Félresiklott Ferrari – újabb gyomros a Red Bulltól

írta: M4Sport
2016. október 01. 17:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Saját magának és ellenfelének is meglepetést, szurkolóinak pedig csalódást okozott a Ferrari. Malajziában újabb pofont osztott ki nekik a Red Bull, ám Sebastian Vettel igazságtalannak tartja teljes csődként aposztrofálni szezonjukat.

„A Mercedesnél nem kell semmit magyarázni, tudjuk, milyen gyorsak. Viszont azt gondoltuk, a Ferrari ennél kicsit gyorsabb lesz itt. Ha minden jól megy, közelebb kerülhetünk, pár tizedre tőlük.”

„Ez jobban ment, mint vártuk, főleg a péntek után. A Ferrari az egykörös tempó tekintetében tegnap nagyon erősnek tűnt. Nem tudom eléggé dicsérni a versenyzőinket az időmérős teljesítményükért. Második rajtsor egy ilyen pályán? Ez nagy eredmény! Előzetesen azt gondoltuk, ezen a pályán a Ferrari nagyon versenyképes lesz – elvégre mégiscsak ők nyertek itt egy éve.”

Daniel Ricciardo pénteki és Christian Horner időmérő utáni nyilatkozatának minden szava egy tőrdöfés a Ferrariba. Mivel a konstruktőri bajnokság második helyéért küzdenek egymással – na meg ismerve a múltjukat –, akár még szándékos szurkálódás is lehet benne. Ám a tények enélkül is eléggé fájdalmasak az olaszok számára.

A Red Bull Ausztria óta szinte mindig előttük van az erősorrendben – és sokszor a célban is. Egyedül Monzában nem tudták legalább az egyik autójukat megelőzni. És ez teszi igazán fájóvá a 2016-os szezont a Scuderia számára.

Hogy idén sem sikerült legyőzni a Mercedest, a tifosi szemében még elviselhető csalódás lenne – magyarázható a túlzó előzetes elvárásokkal. A Red Bull legyőzése 2015 után azonban nem lehetne túlzó elvárás.

Sebastian Vettel

Fejükre nőtt Bikák

És ezt ők is érzik. „Arra számítottunk, hogy egy sorral előbbre kvalifikáljuk magunkat, a harmadik helyre, a Mercedesek mögé” – ismerte el Sebastian Vettel is. „Egyszerűen gyorsabbak voltak. Szoros csatára számítottunk, de úgy éreztük, mi vagyunk előnyben. Végül nem sok hiányzott, egy tized, de az is épp elég.”

Az ellenfél és te magad is meglepődsz – tipikus tünete annak, hogy alulteljesítesz.

Gyakran a Ferrari fejéhez is vágják ezt. Sebastian Vettel szerint az igazság azonban valahol középen van, a túlzó elvárások és a túlzó kritikák közt félúton. „Év elején egyértelműen mi voltunk a második legjobb csapat. Most, az év végéhez közeledve van, hogy jobb a tempónk, van, hogy rosszabb. Nagyon szoros, és szerintem nem igazságos azt mondani, hogy nagyon lemaradtunk. Ma egy-másfél tized volt a különbség csupán, ami nem sok. Sok minden szerepet játszik az időmérős teljesítményben ezen a pályán. De el kell ismerni, egy szinten állunk a Red Bull-lal, és az előttünk álló versenyeken a legnagyobb kihívást és a legfőbb célt az jelenti majd, hogy másodikak legyünk a konstruktőri bajnokságban” – értékelte helyzetüket.

„A Mercedesszel szembeni lemaradásunk eléggé stabil. Egyes versenyeken közelebb vagyunk kicsit, másikakon távolabb, de összességében szombaton mindig elég nagy a különbség, vasárnap pedig kicsit mindig csökken, de marad belőle. Ma a legfőbb célunk az volt, hogy a Red Bull előtt végezzünk, és ez nem sikerült. De még ott a vasárnap. A célunk, hogy mindketten eléjük kerüljünk. A Mercedes előrébb van, de sosem tudhatjuk, mi történik a versenyen. És ha lesz esélyünk legyőzni egyiküket vagy mindkettejüket, akkor azt is megpróbáljuk.”

Sebastian Vettel

A csapat még mindig csak alakulóban

Vettel emellett több empátiát is várna a kívülállóktól. Szerinte hiába gyengébbek az eredményeik a vártnál, azért pozitívumai is vannak az idei évnek. „Magas elvárásokkal vágtunk neki a szezonnak, és ezeket mi támasztottuk magunk elé. Rá kellett jönnünk, hogy nem vagyunk képesek elérni a kitűzött célokat, de közben mindenki száz százalékig motivált. Sok olyan versenyünk volt idén, amely nem a tervek szerint ment, ennek több oka is volt. De a csapat sosem vesztette el a koncentrációját.”

„Még ha történtek is dolgok, amiket sokan balszerencsének tekintenek, sikerült megtalálni az utunkat, és ez így is van rendjén. Még mindig sok minden alakul a gyárban, még mindig csak most fordulunk a helyes irányba. Időnként persze, hogy jó eredményeket kívánsz, amik megerősítenek, és van, hogy megkapod őket, van, hogy nem. De a legfontosabb az, mit teszel hosszú távon, és én hiszem, hogy oda jutunk, ahová tartozunk.”

Ami a vasárnapot illeti, Vettel még most sem tartja kizárnak, hogy Malajziában a dobogóra „tartoznak”. „Van lehetőség az előzésre. Egyszer mindenkinek használnia kell a kemény keveréket, ami érdekes lesz. Malajziában ráadásul bármikor eshet is. És mindig meleg van, ami nincs ellenünkre” – talált kapaszkodókat a rajt előtt.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Bredio
#5 Bredio 2016. október 01. 23:04  

Ők ahhoz a Forma 1-hez értettek, amikor még elég volt mérhetetlen mennyiségű pénzt beletolni. Mióta ilyen szintűek a korlátozások, képtelen alkalmazkodni. Minden évben beleélik magukat, aztán elcsodálkoznak, hogy miért nem akar összejönni. Aztán keresnek valakit akit ki lehet nevezni bűnbaknak és megígérik, hogy a következő esztendőben minden más lesz. Utána pedig a mese folytatódik.

Azt kéne megérteniük, hogy sem az RB sem a Mercedes nem egy szezon alatt jutott el oda, ahova. Hosszabb, de tudatos folyamat volt mindkettő és meg is lett az eredménye.

A Ferrari jelenleg inkább egy erősebb középcsapat, éppen ezért kéne végre tanulniuk a nagyoktól, mint Mercedes vagy a RedBull.

qwerm
#4 qwerm 2016. október 01. 22:45  

még mindig álomvilág. épp nemrég idéztem fel a spanyol nagydíjat. már ott a fejükre nőtt a red bull. ha megfelelő aerodinamikával rendelkeztek volna, mindkét ferraris megelőzi őket. sztem év végéig sem sikerül visszaszerezni a 2. helyet.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. október 01. 20:26  

Nem az átmeneti gyengélkedéssel van a probléma, hanem azzal, hogy hülyének nézik a pilótákat, a szurkolókat és még saját magukat is. Kétségbeesetten próbálják minden évben menteni a menthetőt, de a kapkodásnak szinte semmi eredménye, ami viszont szinte mindig rányomja a bélyegét a következő szezonra is, majd a kör bezárul.

A Red Bull az elmúlt években hozott számtalan olyan megoldást, amire mindenki azt mondta, hogy aztakurva! A Merci szintén tele van végtelen ötletes megoldással, bár náluk kevésbé épül egy ilyen ötlet köré az egész autó, így pl. a FRIC betiltása sem viselte meg túlzottan őket. A McLarennél szintén próbálkoznak, hol bejön, hol nem, de legalább próbálkoznak. A Ferrari viszont semmi ilyet nem tud felmutatni az elmúlt 10 évből, csak jobb híján másolja a többi csapatot, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Bredio
#2 Bredio 2016. október 01. 19:22  

Sebaj, a pontszerzés még összejöhet.

F1890
#1 F1890 2016. október 01. 17:48  

remélem teljesítménykitételt megszab vettel :D a 6 év minusz a karrierjében rosszul mutathat :(

HairHungary