F1-es jövőkép: Még több futam, virtuális valóság és szerencsejáték

írta: M4Sport
2016. szeptember 23. 09:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szerencsejáték, virtuális és kiterjesztett valóság, szervezett digitalizáció, 21-nél is több futam – a Forma–1 tulajdonosa ismertette a sportág fejlesztését megcélzó hosszabb távú terveit és módszereit.

A nemrég F1-es részesedést vásárló amerikai Liberty Media Corporation fél év múlva a kategória többségi tulajdonosává válik. Az általuk kinevezett új elnök, Chase Carey Szingapúrba látogatva már részletesebben is beszámolt terveikről – az anyacég, a Liberty Media ügyvezető igazgatója, Greg Maffei csütörtökön még konkrétabb tervekről is beszélt.

Elmondta, a közvetítési jogok mellett a futamrendezésből származó bevételeket is jelentősen növelhetőnek tartja, miközben kiaknázatlan lehetőségként beszélt a digitalizációról és a sportági szponzorációról.

„Sok lehetőséget látok az üzlet fejlesztésére. A közvetítési bevételekkel lehet kezdeni, mely a legnagyobb pénzforrást jelenti. Chase Carey elég tapasztalt, nehéz lenne nála alkalmasabb embert találni a sport és a média kezelésére. Komoly lehetőség van a közvetítések fejlesztésére, az ingyenes adókról a fizetős szolgáltatásokra váltásra. A közelmúltban ez történt például az Egyesült Királyságban, ahol a Sky vette meg a jogokat” – magyarázta.

Maffei szerint emellett sokkal nagyobb szponzori szerződéseket is tudna kötni a sportág, mint amilyenekkel jelenleg rendelkezik. Utalt rá, ezen a téren Bernie Ecclestone nem használta ki a lehetőségeket. „Van talán tizenhét szponzorunk, és mindössze három ember foglalkozik az F1-es szponzorációval. Ehhez képest a baseball-liga – amelyben az Atlanta Braves csapatán keresztül magunk is érintettek vagyunk – hetvenöt szponzorral rendelkezik csak az Egyesült Államokban. Tehát ez is egy lehetőség a fejlődésre. Többet kell fektetni a szponzoráció megszervezésébe, növelni kell a támogatók számát.”

Bernie Ecclestone

Lehetőség a 21-nél több futamos bajnokságra

Bár a 2020-ig érvényes Concorde-egyezmény rögzíti, hogy egy szezonon belül nem rendezhetnek 22-nél több versenyt, és sok csapat már a jelenlegi versenyszámmal sem elégedett, Maffei szavaiból kiderült, nem alaptalanok azok a feltételezések, melyek szerint az amerikaiak elgondolkodnak majd a futamok számának NASCAR-mintára történő növelésén. Szerinte nem zárható ki, hogy 21-nél több futamból álljon a bajnokság, a bővítéshez pedig komoly potenciállal rendelkező helyszíneket választanának. Az Egyesült Államokban például legalább három versenyt szeretnének rendezni.

„Most huszonegy versenyünk van, de szerintem idővel ez a szám növelhető. Főleg úgy, hogy most korlátoztuk a lehetséges helyszínek számát a magas rendezési díjakkal. Látok lehetőséget a helyszínek számának növelésére, és potenciálisan vonzóbb helyszínekről van szó, ahol hosszú távon lehetőség van a közvetítésre és a szponzorációra is.”

„A lehetséges bővítés rövid távon Ázsiában képzelhető el, talán Latin-Amerikában, hosszabb távon pedig Észak-Amerikában és főleg az Egyesült Államokban, ahol jelenleg a lehetségesnél jóval kisebb a nézettség, kevesebb a pénz és minden kevesebb. Ezt nemigen lehet megoldani egy hét alatt, de egy hosszú távú lehetőséget látok benne.”

„Amerikában olyan helyeket keresnénk, ahol amúgy is van érdeklődés. Szerintem Miami vagy Las Vegas érdekes helyszínek lehetnek hosszabb távon. De ezt sem lehet egy hét alatt elintézni. Merem remélni, hogy az amerikaiakkal – Chase és a Liberty is az – elősegíthetjük ezt. Nem hinném, hogy létezik gyors megoldás, de hosszabb távon ez egy nagy, még kiaknázatlan piac.”

Austin, USA

Szerencsejáték és virtuális valóság

Maffei végül a digitális média terén elérhető fejlődésről is beszélt – ez szerinte az Ecclestone-érában ugyancsak csúnyán elhanyagolt terület volt. „A bevételeknek kevesebb mint egy százaléka származik a digitális médiából. Valójában nincs is igazi szervezett digitalizáció. Ezen a téren sok mindent lehetne tenni, a játékoktól elkezdve a virtuális valóságon át a kiterjesztett valóságig. Óriási mennyiségű videó és adat áll rendelkezésre a versenyek alatt, melyeket nem dolgozunk fel a szurkoló számára.”

„Vagy ott a szerencsejáték lehetősége is. Az Egyesült Államokon kívül is óriási lehetőségek vannak a sportági szerencsejátékokban, de ezekből jelenleg semmit sem használunk ki. Nagyon sok lehetőség van a digitális világban, sok érdekes adatot nem hasznosítunk még, és ez is lehetőséget kínál a jövőbeni növekedésre. Sokkal több olyan élmény kell, melyet a felhasználó közvetlenül a szolgáltatótól kap. Azt még ki kell találnunk, hogy mindezt milyen formában valósítjuk meg a jelenlegi szolgáltatókkal. De szerintem sok anyagunk van, amivel dolgozhatunk” – vélekedett a Liberty ügyvezetője.

média

Oszd meg!

13 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#13 F1890 2016. szeptember 23. 20:11  
albutr:
de megnézem a futamokat,de felesleges a 22 futam.

nézd meg első évben hány futam volt majd most mennyi. semmi baj nincs a 25 futammal. inkább a minőséggel. de minél több a futam annál több a lehetőség pl arra is h megverjék a mercit

albutr
#12 albutr 2016. szeptember 23. 18:58  
F1890:
erre azt tudom mondani h akkor 21. futam után te nem nézel többet az adott évben :) semmi sem akadályoz meg D

de megnézem a futamokat,de felesleges a 22 futam.

Denis Hunter
#11 Denis Hunter 2016. szeptember 23. 18:36  
F1890:
sima kábelben 3000 benne lesz valószínűleg. mellesleg internet korában már simán lehet nézni hd felbontásban csomó helyen. én nehezen hiszem h az eddigi állapotnál lehetne szarabb

hiaba van 100Mbites internetem, ha nincs egy olyan csatorna, ahol vegig lehet nezni, akadas, szakadasmentesen jo minosegben, nem arabul egy F1-es versenyt. Jah es nem akarok 1000 reklamon atverekedve elerni oda, hogy lassam a futamot. En UK-ban elek es a SkyF1 maga annyiba kerul, mint egy viszonylag magas aru csomag, szoval nem fizetek elo ilyesmire,neten probalkoztam parszor, de meg mindig amellett vangyok, hogy lemondok az elo kozvetitesrol es letoltom torrentrol normalis minosegben, ami nem baszodik el es meg is allithatom, ha akarom. (tudom a digi TVs adast is meg lehet ma mar).

F1890
#10 F1890 2016. szeptember 23. 18:29  
albutr:
bőven elég a 21 futam.

erre azt tudom mondani h akkor 21. futam után te nem nézel többet az adott évben :) semmi sem akadályoz meg D

albutr
#9 albutr 2016. szeptember 23. 18:14  

bőven elég a 21 futam.

vacsad
#8 vacsad 2016. szeptember 23. 16:45  

Ez már nem hangzik túl jól, Formula-NASCAR szaga van....

Enveblo
#7 Enveblo 2016. szeptember 23. 16:12  
Kimilton:
Az újítások valahogy azt vetítik bennem előre, hogy még pénzéhesebbé válik ez a sport... Persze sok támogatandó dolgot terveznek, azt is hozzá kell tenni.

hiába ha társul vele több szolgáltatás is amit mi elérünk

Kimilton
#6 Kimilton 2016. szeptember 23. 15:20  

Az újítások valahogy azt vetítik bennem előre, hogy még pénzéhesebbé válik ez a sport... Persze sok támogatandó dolgot terveznek, azt is hozzá kell tenni.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 15:20

Enveblo
#5 Enveblo 2016. szeptember 23. 14:46  
csaby_massa:
áááá ők vissza térnek a régi Európai futamokhoz, picit sem akarják amerikának az F1-et hiszen az egy európai sport. 1 hét sem telt el és teljesen mást nyilatkoznak. Csak egyben reménykedek, hogy a Hungaroringet nem törlik, hisz láttuk mit érnek ebben a sportban a szerződések.

a két nyilatkozat nem zárja ki egymást

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. szeptember 23. 14:29  

áááá ők vissza térnek a régi Európai futamokhoz, picit sem akarják amerikának az F1-et hiszen az egy európai sport. 1 hét sem telt el és teljesen mást nyilatkoznak.
Csak egyben reménykedek, hogy a Hungaroringet nem törlik, hisz láttuk mit érnek ebben a sportban a szerződések.

F1890
#3 F1890 2016. szeptember 23. 12:59  
Leslie78:
"Komoly lehetőség van a közvetítések fejlesztésére, az ingyenes adókról a fizetős szolgáltatásokra váltásra. A közelmúltban ez történt például az Egyesült Királyságban, ahol a Sky vette meg a jogokat” – magyarázta." Akkor lehet gyűjtögetni a pénzt a fizetős csatornákra. De ugye milyen jó, hogy új tulaj lesz. Mert Bernie így Bernie úgy. Vissza fogják még sírni az egyszerű rajongók szerintem.

sima kábelben 3000 benne lesz valószínűleg.

mellesleg internet korában már simán lehet nézni hd felbontásban csomó helyen.

én nehezen hiszem h az eddigi állapotnál lehetne szarabb

Leslie78
#2 Leslie78 2016. szeptember 23. 11:43  

"Komoly lehetőség van a közvetítések fejlesztésére, az ingyenes adókról a fizetős szolgáltatásokra váltásra. A közelmúltban ez történt például az Egyesült Királyságban, ahol a Sky vette meg a jogokat” – magyarázta."
Akkor lehet gyűjtögetni a pénzt a fizetős csatornákra.
De ugye milyen jó, hogy új tulaj lesz. Mert Bernie így Bernie úgy. Vissza fogják még sírni az egyszerű rajongók szerintem.

Tuareg
#1 Tuareg 2016. szeptember 23. 10:16  

Csupa jó hír...ja nem. Az USA-t meg nem fogják meghódítani, az átlag néző nem fog felkelni hajnalban vagy kora reggel, hogy megnézzem másfél óra dögunalmas körözgetést.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!