Fejlesztés nélkül is tizedeket gyorsult a Honda-motor – és ez még csak a kezdet

írta: M4Sport
2016. május 24. 11:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a jövő évi nagy ugrásnak készíti elő a terepet a Honda idei motorfejlesztésével. Éric Boullier komoly előrelépésre számít 2017-től.

A Honda sportigazgatója, Haszegava Juszuke nemrég kijelentette: amíg a módosítópont-rendszer érvényben van, nehezen tartja elképzelhetőnek, hogy gyorsan fölzárkózzanak a jelenleg legjobb motorokat gyártó Mercedesre és Ferrarira. Nem véletlen, hogy a japán gyártó hevesen érvelt a szisztéma eltörlése mellett, amikor az új motorszabályok megalkotásáról egyeztettek – s végül célt is értek. 2017-től a gyártók már szabadon fejleszthetnek – csupán két szempontból kötik meg a kezüket: egy idényben versenyzőnként 4 erőforrást használhatnak büntetlenül; a költségeket pedig 2016-hoz képest 1 millió euróval csökkenteniük kell.

Éric Boullier versenyigazgató úgy véli, óriási esélyt jelent mindez a McLaren számára – éppen ezért már a mostani szezonban végrehajtott fejlesztéseiket is úgy alakíthatják, hogy azokkal a jövő évi változtatásokat készítsék elő. Mindez persze szerinte még így is lehetővé teszi, hogy 2016-ban is komolyabb fejlődést érjenek el. „Szerintem a Renault-éhoz hasonló javulás lehetséges lesz” – nyilatkozta a francia az Autosportnak. „Meglátjuk. A Honda még rendelkezik pár módosító ponttal, amit fel is használhat. Szerintem ha bármit is megváltoztathatnak 2016-ban, ami tanulsággal szolgál 2017-re, megteszik. Én mindenesetre próbálnék javítani, miközben már a távolabbi jövőt tartanám szem előtt, és megpróbálnék felkészülni egy jövő évi nagy ugrásra.”

Bár Fernando Alonso legutóbb a motorral kapcsolatos hiba miatt volt kénytelen föladni hazai versenyét, összességében elmondható, a Honda nagyot lépett előre 2016-ban a megbízhatóság terén. „A megbízhatóság nyilvánvalóan fontos. Teljesítmény terén viszont még van min javítanunk” – állapította meg Boullier. „A legnagyobb fejtörést az okozza, hogyan javítsuk az energia-visszanyerést anélkül, hogy ezzel rontanánk a motorunk teljesítményét. Ha az egyiket növeljük, a másik csökkenni fog – a cél, hogy mindkettő oldal emelkedjen. De meg fogjuk oldani. Kívülről szemlélve lassan megy, és mi is így érezzük, hiszen nyerni akarunk. De hamarosan elérjük a célt” – biztatott Boullier.

Melbourne óta fejlesztés nélkül is 0,3 másodpercet gyorsultak

Haszegava mindeközben arról beszélt, az első öt hétvégén, új specifikációjú motor használata nélkül is jelentős fejlődést értek el – pusztán erőforrásuk finomhangolásával. „Ami a hardvert illeti, nem újítottunk, de bizonyos beállításokat megváltoztattunk, és ezzel máris nyertünk pár tizedet – úgy három tizedet csak a motor révén” – fogalmazott az F1i-nek. „Ez nagyon biztató, mert távolról sem megszokott, hogy ennyit javulj csak a motor révén – főleg nem csak a beállítások megváltoztatása révén. De persze egyúttal azt is jelenti, hogy Melbourne-ben nem kezdtünk ideális motorbeállításokkal…”

„A mostani specifikációból mostanra már nagyjából mindent kihoztunk. Hiába használjuk Melbourne óta ugyanazt a motort, egyre több lóerőt nyerünk ki belőle, de most már elértük a maximumot, ezért most újításokra lesz szükségünk. A motorvezérlés terén már a csúcson vagyunk, most új alkatrészekre és jobb égetésre lesz szükségünk.”

Monacóban ismét a Q3 a cél!

Az első újítások várhatóan Kanadában érkeznek majd, ami azt jelenti, hogy Monacóban még mindig a régi motorral versenyeznek a wokingiak. Fernando Alonso azonban így is kijelentette: céljuk, hogy ismét bejussanak a Q3-ba az időmérő edzésen.

„Barcelonában először sikerült a Q3-ba jutnunk, amióta a McLaren-Honda kapcsolat újra létrejött, és ez nagy lökést adott a csapatnak. A célunk, hogy megismételjük ezt – és erre Monacóban van a legjobb esélyünk. Bízom benne, hogy az autónkat jól be tudjuk állítani a pályára, mert a karosszériánk egyensúlya kiváló. Kíváncsian várom, mire juthatunk egy olyan pályán, amely sokkal jobban kihangsúlyozza az erősségeinket” – tekintett előre a kétszeres bajnok.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”