Fejvédő és új aero – így néznek majd ki a 2017-es autók?

írta: M4Sport
2016. április 30. 10:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még az utolsó pillanatban is próbálta lebeszélni a döntéshozókat a 2017-es új aerodinamikai szabályok bevezetéséről a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA. Eközben már grafikák is jelentek meg a jövő évi autók várható kinézetéről.

Az F1 Bizottság a héten egyezett meg arról, hogy korábbi formájában elfogadják az úgynevezett McLaren-csomagot, azaz 2017-től szélesebb abroncsokkal ellátott, szélesebb, agresszívebb, és mindenekelőtt gyorsabb autók sorakoznak majd fel a rajtrácsra. A versenyzők közül ugyanakkor nem mindenki örül ennek, többen ugyanis attól tartanak, hogy a megnövekedett leszorítóerő csak még nehezebbé teszi a másik autó követését, s ezáltal az előzést is.

Jenson Button, aki a GPDA alelnöke is egyben, csütörtökön elárulta, a versenyzők szövetsége a héten meghozott döntés előtt levelet írtak az F1 Bizottságnak, melyben a megújulás alaposabb átgondolását kérték – hiába. „Jean (Todt, az FIA elnöke – a szerk.) arra kért minket, véleményezzük a sportág követendő irányát, ezért mi írtunk egy levelet, amit a keddi találkozón fel is olvastak” – nyilatkozta 2009 bajnoka a grandprix247.com-nak. Az eredmény ismert: a testület végül helyben hagyta az újítási javaslatokat.

Persze korántsem lehet a versenyzők teljes egységéről beszélni. Csütörtökön Szocsiban kiderült, többen kimondottan örülnek a változásoknak (vagy azok egy részének), s kíváncsian várják, azok miként keverik meg a kártyákat. Fernando Alonso azzal érvelt, hogy fölösleges az előzések számának csökkenése miatt aggódni, mivel a rekordszámú előzést hozó Kínai Nagydíjon éppen az bizonyosodott be, hogy a túl sok manőver a minőség romlását eredményezi.

Tetszik vagy sem, 2017-ben úgy tűnik, mindenképpen jelentős mértékben megváltozik majd az F1-es versenygépek kinézete. Az új aerodinamikai szabályok mellett ráadásul jó esély van arra is, hogy az autókra kötelezően felkerülnek majd az új fejvédő eszközök. Hogy a Red Bull által pénteken pályára vitt szélvédő, vagy a Ferrari által korábban kipróbált glória lesz-e a befutó, az most elsősorban az FIA értékelésétől függ.

Az interneten mindenesetre már jelentek meg fantáziarajzok arról, a most elfogadott szabályok és a fejvédők tesztje után mire is számíthatunk a következő évben. Ilyenek lesznek a jövő F1-es gépei?

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Timad
#1 Timad 2016. április 30. 10:32  

http://wtf1.co.uk/wp-content/uploads/2015/11/f1-2017.jpg

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”