Fél év hátrányban a Renault – de ismerik a Mercedes-módszert!

írta: M4Sport
2016. február 04. 14:45
FOTÓ: ©Renault

Újraegyesült Enstone és a Renault, ám gyári projektjüknek jó féléves késéssel vágnak neki, így aligha számíthatnak gyors felemelkedésre. Sikerük kulcsát az egységesség jelentheti – na meg Bob Bell, aki a Mercedesnél egyszer már egyszer már elvégezte a nagy feladatot.

Nagy fába vágta a fejszéjét a Renault azzal, hogy újra gyári csapatot indított a Forma–1-ben. A franciák eleve hátrányos helyzetből indulnak, hiszen erőforrásuk terén jó 60 lóerő a lemaradásuk a Mercedesszel szemben. Ráadásul egy olyan csapatra építkeznek, amely az elmúlt években jelentősen meggyengült: a Lotus korábban kisebb büdzsével is nagy eredményeket elérő szakembergárdáját 2012 óta igencsak szétrabolták a riválisok (pl. a Ferrari és a Williams), és komoly leépítésekre is sor került. És ha mindez még nem lenne elég, a bizonytalanság miatt jókora késéssel vágtak neki a 2016-os projektnek is.

Átvenni a Mercedes-módszert

A Renault Sport vezetője, Cyril Abiteboul úgy véli, helyes lépés volt a Lotus felvásárlása. „Úgy éreztük, így válhatunk versenyképessé a leggyorsabban” – indokolta az ügyvezető igazgató, miért éppen Enstone mellett döntöttek. „A Renault számára 2016 az építkezés évét jelenti. A csapatot, a kapcsolatokat, a kommunikációt, de még a marketingstratégiát is ki kell építenünk. De ez nem feltétlenül jelenti mindjárt azt is, hogy mindenképpen várnunk kell a sikerekre.”

Ezen építkezésben nem akármilyen segítségük lesz: Bob Bell. Az a szakember, aki korábban már éveken át dolgozott a Renault gyári csapatánál (két bajnoki címet nyerve velük), s akit 2011-ben Ross Brawn a Mercedes technikai igazgatójaként azzal a feladattal bízott meg, hogy építsen fel egy hosszabb távon sikeres, jól működő csapatot. Az elmúlt két esztendő német sikerei mindent elmondanak Bell munkájáról.

„Nagyobb egységet kell alkotnunk” – tekintett a rá váró feladatra Bell, amikor arról kérdezték, mi a legfontosabb lépés most a csapat számára. „Korábban jó volt, ha a karosszéria- és motorrészleg között megmaradt a távolabbi üzleti kapcsolat. Most viszont a bonyolult erőforrások és fejlesztésük miatt minden korábbinál nagyobb egységet kell alkotnia a két részlegnek” – fogalmazott a szakember, aki a Mercedesnél nemcsak ezen egység jelentőségét tapasztalta meg, de azt is tudja, hogyan kell elérni azt.

Bell amolyan összekötő szerepet játszik majd a Viry-Chatillon-ban lévő motorrészleg és Enstone között. Előbbi gyárban Rémi Taffin, utóbbiban a karosszériáért felelő Nick Chester irányít majd. „Enstone-t kiéheztették a pénzügyi problémák miatt, de a csapat felépítése jó” – állapította meg Bell. „Viryben is elég jók a feltételek ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújtsunk, de a közelmúltban gondjaik voltak az új hajtóegységre való átállással, ami a gyár működésére is hatással volt. Én fele-fele időmet a két helyszínen fogom tölteni. A két technikai igazgatónk, nem fog napi szinten jelenteni nekem, de rajta tartom a szememet, milyen előrelépéseket teszünk stratégiai szempontból, és gondoskodom róla, hogy megfelelő legyen a kommunikáció, valamint mindenki a lényeges dolgokra koncentráljon.”

Bob Bell

Motorerő: megfelezni a hátrányt

Ami a motorrészleget illeti, Taffin elárulta, hogy jelentős előrelépést várnak a 2016-os V6-osuktól, melynél főként a belső égésű motor és a turbó fejlesztésére fordítják a hangsúlyt, miután ERS-ük versenyképesnek mondható. A francia arról is beszélt, hogy tavalyi 1 másodperces hátrányukból úgy 0,3-0,4-et szeretnének ledolgozni idén. „Az elsődleges feladatunk az lesz, hogy olyan motort biztosítsunk Enstone-nak, amely megbízhatóvá teszi a Renault autóit. Ezáltal sok kilométert tehetünk meg, ami létfontosságú a fejlesztésekhez. Nyilvánvaló, hogy későn kezdtük el integrálni a motorunkat az enstone-i karosszériába. De ki kell hoznunk belőle a legtöbbet, és reális célokat kell kitűzni magunk elé” – fogalmazott.

„Minél jobban összecsiszolódunk, annál gyorsabban és hatékonyabban fogunk majd együtt fejleszteni. De ehhez még idő kell. Enstone-tól minden támogatást megkapunk, ahogy a Renault anyacégétől is. Egy a célunk. Ha egy csapat maga építi a karosszériát és a motort is, ott mindenkinek egy irányba kell húznia.”

Fél év csúszás az autófejlesztés terén

Az autóért felelős Nick Chester mindeközben arról beszélt, hogy az idő szűkössége miatt egy konzervatív és megbízható alap megalkotására törekedtek Enstone-ban. „Most a 2017-es előrelépést szeretnénk megalapozni. 2016 arról szól, hogy használjuk az autónkat, sok mindent megtanulunk, és közben felépítsük a csapatunkat, mellyel elérhetővé válnak a céljaink. Ez az autó egy stabil alap, amit az év során majd továbbfejleszthetünk. Az első verzión nem lesznek nagy meglepetések.”

Chester kiemelte, a motorváltás (Mercedesről Renault-ra) miatti átállás sem volt könnyű számukra, és az is megnehezítette a dolgukat, hogy az anyagi problémák miatt leépítések is voltak. „2013 végéig száz embert veszítettünk el. Most próbáljuk leszerződtetni a legjobb szakembereket, mert ez is kell a 2016-os építkezéshez.”

A hírek szerint a Renault motorja nem kevesebb, mint 10 kilogrammal nyom többet a Mercedesénél, ami további hátrányt jelent majd a csapat számára – a karosszéria terén is. Emellett az is a csapat ellen szól, hogy miközben a Ferrari és a Mercedes már júliusban foglalkozni kezdett az új autójával, addig ők csak decemberben tudták meg, hogy egyáltalán életben maradnak. És bár a munka a köztes időszakban sem állt le, így is jó féléves csúszásba kerültek. „Az enstone-i csapat az anyagi problémák miatt nem fejleszthetett úgy, ahogyan normális lett volna” – állapította meg Bell.”

Mindezek ismeretében érthető, hogy a csapat miért tűzött ki ennyire visszafogott célokat maga elé. A Carlos Ghosn elnök által hangoztatott ütemterv szerint három évük van arra, hogy dobogós helyezéseket érjenek el, s öt éven belül kell harcba szállniuk a bajnoki címért. És addig még el is kell jutniuk valahogy anélkül, hogy túlzott eredménytelenségük rossz hatással lenne hírnevükre, helyzetükre. Nem csoda, hogy az új csapatfőnök, Fréderic Vasseur máris kiadta a jelszót: „Hajtanunk kell, mint a veszedelem!”

Renault-bemutató

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják