdezték, milyen F1-re vágyik. „Ez egy elég személyes kérdés. De ennek nem is sok köze van ahhoz, ki a tulajdonos. Versenyzőként mindig gyorsabban akarsz menni, a világ legkiválóbb autóit akarod vezetni. Jövőre szélesebb gumik lesznek, ez már egy lépés a helyes irányba. Nemrég némi kóstolót is kaphattunk belőle a gumiteszteken. Természetesen szívesebben használnék V12-es szívómotort és kevesebb elektronikát. A szingapúri versenyen pedig nem jönne rosszul egy légkondi…” – zárta tréfásan a négyszeres bajnok.

Sebastian Vettel

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

frontember
#5 frontember 2016. szeptember 16. 12:40  

Én azt gondolom, ezt nem a sport oldaláról kell elsősorban megközelíteni, ez az új tulaj egy médiavállalkozás. Van egy termékük, egy brand, egy műsor, és abból kell kihozni a legtöbbet. Ráadásul úgy, hogy magához a sporthoz közel sem kell annyira radiálisan hozzányúlni, mint a közvetítésekhez, a pályákhoz, a nézőkhöz, az eseményhez magához.

Az amerikaiak értenek a médiához, nem kell őket félteni.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. szeptember 16. 09:12  
totopad:
Mi nagy lófszt? Láttál 1 db Nascar, NBA, amerikai foci kupa közvetítést is? A Super Bowl minden évben a legnagyobb nézettséget produkálja, messze tanulhatna ezektől az f1! A Nascar-ban a mai napig több sport van, mint politika, mégis amcsi és üzlet, de valahogy megtudták ezt őrizni. Az f1 nem!

Ha már nézettség, ezek sportok sokkal inkább amerikában népszerűek, világi szinten a béka segge alatt vannak az F1-hez képest.

totopad
#3 totopad 2016. szeptember 16. 06:01  
vacsad:
"Minden, ami az amerikai sportból érkezik, általában vonzó." Meg a nagy lófszt.

Mi nagy lófszt? Láttál 1 db Nascar, NBA, amerikai foci kupa közvetítést is? A Super Bowl minden évben a legnagyobb nézettséget produkálja, messze tanulhatna ezektől az f1! A Nascar-ban a mai napig több sport van, mint politika, mégis amcsi és üzlet, de valahogy megtudták ezt őrizni. Az f1 nem!

vacsad
#2 vacsad 2016. szeptember 15. 19:49  

"Minden, ami az amerikai sportból érkezik, általában vonzó." Meg a nagy lófszt.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. szeptember 15. 18:01  

Minden pilótára online GPS-t! És el kell kapni őket :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál