Fejvédő: megvan, meddig kell döntést hozni

írta: M4Sport
2016. május 01. 11:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 irányítóinak július 1-jéig kell döntést hozniuk arról, melyik fejvédő eszközt vezetik be a következő szezonban – árulta el a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója, Charlie Whiting oroszországi sajtótájékoztatóján.

Az FIA már az év elején jelezte, 2017-ben mindenképpen javítani akar a versenyzők fejének védelmén, arról azonban még nem született döntés, milyen irányba induljanak a Forma–1-es csapatok. A szövetség kezdetben a Mercedes glóriás megoldását támogatta (ennek első prototípusát a Ferrari tesztelte Barcelonában), a napokban azonban jelezték, a Red Bull szélvédős eszközét is komolyan veszik, hiszen ez is átesett a szükséges teszteken.

Mivel a csapatok már most elkezdték a 2017-es évre való felkészülést, a fejvédő eszköz ügyében is gyors döntést várnak, hiszen ez is befolyásolhatja fejlesztéseiket. A következő hetekben, hónapokban azonban biztos megszületik a döntés. „A határidő, amit a múlt héten véglegesítettünk az július 1-je” – mondta Whiting az orosz futam helyszínén. „Ésszerűtlen lenne, ha addig nem találnánk rá a helyes útra. Ez egy kisebb részlet, nem lesz akkora hatása, mint az üzemanyaglimitnek, vagy a nagyobb dolgoknak, mégis része egy komplett tervezési folyamatnak” – magyarázta.

A versenyigazgató azt is bejelentette, hogy a Red Bull fejvédőjét Spanyolországban és Monacóban is tesztelik majd, hiszen szeretnék minél hamarabb megtalálni a lehető legjobb megoldást a vízlepergetés, a tükröződés és a különböző szennyeződések problémájára. „Reméljük, belülről el tudják látni valamilyen tükröződésmentes bevonattal; a tükröződés ugyanis problémát jelenthet azokon a helyszíneken, ahol magas fák vagy épületek veszik körül a pályát. A különböző környezeti adottságok miatt ez főleg Monacóban és Monzában lehet érdekes. És lesz egy külső bevonat is, ami taszítja a vizet és meggátolja, hogy a törmelékek rátapadjanak a szélvédőre.”

Noha a koszolódás kérdése gyakrabban előkerül, Whiting kiemelte, egyelőre azt meg megoldani, hogy a versenyzők feje elég messze legyen a szélvédőtől vagy a glóriától, most ugyanis ez a legfontosabb napirendi pont. „Elegendő helyet kell hagyni a versenyzők fejének, hogy legyen elég mozgásterük. Bábukkal kísérletezünk, hogy felmérjük, mekkora helyre van szükségünk ahhoz, hogy a pilóta feje ne ütközzön neki az eszköznek, hiszen ez az, amit mindenképpen el akarunk kerülni. Ez a munka következő fázisa, amivel két héten belül végeznünk kellene. A glóriának és szélvédőnek is meg kell felelnie a kritériumoknak. Most várunk, és meglátjuk, mi lesz. Most nehéz megmondani, melyik lenne a jobb, ha bármelyik is megfelelő. Egyelőre várnunk kell” – jelezte.

Bár az FIA támogatja a fejvédőket, Whiting elmondta, a döntés a sport irányítóinak és a csapatok vezetőinek a kezében van. A sport jelenlegi döntéshozói rendszerében pedig teljes egyetértésre van szükség egy ilyen komoly változtatás elfogadásához, a csapatok között pedig érdekellentét alakulhat ki (főleg akkor, ha a Mercedes és a Red Bull is saját rendszere mellett kampányol), ami hátráltathatja vagy akár el is lehetetlenítheti megegyezést. A versenyigazgató azonban nem aggódik a lehetséges érdekellentét miatt. „Ez egy külön vita. Mindenki tudja, hogy támogatjuk a fejvédőt. Nem számítunk arra, hogy bármelyik csapat is tiltakozni fog, mert most a biztonságról van szó. Azzal sem számolunk, hogy a folytatásban elő kell húznunk a biztonság-kártyát” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája