Felhőtlen az öröm az újonc Haas-csapatnál

írta: M4Sport
2016. március 20. 14:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Romain Grosjean a 6. helyen végzett az új együttes első versenyén, és a pontok mellett dicsérő szavakat kapott a csapat tulajdonosától, Gene Haastól is. Günther Steiner csapatfőnök szerint huzamosabb ideig is megragadhatnak a középmezőnyben.

Az amerikaiak autói az eltaktikázott időmérő után csak a 19-20. pozíciókból vágtak neki az Ausztrál Nagydíjnak, ám francia pilótájuk, Romain Grosjean fantasztikusan jó versenytempójának köszönhetően végül a hozzájuk képest roppant erős 6. helyen zártak – igaz, a felzárkózásukban nagy szerepet játszott a maximálisan a kezükre játszó piros zászló is.

„Ez felér egy győzelemmel” – értékelt a futam után Grosjean a csapatrádión és a paddockban. „Ez hihetetlenül nagy dolog, mindenkinek, aki annyit dolgozott a csapatban utóbbi hetekben. Tegnap nem sikerült, de ma szerencsénk volt a piros zászlóval.”

De a szerencsés körülmények mellett legalább annyira köszönhető a „győzelem” a tapasztalt francia versenyző tempójának és gumikezelésének is – annál is inkább, mivel az időmérőn náluk azért még jóval gyorsabbnak mutatkozó Williamst (Valtteri Bottast) és Force Indiát (mindkettőt) tartották maguk mögött, méghozzá a verseny egyik leghosszabb etapján, illetőleg anélkül, hogy érdemben foglalkoztak volna a beállításokkal.

„Piros zászló ide vagy oda, azért mégiscsak magunk mögött tudtuk tartani a Williamst és a Force Indiát. És a beállításokon is alig változtattunk – ez volt az az eset, hogy egyszerűen csak kimentünk a pályára, és jött, ami jött. Hihetetlen érzés ez a hatodik hely” – lelkendezett a pilóta.

„Őrült nagy kihívás volt” – így Gene Haas, csapattulajdonos. „Úgy döntöttek, hogy megpróbálnak 39 kört megtenni a közepes keveréken, ami már nagyon határeset volt. De Romain nem gyilkolta le a gumijait, úgyhogy sikerült. A lelkét is kitette értünk, és sikerült. Amikor Nico Hülkenberg jött mögötte, akkor azt hittem, hogy utol fogja érni, de nem, sőt még el is húztunk egy kicsit. Ilyen a versenyzés! Ez a munkánk, és ez nagyon klassz dolog. De már most megmondom, hogy lesznek nehéz napjaink is, úgyhogy ezt most ki fogjuk élvezni. A többi csapat igen-igen jól csinálja, amit csinál, és nem mondanám, hogy mindig előttük leszünk majd – de ez most így egy nagyon jó nap volt!”

Bottasék és Hülkenbergék talán az idő nagy részében előttük lesznek majd, de a Haas szombati – érvénytelenül befejezett – köridők ettől függetlenül is azt mutatják, hogy Grosjeanéknak a jövőben helye lehet a középmezőnyben. Ezzel a megállapítással Günther Steiner csapatfőnök is egyetért.

„Igen, ott kell, hogy legyünk” – mondta Steiner. „Lesznek olyan versenyek, ahol mögöttük leszünk, és talán lesz néhány, ahol előttük, de ott vagyunk valahol abban a bolyban. Még nem elemeztem ki a mai időket, de a bokszfalon azt láttuk, hogy körülbelül ugyanolyan köröket futunk, mint ők néha jobbakat is , de mindig pár tizeden belül.”

Viszont hiába a biztonsági autó időzítésének hatalmas mázlija és a meglepően jó tempó, Steiner mindezzel együtt is csak a legvadabb álmaiban képzelték volna, hogy a hatodik helyen végeznek majd.

„Őszintén szólva egyébként szerintem a Williams gyorsabb, mint mi, úgyhogy nem akarok hamis reményeket táplálni” – emelte ki a szakember a többiek betlijeinek fontosságát. „Szerintem a Toro Rosso is alulteljesített, ők is gyorsabbak annál, mint amit az eredményük sugall – csak maguknak köszönhetik a bajt, amit köszönünk szépen! A tegnapi nap után nem gondoltuk volna, hogy hatodikak leszünk. Reméltük, hogy egy jó stratégiával talán esetleg pontot szerezhetünk majd, de kilencedikként vagy tízedikként, nem hatodikként!”

„Az, hogy itt lehetünk, és versenyképesek vagyunk, az minden másnál kielégítőbb érzés” – fejezte be az újonc istálló vezetője.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#17 f1 the best 2016. március 21. 20:30  

Le a kalappal a csapat előtt. Első futamon 6. hely az nagyon komoly még ha szerencséjük volt is bőven. Gratula.

benczeb90
#16 benczeb90 2016. március 21. 16:55  

ja ja erre gondoltam. :)

Jocke
#15 Jocke 2016. március 21. 11:55  
GreenHonda:
Mármint a BAR 1999-es évétől ilyen kezdést várt volna?

Nem volt olyan rossz az az autó, csak ne döglött volna be állandóan. Elképesztően csalódott voltam, amikor sorozatban esett ki, főleg San Marinóban, amikor állva maradt a rajtnál az ötödik helyről, vagy Barcelonában, ahol sokáig a harmadik helyen autózott a két Ferrari előtt egy álomrajt után.

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. március 21. 08:59  
benczeb90:
Villeneuve is valami ilyesmiről álmodhatott anno.

Mármint a BAR 1999-es évétől ilyen kezdést várt volna?

trialboj
#13 trialboj 2016. március 20. 18:49  

Szép munka, dicséret ját érte a csapatnak és a pilótának is. Reméljük nem úgy járnak mint Magnussen a mekivel pár éve.

benczeb90
#12 benczeb90 2016. március 20. 18:47  

Villeneuve is valami ilyesmiről álmodhatott anno.

benczeb90
#11 benczeb90 2016. március 20. 18:46  

nekem tetszik. ezek után viszont még inkább tetszeni fog :)

aw123
#10 aw123 2016. március 20. 16:41  

Mekkora ocsmany ez a festes meg mindig viszont :o :)

Balrog
#9 Balrog 2016. március 20. 16:21  

Elég röhej, de a hibrid érában ez volt Gro második legjobb eredménye a spái dobogó után

sfdrake
#8 sfdrake 2016. március 20. 15:54  

Szép volt. Grosjean szépet ment. Középmezőny végére jók lehetnek, néha 1-2 pont, normál futamokon, esetleg több, ha van valami kavarodás.

stonefly
#7 stonefly 2016. március 20. 15:50  

Ez már évekkel ezelőtt megvalósulhatott volna, csak páran fostak Dave Richards-tól és a McLarentől vásárolt autótól.
.....mondjuk a Mekinek most van eladó kasztnija megint. :) trollolol :)

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. március 20. 15:45  

Végre egy értelmes újonc csapat. Ahogy Wéber is elmondta a hétvégén ez lehet a jövője az új csapatok beszállásának, hogy összevásárolnak nagyobbaktól motort, váltót, kasznit mert, ha 0-ról belevágnak abból egy ilyen komplex sorozatban úgyis csak óriási bukás lesz. Még így is voltak a Haasnak problémái pl a vezethetőséggel, de úgy tűnik sikerült egy egész tűrhető szintre eljutni vele. Aztán majd a későbbi években ha megvetik a lábukat és rutinosabbak lesznek akkor ellehet gondolkodni nagyobb önállóságon esetleg gyári csapattá váláson.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. március 20. 15:42  
F1890:
a brawn kettős győzelemmel nyitott :D trololol

az mióta új csapat?

ernike
#4 ernike 2016. március 20. 15:30  

Nagyon örülök nekik. Van tempójuk, középmezőny vége fele lehetnek ami fantasztikus egy újonc csapattól. Nem Manor HRT kategória. Sauber szerintem félhet.

stonefly
#3 stonefly 2016. március 20. 15:26  
F1890:
a brawn kettős győzelemmel nyitott :D trololol

Ja ráadásul egy normális diffúzoruk sem volt, ......lyuk hátán lyuk. trollolllolllooooll :)

F1890
#2 F1890 2016. március 20. 15:17  
FireWheel:
Csak így tovább! :) Azért mázli, nem mázli anno a Caterham-nek, HRT-nek, Virgin-nek ehhez képest mekkora szerencse kellett volna, hogy a debütáló futamukon akár csak egy pontot is szerezzen?

a brawn kettős győzelemmel nyitott :D trololol

FireWheel
#1 FireWheel 2016. március 20. 15:13  

Csak így tovább! :)

Azért mázli, nem mázli anno a Caterham-nek, HRT-nek, Virgin-nek ehhez képest mekkora szerencse kellett volna, hogy a debütáló futamukon akár csak egy pontot is szerezzen?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ