Ferrari: Ecclestone kijelentése nevetséges

írta: M4Sport
2016. március 18. 14:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Ausztrál Nagydíj pénteki sajtótájékoztatóján több csapatvezető is reagált Bernie Ecclestone azon kijelentésére, miszerint a nagy gyárak úgy viselkednek, mintha kartellt futtatnának. A Mercedes és a Ferrari nevetségesnek találja a vádat, a Red Bull viszont megérti a brit üzletembert…

A kereskedelmi jogok birtokosa alaposan felkavarta az állóvizet, amikor a tesztidőszak kezdetén a Daily Mailnek nyilatkozva ismét komoly kritikákkal illette a Forma–1-et és újra odaszólt az egyre nagyobb hatalommal bíró autógyártóknak. Állítása szerint a Mercedes és a Ferrari a partnercsapatok felhasználásával, saját érdekeit szem előtt tartva rendre megakadályozza a szabálymódosításokat, vagyis úgy viselkednek, mintha kartellt futtatnának, ami ugye illegális…

A csapatok képviselő számára kiírt sajtótájékoztatón ismét szóba került Ecclestone kijelentése, amiről ezúttal az érintetteknek is véleményt kellett formálniuk. „Azt hiszem, ez a nyilatkozat a kartellekről egyszerűen nevetséges!” – kezdte a Ferrari csapatvezetője, Maurizio Arrivabene. „Mi itt mindannyian a lehető legjobban akarunk dolgozni. Most komoly történelemmel bíró márkákról beszélünk. Nem fogják kidobni az ablakon a történelmüket és a jó hírnevüket egy olyan megjegyzés miatt, amit egyáltalán meg sem érdemeltek” – magyarázta.

„Furcsa dolog ez; ebben a világban néha nagyon oda kell figyelned. Ha vacsorázni megyek Toto Wolff-fal vagy Cyril Abiteboullal (a Renault sportigazgatójával – a szerk.), akkor már egyből kartellezem? Egy egyszerű vacsoráról van szó! Meg kellene tanulnunk valamit a rögbiből. Amikor a pályán vannak, a játékosok nagyon keményen harcolnak egymással, ütik a másikat, és mindent megtesznek, amit meg kell tenniük. Utána mégis elmennek vacsorázni, és senki sem beszél arról, hogy ők kartelleznének. Ez egyszerűen nevetséges” – folytatta az olasz szakember.

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff eközben Ecclestone szavai mögé próbált nézni, szerinte nyilatkozatával megpróbálta összeugrasztani a gyárakat az év kezdete előtt. „Nincs itt semmiféle kartell, és a sportot sem úgy irányítják, mint egy kartellt. Bernie mindig jó volt a viták generálásában, és abban, hogy bedobjon valami témát. Ha tényleg kartelleznénk, akkor nem lennénk itt. Sok komoly multinacionális cég van közöttünk, ezeket pedig keményen ellenőrzik. Szóval… ez a kijelentés felkerült a címlapokra, de igazából semmi több nincs mögötte” – mondta.

Ecclestone régi „politikai szövetségese” a Red Bullt irányító Christian Horner más véleményen van; ő elfogadja, hogy a honfitárs csalódott, és azt is tudja, honnan ered az. „Mindenkinek meg kell értenie, hogy Bernie kijelentéseit a frusztráció szüli, annak pedig az az oka, hogy nincs ráhatása a történésekre. Ő egy dinamikus Forma–1-et szeretne, a gyártók azonban most nagyon erősek, főleg akkor, amikor összefognak. Különösen igaz ez a technikai szabályokra és a motorokkal kapcsolatos előírásokra. Azért frusztrált, mert ezeket nem tudja befolyásolni” – jelezte.

„A mi helyzetünk teljesen más, mint egy gyári csapaté. Mi függetlenek vagyunk, és valamelyik gyárra kell támaszkodnunk, ha motorokat akarunk kapni, de jelenleg komoly viták zajlanak a motorok áráról, arról, milyenek legyenek maguk az erőforrások és a formula, de itt van még a teljesítmény kérdése is. Szóval, van pár kulcsfontosságú kérdés, amivel egészen egyszerűen foglalkoznunk kell. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben egyezségre jutunk” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#1 hammertime 2016. március 18. 15:28  

Úgy meg vagyok lepve, hogy az rb ilyen megértő.:)))

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”