Fájó, de igaz: A Renault számára a Red Bull a mérce

írta: M4Sport
2016. február 11. 15:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bármennyire is fog fájni nekik, a Renault számára 2016-ban a Red Bull jelenti majd a mércét. A csapat kulcsembere, Bob Bell ugyanakkor részletesen elmagyarázta, miért nem fognak kétségbeesni a kezdeti vereségek miatt.

Ettől az összevetéstől bizony az „álnév” sem menti majd meg a franciákat. A Red Bull idén hivatalosan TAG Heuer-motorral versenyez, melyről azonban mindenki tudja, hogy valójában átkeresztelt Renault-erőforrás. S miután a gyártó kijelentette, a gyári csapatukéval teljesen azonos hajtóegységet ad majd az osztrákoknak (jóllehet, bizonyos fejlesztéseket talán később kapják meg), az enstone-i karosszériarészleget vezető Nick Chester szerint ez igazi vizsga elé állítja majd őket, hiszen egy négyszeres bajnok csapattal hasonlíthatják össze munkájuk eredményét.

„Ezáltal ők jelentik majd a mércét számunkra a karosszéria terén, és bár ez fájó lesz, mégis hasznos felismeréssel szolgálhat” – nyilatkozta a brit szakember a Motorsportnak. „Jól tudjuk, hogy a Red Bull nagyon jó karosszériákat gyárt. A köridőkben megfigyelhető különbségből pedig tudni fogjuk, mi is lesz a cél előttünk. Őszintén szólva nem reméljük, hogy az ő szintjükön lehetünk idén. Még az egész csapaton fejlesztenünk kell, építkezünk.”

A Renault-nál minden vezető hangsúlyozta, nem tűztek ki konkrét célokat az idei évre, és nem is várnak túl sokat a csapattól, mivel csak későn kezdték meg a felkészülést, s előbb a csapatépítésre kívánják helyezni a hangsúlyt. Ebben kulcsszerep jut annak a Bob Bellnek, aki az előző gyári korszakukban két-két egyéni és konstruktőri bajnoki címből (2005 és 2006) vette ki a részét, és aki aztán a Mercedesnél is lerakta a mostani sikercsapat alapjait.

Az általános technikai igazgató egyszerre irányítja a motorrészleg (Viry-Chatillon) és a karosszériáért felelős gyár (Enstone) munkáját, és több hasonlóságot is lát a Renault mostani és a Mercedes 2011-es (akkor csatlakozott hozzájuk) helyzete között. „A Mercedesnél hasonló volt az építkezés folyamata, mint most itt” – idézte a szakembert az Auto Motor und Sport. „Ebből kellett odáig jutnunk, hogy futamokat nyerjünk. Enstone-ban az a legjobb, hogy az előző éra óta is ott dolgozók még jól tudják, hogyan kell jó versenyautókat építeni. De ma már más korszakot élünk, mint 2005-ben. Most a legfontosabb, hogy lefektessük a megfelelő alapokat a hosszú távú sikerekhez. Nem a következő versenyre kell fókuszálni, hanem a következő másfél évre.”

Bob BellBell pontosan tudja miről beszél, a múltban kétszer is bizonyította, mennyire ért az efféle építkezéshez. Most közelebbről is feltárta előttünk, mi készül új csapatuknál. „Nekem most nagyobb befolyásom van a motorrészleg munkájára – annak ellenére, hogy nem vagyok motormérnök. De mindkét részleget össze kell kötni egymással. Nekem kell biztosítanom, hogy mindkét gyár egy irányba haladjon, és hogy a forrásainkat megfelelően osszuk el közöttük” – magyarázta, hozzátéve, hogy egy gyári csapat mindig előnyt élvez a többiekkel szemben, hiszen összhangban fejlesztheti egymással a motorját és karosszériáját. „Ez talán pár tizedmásodpercet jelenthet. De ezek is számítanak. Hatékonyabban dolgozhatunk, ha minden egy fedél alatt található.”

„Nagy előrelépéseket kell megtennünk, de most legalább már tudjuk, hol vannak hiányosságaink, mely területeken kell fejlődnünk. Ehhez pedig elegendő időt hagyunk. A motorfejlesztés nem megy gyorsan, mindig egyensúlyozni kell a teljesítménynövelés és a megbízhatóság között. A karosszéria esetében egyszerűbb a helyzet, mert ha felraksz egy új szárnyat, nem valószínű, hogy kiesel miatta. A kockázat belátható. Egy dugattyú már más tészta.”

„2016-ban a dobogó csak akkor lesz számunkra elérhető, ha őrült körülmények alakulnak ki. A fő célunk, hogy megbízható autónk legyen, amit a szezon során fejleszteni tudunk, és amivel bajnoki pontokat gyűjtögethetünk. Nem akarjuk veszélybe sodorni az eredeti tervünket azzal, hogy gyors sikereket várunk, és ezért gyors megoldásokat rakunk fel az autóra. Elővigyázatosnak kell lennünk, és el kell érnünk, hogy a fejlesztések időben olyan javulást eredményezzenek, amit az előzetes adatok alapján elvárunk tőlük. Nem annyira számít, hogy szemmel láthatóan mit változtatsz meg a kocsin, sokkal inkább a koncepciók és a fejlesztési módszerek kerülnek előtérbe, mert ezekre épül a hosszabb távú siker” – tekintett előre a tapasztalt szakember.

Megfontoltság, tudatosság, higgadt realitás – szavaiból pontosan kiderül, miért őt választották a gyári istálló „összerakásához”.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

FireWheel
#2 FireWheel 2016. február 11. 23:15  

Valóban korrekt! Drukkolok nekik. Öröm, hogy itt a harmadik gyári csapat. Az lenne még szép, ha esetleg a BMW a régi szép idők emlékére gyári támogatást adna a Willams-nek vagy a Saubernek. :)

Amúgy nem úgy volt, hogy a Red Bull (TAG Heuer névre keresztelve) megkapja a Reanult homologizált erőforrását, amit aztán majd maga fejleszthet? Emlékszem valami ilyesmire is...

Onei
#1 Onei 2016. február 11. 16:11  

Ez egy korrekt nyilatkozat.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta