Fejvédelem: a glória félmegoldás lenne?

írta: M4Sport
2016. március 29. 20:44
FOTÓ: ©xpbimages.com

Továbbra sem csitulnak a fejvédő bevezetésének tervével felkorbácsolt indulatok: Felipe Massa ismét a változtatás mellé ált, mondván nem akar elveszíteni még egy barátot, egy korábbi F1-es pilóta szerint a jelenlegi elképzelés nem több félmegoldásnál, a sport pedig nem elég bátor a radikális átalakuláshoz. Az IndyCar eközben mással próbálkozik…

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója Ausztráliában jelezte, a testület mindenképpen javítani akar a pilóták fejének védelmén, és nem látja akadályát annak, hogy 2017-ben kötelező tartozékká tegye a Mercedes által javasolt, és a Ferrari által már kipróbált glóriát. Az eszköz nemcsak a szakértőket és a szurkolókat, hanem magukat a versenyzőket is megosztja; rég láttunk már ilyen nyílt véleménykülönbséget a mezőny egyes tagjai között.

Lewis Hamilton és Nico Hülkenberg például hallani sem akar a glóriáról, míg Daniel Ricciardo és Felipe Massa folyamatosan annak fontosságát hangsúlyozza – a brazil most ismét hangot adott véleményének. „Nagy támogatója vagyok a biztonság javításának” – mondta a Motorsportnak. „Ha megmenthetünk egy életet, vagy elérhetjük, hogy a pilóták ne sérüljenek meg a balesetekben, akkor támogatom a dolgot. Nem hiszem, hogy csak a veszély miatt kellene a Forma–1-ben versenyeznünk, vagy azért, mert ez tetszik az embereknek. Én tényleg nem így gondolkodom” – folytatta.

„Ezért támogatom a biztonság javítását. Ha a glóriával oldhatjuk meg, akkor azt, ha valami mással, akkor pedig azt. Elveszítettem már egy barátot a Forma–1-ben…” – utal a 2014-es halálos balesetet szenvedő Jules Bianchira. „Nem tudom, hogy az ő esetében a glória segített volna-e. Nem gondolom, ugyanakkora nem akarom, hogy ezek a dolgok újra megtörténjenek. Nem akarok király lenni, és sisak nélkül versenyezni, csak azért, hogy elmondhassam, én vagyok a király, akinek még sisak sem kell. Én csak azt akarom, hogy a pilóták biztonságban legyenek” – jelezte.

Massa talán versenytársainál is jobban érintett a témában, hiszen 2009-ben elszenvedett egy komoly fejsérüléssel járó balesetet a Magyar Nagydíj időmérőjén. Úgy érzi, a fejvédő használatával kisebb lett volna a Rubens Barrichello autójáról leszakadó rugó becsapódásának ereje, de megjegyzi, sok múlik a baleset jellegén is. Egyes vélemények szerint az övéhez hasonló esetekben a Red Bull szélvédős javaslata jobb megoldás lenne, ő azonban nincs elragadtatva ettől a változattól. „Láttam róla képeket, de szerintem ezzel a láthatóság rosszabb, hiszen két merevítőt kapott. Ha ez jobb, akkor természetesen elfogadom, de szerintem jobban meg kell vizsgálni, hogy ne befolyásolja a kilátást.”

Felipe Massa„A Forma–1 nem mer újítani”

Korábban a teljesen zárt pilótafülke is a lehetőségek között szerepelt, ezt azonban a felmerülő biztonsági kockázatok miatt (például a versenyző beszorulhat mögé) elvetették. A Hosszútávú sportautó-világbajnokságban (WEC) versenyző Lucas di Grassi viszont továbbra is úgy érzi, ez lenne a helyes út, az F1 azonban nem akar rálépni. „Szerintem még mindig ez a legoptimálisabb megoldás. A mi LMP1-es autóink is ezért zártak. Korábban nyitottak voltak, de a versengés miatt zárttá vált. Ez a megoldás egyébként a hatékonyság szempontjából is jobb, és aerodinamikailag is” – kezdte.

„A Forma–1-es autók kinézete régimódi, és egyébként is mind ugyanolyan. Félmegoldásokkal próbálkoznak. Ilyen volt az orrkúpok esete is, az eredmény pedig az, hogy a Caterham úgy nézett ki, mint egy porszívó. A fejvédelem esetében is félmegoldást választanak: bevezetik és látják, hogy pocsék. Félnek attól, hogy teljesen elkötelezzék magukat. Sokszor láttam már ezt az F1-ben, például a nagyobb légterelőkkel 2009-ben, ami szintén gyenge megoldás volt” – magyarázza a brazil, aki szerint a királykategória csak nyerne a zárt pilótafülkével, hiszen az autók megjelenése is jobb lenne.

„A szabályoknak irányt kellene mutatniuk, a többit pedig a mérnökökre kellene bízni, végezzék csak el a saját munkájukat. A biztonság kérdése persze más, a zárt pilótafülkének azonban nincsenek hátulütői. Jobb a biztonság szempontjából és az aerodinamika szempontjából is. Én támogatom a Forma­–1 modernizálását. Nagyon tetszik például a McLaren javaslata, és a Red Bull 2010-es elképzelése is” – utal a „jövő autóiról” készült fantáziarajzokra és tervekre. „Szerintem ennek kell lennie a következő lépésnek, amit a sport megtesz” – zárta gondolatát.

McLaren MP4-XKezelés helyett megelőzés?

Az IndyCar-széria legendás csapatvezetője, Roger Penske nem ért egyet a korábbi F1-es pilótával, ő nem támogatja a zárt pilótafülét, mégpedig a már említett biztonsági kérdések miatt. „Azt akarom, hogy az autók olyan biztonságosak legyen, amilyen biztonságosak csak lehetnek, viszont egy teszt alkalmával láttam, Helio Castroneves autóját felborulni, és az hogy a pilóta nem bírt kimászni a gépből, miközben szivárgott az üzemanyag… továbbá, hogyan tartanánk teljesen tisztán a szélvédőt? Ebben az esetben nem lenne ugyanolyan a kilátás” – mutat rá a tapasztalt szakember.

Ahogyan azt Penske megszólalása is bizonyítja, a fejvédelem kérdése messze túlmutat az F1 világán, az FIA ugyanis egy minden formaautós szériában használható megoldást keres, miközben az IndyCar is próbálja megtalálni a legjobb utat. Legutóbb például a kerekek rögzítésén igyekeztek még javítani, hogy megelőzzék azok leszakadását (ezt az elvet természetesen az F1-ben is használják), a fejlesztések bemutatása kapcsán pedig az egyik legolvasottabb független F1-es oldal szerkesztői a következő üzenetet tették közzé közösségi oldalukon: miközben az F1 mindent megtesz a gyógymód megtalálásáért, az IndCar inkább a megelőzésre figyel…

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabotor
#1 szabotor 2016. március 30. 15:27  

amíg van bukótér, addig nemnagyon probléma a védelem. amikor már daru, betonfal meg ilyenek kellenek az utcai pályákon, akkor pedig SC. igen, az SC gyakorlatilag tönkreteszi a versenyt, de szerintem az nem ok, hanem következmény. valójában a túl szűk bukótérrel rendelkező pályák teszik elkerülhetetlenné a versenymegszakítást.

egy massa féle rugós balesetet valszeg semmi nem fog kivédeni, ami nem szélvédő. azt meg tisztítani kéne, ami nem fog menni. így marad a vállalható kockázat, a fiúk is tudomásul vették, hogy nem sakkozni járnak...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt