Fejlesztés a hetekben, radikális változtatás jövőre!

írta: M4Sport
2016. május 20. 15:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a Monacói Nagydíjon bevetheti új erőforrását a Honda, az ezzel kapcsolatos végleges döntés azonban továbbra sem született meg, az viszont egyre biztosabb, hogy a zsetonrendszer eltörlésével a 2017-es szezon előtt radikálisan átalakítják egységüket.

A Honda már régóta dolgozik újfejlesztésű erőforrásán, Haszegava Juszuke, a cég sportigazgatója pedig többször elhintette, a McLaren hamarosan pályára is viszi a szóban forgó egységet, azt azonban nem tudta megmondani, mikor kerül sor a debütálásra. A bizonytalanságot a zsetonrendszer szüli, a csapatok ugyanis meghatározott mennyiségű módosító pontból gazdálkodhatnak (a Hondának 14 maradt az év előtti fejlesztések után).

„Folyamatosan fejlesztünk, és lehet, hogy már a jövő héten bevetünk néhány újítást, de nem akarjuk elpazarolni a zsetonjainkat kisebb módosításokra” – nyilatkozta Juszuke az Autosportnak. „A monacói vagy a kanadai futamon mindenképpen új motorokat használunk majd, hiszen ezt már előre elterveztük, szóval ezzel kell összehangolnunk az újítások bevetését, viszont még nem döntöttünk” – tette hozzá, majd kiemelte, bár a szezon során még nem frissítettek motorjukon, így is sikerült folyamatos előrelépéseket tenniük az erőforrások terén.

„Bár az év eleje óta ugyanazt a specifikációt használjuk, minden versenyhétvégén igyekszünk többet kihozni az erőforrásokból, mégpedig úgy, hogy különböző beállításokat használunk. Legutóbb már a versenyen is igyekeztünk több erőt kipréselni az egységekből. Általában ezt a módot csak az időmérő edzéseken használjuk, de mivel több erőre van szükségünk, a futamon is próbálkoztunk egy beállítással, és ez egészen jó volt. Ez pedig nagyon biztató” – magyarázta.

McLaren-Honda2017-ben eltörlik a sokat emlegetett zsetonrendszert, a Hondának tehát lehetősége lesz arra, hogy teljesen áttervezze erőforrását a komolyabb előrelépés reményében. Bár a japánok eddig ragaszkodtak saját koncepciójukhoz, a tény, hogy jövőre jóformán szabadon fejleszthetnek, őket is gondolkodóba ejtette, a hírek szerint pedig már el is döntötték, radikálisan átalakítják F1-es erőforrásukat, azt az utat követve, amin a Mercedes és a Ferrari jár. Azt, hogy a szabályváltoztatás hatására a Honda már „teljesen más helyzetben van, mint 12 hónapja” Haszegava is elismeri.

„Való igaz, a következő szezonban bármit megváltoztathatunk. Még mindig nem döntöttünk a pontos specifikációról és az elrendezésről, de jó, ha nyitottak maradunk” – mondta a Motorsportnak, majd amikor megkérdezték, hogy ez egyet jelenthet-e azzal, hogy a Honda teljesen új erőforrást készít, hozzátette. „Igen. Természetesen. Ez is lehetséges.”

A gyár számára kedvező szabályváltoztatással, és az aerodinamikai előírások átalakításával minden eddiginél jobb lehetőség nyílik arra, hogy a McLaren-Honda közelebb kerüljön a Mercedeshez, vagy adott esetben le is dolgozza hátrányát. „Szeretnénk mindent elkövetni, hogy jobbá tegyük a motorjainkat. Még nem tudjuk, pontosan mit csinálunk majd, de mindent megteszünk, amit meg kell tennünk. A szezon vége előtt kell döntést hoznunk. A csapatok már szeptemberben, októberben fix terveket szeretnének, de ez egy elég komoly kihívás számunkra” – zárta gondolatát utalva a gyárakra.

Haszegava Juszuke

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabotor
#5 szabotor 2016. május 20. 20:15  

én a hondát nem féltem. a zsetonrendszer volt az ő nagy kerékkötőjük, sokkal többet fejlesztettek volna, ha el lett volna engedve a kezük. jövőre sokat fognak javulni, de már most látható, hogy az egy év hátrányból sokat faragtak.

a zsetonrendszer egy véges összegű optimalizálást jelent, nem tudnak minden fejlesztést a motorba pakolni, válogatni kell közölük, hogy melyik hoz többet a konyhára. ráadásul erősen függ, hogy milyen pályára mennek, hol ez, hol az lenne az előnyösebb. jobb lesz ez zsetonrendszer nélkül...

conan
#4 conan 2016. május 20. 20:04  
albutr:
de bírnám ha jövőre a Honda odapirítana a mezőnynek.

Nekem ebből inkább az jön le, hogy kb fogalmuk sincs mit csináljanak, nem az hogy az élre fognak ugorni. Ha átállnak a merci féle filozófiára akkor azzal hogy tudnák leelőzni a mercit? Amikor sokkal több tapasztalatuk van már a németeknek, ha meg maradnak a mostani szűk elrendezésnél amit kezdenek ők is beismerni, hogy többet veszítenek a réven mint nyernek a vámon szintén nehéz elképzelni hogy átugorják a többieket.

totopad
#3 totopad 2016. május 20. 17:04  
albutr:
de bírnám ha jövőre a Honda odapirítana a mezőnynek.

Én azon sírnék, ha Alo tényleg átmenne a Mercihez Rosbi helyére és időközben a Honda beelőzné a Mercit és megnyernék a vb-t! :D

albutr
#2 albutr 2016. május 20. 16:02  

de bírnám ha jövőre a Honda odapirítana a mezőnynek.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. május 20. 15:55  

Épp ideje lenne hogy 1.5 év szarakodás kínlódás után egy használható erős megbízható motort és ERS-et gyártsanak.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában