Fény derülhetett a Ferrari álomrajtjainak titkára

írta: M4Sport
2016. március 25. 13:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrarinál merőben új kuplungfül-kialakítással készültek az új, egykuplungos rajtszabályokra, állítja a Motorsport hírportál.

A szezon kezdetére besűrűsödő szabályváltoztatások közepette méltatlanul kevés szó esett az idén tovább szigorodó rajtszabályokról. Miután a tavalyi Belga Nagydíjtól kezdve megtiltották a kuplung fogáspontjának teljes optimalizálását a rajt előtt, idénre betiltották az úgynevezett két kuplungfüles rajtprocedúrát is, amelyben a második fül gyakorlatilag kipörgésgátlóként működött a piros lámpák kialvása utáni első másodpercekben. A csapatok továbbra is beépíthetik a második fület az autóikba, ám a rajtnál csak az elsőt használhatják, a másodikat kizárólag vészhelyzetekben vehetik igénybe.

Az alábbi rajz alapján a Ferrari nem csak hogy mellőzte a második fület, hanem jóval „hosszabb”, a régi extra fül helyét is igénybevevő első fület tervezett.

A Motorsport hírportál azzal a feltételezéssel állt elő, hogy a hosszabb karral pontosabban megérezhető a kuplung fogáspontja, azaz Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen közelebb merészkedhet a határokhoz a rajtoknál anélkül, hogy átlépnék azt, és kipörgetnék a kerekeiket. Bár ez csak feltételezés, a portál leszögezi, hogy az újítás nem lehet véletlen – a csapatok minden technikai újítást azért vetnek be, mert előnyt remélnek tőle, különösen a Forma–1-ben.

Ez és a Ferrari közismerten agresszív első körös motorvezérlési programjai – amelyeket a kerékcserék után is használnak, és amelyek emlékezetes módon tavaly és tavalyelőtt is megtréfálták Räikkönent egy-egy montreali kivezető körön – együtt könnyen lehet, hogy döntő előnyt biztosítottak a Scuderiának az indulásnál.

Nagyító alatt lesznek

Az Ágaskodó Paripánál néha már tavaly is bámulatos rajtokat produkáltak – például a Hungaroringen, és talán épp az agresszív motorvezérlésnek köszönhetően –, és az ellenfelek már a barcelonai tesztek óta gyanították, hogy ezen a téren idén különösen jók lehetnek. „Már a téli teszteken is láttuk, hogy a próbarajtjaik nagyon erősek voltak” – jegyezte meg Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője.

Az ellenfelek – különösen a Mercedes – mostantól fogva természetesen még az eddiginél is nagyobb figyelmet fordít majd a Ferrari rajtjaira és az indulásokra úgy általában. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke közvetlenül az idénynyitót követően bevallotta, hogy az ő próbarajtjaik már szombaton „sem voltak túl jók”, és a verseny első másodperceinek fényében „ki kell elemezniük, hogy mi történhetett, és bele is fogják magukat ásni a dologba”.

Paddy Lowe, a technikai részleg vezetője szerint viszont azóta azt találták, hogy a vasárnap délutáni fiaskójuk valójában sok apróságból állt össze. „Nem egyvalami katasztrófája volt, amit ki lehetne elemezni” – tájékoztatott. „Szerintem valószínűleg csak néhány dolog kombinációja játszott közre.”

Lewis Hamilton abban viszont biztos, hogy ezek közül az egyik a túlzott kerékkipörgés volt.

„Az első métereken pont ugyanúgy álltam, mint Nico [Rosberg], de aztán a második szakaszban, amikor az ember teljesen felengedi a kuplungot, már túl sok volt a kerékkipörgés és ebből már nem tudtam visszajönni. Már megbeszéltük a dolgot, és prioritásként is fogjuk kezelni” – mondta a címvédő.

Az Albert Parkban az első kanyarban még másodikként elforduló Rosberg azt állította, hogy az ő rajtja jó volt, és hogy a pálya poros oldaláról való indulás nagy szerepet játszott abban, hogy kikapott Vetteltől.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#8 Denis Hunter 2016. március 26. 10:04  
hammertime:
Akkor elmennek mellettük kívülről, akkora volt a tempóhátrány, hogy azt nemigen lehetett kivédekezni.

mivel Vettel kozottuk akart elmenni, ha osszezarnak, akkor o is tempot veszit es nem tud kivulrol akkora lendulettel elmenni. Ha szarul rajtolsz, fel kell tartani a masikat, kulonben veszitesz.

market77
#7 market77 2016. március 25. 22:29  

OFF

Volt egy cikk tavaly, hogy mennyire egyszínűek az autók...

Most, ennél a cikknél a kép olyan, mint 15-16 évvel ezelőtt, mikor kilóméterekről meg lehetett mondani, hogy melyik autót látom. A rajtnál is könnyű megkülönböztetni őket. Ez tök jó! :-)

ON

A kar hossza arányos az érzékenységével. Ha hosszabb, könnyebb a finomhangolás.
A karra nem bowden van kötve, de nem is kapcsolót működtet. A kapcsoló digitális jelforrás lehet, de itt nem erre van szükség. Nagy valószínűséggel egy potenciométer van a túloldalán, ami analóg jelforrásként működik a sebességváltó vezérlőegysége felé. A hosszabb karral könnyebb a potenciométeren apró eltéréseket eszközölni, hiszen nagyobb az út, amit a kar vége megtesz. Ez, mint az előttem szólók is mondták, fizika. És ergonómia. Próbaként a legegyszerűbb, ha az autónk kuplungpedálját fele hosszúra vágjuk. Ugrani fog a gép garantálom! ;-)

Enveblo
#6 Enveblo 2016. március 25. 18:43  
ernike:
Csak én tartom ezt baromságnak? :D Persze a hosszú fül miatt rajtoltak jól a Ferrarik sőt még a Mercik is e miatt rajtoltak rosszul. Inkább a kuplung körül kellene nézelődni ha egyáltalán fölényben van a Ferrari és nem egyszeri eset volt.

csapd fel a fizikakönyvet inkább, teljesen logikus amit írnak

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 18:43

hammertime
#5 hammertime 2016. március 25. 18:07  
HannaLill:
Ha a két mercedes összedolgozik nem lehet őket lerajtolni , most középen túl nagy helyet hagytak , ennyi.

Akkor elmennek mellettük kívülről, akkora volt a tempóhátrány, hogy azt nemigen lehetett kivédekezni.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. március 25. 16:58  

Ha a két mercedes összedolgozik nem lehet őket lerajtolni , most középen túl nagy helyet hagytak , ennyi.

Lali
#3 Lali 2016. március 25. 16:14  

Ja persze mer direktbe bowden meg visszahúzódtak rugó van rá kötve. Ez egy kapcsoló, a kuplung meg a vezérlő program amit a kapcsoló aktiválni, az a kulcs benne is van a cikkben. Ahhoz a másiknak el kell bakni a rajtot hogy mögüle elé kerülj.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. március 25. 15:44  

Ha visszanézzük a rajtot, akkor jól látható h pl a torro rosso ugyanúgy kilőtt mint a két ferka, csak közben beszorult Rosbi mögé. Nincs ebben semmi különös, csak a két merci elb*szta a rajtot és ezért tűnt úgy mintha valami rendkívülit rajtoltak volna.

ernike
#1 ernike 2016. március 25. 14:48  

Csak én tartom ezt baromságnak? :D Persze a hosszú fül miatt rajtoltak jól a Ferrarik sőt még a Mercik is e miatt rajtoltak rosszul. Inkább a kuplung körül kellene nézelődni ha egyáltalán fölényben van a Ferrari és nem egyszeri eset volt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá