FIA: Nem veszélyes a rádiós korlátozás

írta: M4Sport
2016. március 30. 14:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem látja veszélyesnek az új rádiós szigorítást az FIA versenyigazgatója. Charlie Whiting szerint sikerült megtalálniuk a megfelelő egyensúlyt a szabályozással.

2016-ra tovább szigorították a rádiós adatforgalomra vonatkozó korlátozásokat, így mérnökök az idei évben már csak a versennyel és a versenyzővel kapcsolatos legalapvetőbb információkat oszthatják meg a résztvevőkkel. Ausztráliában több alkalommal is szokatlan helyzetet idézett elő mindez: Sebastian Vettel egészen a futamot követő sajtótájékoztatóig nem tudhatta például, miért esett ki csapattársa, míg Nico Rosbergnek a verseny idején nem volt fogalma arról, hogy a Mercedes már majdnem a futam föladására szólította fel őt fékjei túlmelegedése miatt.

A bírálók szerint az FIA túl messzire ment az új rádiós szabállyal, és bizonyos helyzetekben fölöslegesen sodorja veszélybe a versenyzőket azzal, hogy csak a legvégsőbb vészhelyzetben engedélyezi a hiba lehetőségére való figyelmeztetést. Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója szerint „ez olyan helyzetekhez vezethet, amelyekben már a mérnökök is elveszíthetik az irányítást.”

Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója azonban nem érzi úgy, hogy jogosak lennének ezen aggályok. „Jelezhetik ezeket a problémákat. A biztonsági szempontból kritikusnak mondható dolgokat kiírhatják a műszerfalra, szóval csak azt kell elérniük, hogy a kijelzőre a megfelelő információk kerüljenek ki” – utalt arra, hogy Rosberg valójában csak a Mercedes aggályairól nem értesült, a fékproblémának nagyon is tudatában volt, sőt időben és megfelelően reagált is arra. „Minden csak azon múlik, hogy a csapat és a versenyző a rádió nélkül is jól kezelje a helyzetet, és ne kelljen megmondani, mi a teendő. Boldogulni fognak” – vélekedett Whiting.

A szakember amondó, Ausztráliában kiderült, nagyon is jól működik az új szabály. „Szerintem megtaláltuk a megfelelő egyensúlyt. Volt pár hiba a piros zászlós megszakításnál. Sokan nem nullázták le az üzemanyaggal kapcsolatos számításaikat, ami pár csapatot meg is zavart. A csapatoknak emiatt mondaniuk kellett pár olyan dolgot, amit egyébként nem lenne szabad, de ezt is a velünk való egyeztetés után tették, szóval minden rendben volt” – utalt arra, hogy egyesek külön engedélyt kaptak a versenyirányítástól a rádiós szabály átmeneti megszegésére.

Ami a korlátozott információadást illeti, annak egyébként éppen Nico Rosberg volt az egyik legnagyobb támogatója Ausztráliában. „Ezzel nagyobb a felelősségünk a versenyen. Ez remek kihívást jelent, és a legfontosabb, hogy a szurkolók most úgy érezzék, helyes irányba tartunk. Szerintem ők is erre vágyhattak, mert azt mondták, zavarja őket a sok rádiós útmutatás” – fogalmazott a bajnoki tabella éllovasa.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál