Figyelmeztető üzenet Hamiltonnak – Wolff elmagyarázta

írta: M4Sport
2016. július 25. 13:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

„Gyorsíts, különben…” – a Mercedes magyarázatot adott a vasárnapi magyar futam első felében Lewis Hamiltonnak címzett rádiós figyelmeztetésére. A brit nem Nico Rosbergnek próbált keresztbe tenni.

Jobb rajtjának köszönhetően Lewis Hamilton már az első kanyarban átvette a vezetést a Magyar Nagydíjon a pole-ból rajtoló Nico Rosbergtől. A brit ezt követően azonban nem húzott el igazán csapattársától, mi több, voltak időszakok, amikor egészen közel engedte őt magához. A Mercedes ennek kapcsán a csapatrádión jelezte neki: ha nem gyorsítja fel a tempót, Rosberg jobb stratégiát fog kapni, az ellenfelek ugyanis vészesen közel vannak hozzájuk.

Hogy a háromszoros világbajnok valóban spórolt, jól jelezte, hogy e figyelmeztetésre reagálva hirtelen növelni tudta a sebességét. Fölvetődött, a későbbi győztes talán szándékosan próbálta bosszantani Rosberget, akire a Red Bullok révén nagyobb nyomás nehezedett, ám Toto Wolff versenyigazgató határozottan cáfolta ennek lehetőségét.

„Biztos vagyok benne, hogy nem akarta hátráltatni őt. Egész hétvégén arról beszéltünk, hogy óvatosnak kell lenni a gumikkal. Nem voltunk biztosak benne, hogy két vagy három kiállás lesz-e, és ha folyton azt hallod, hogy talán nem fogják bírni a gumik, akkor óvnod kell azokat” – magyarázta a sportigazgató.

„Az első etapban a szuperlágyakat mindketten jól óvták, aztán lágyra váltottunk, ám ezen a típuson nem voltak tapasztalataink, ezért kicsit túlóvtuk őket. Mindent az irányítása alatt tartott. Tudta, hogy Nico mögötte van, és nem vette észre, hogy a vonat mögötte hamar kialakult. Mögötte ráadásul eltérőek voltak a stratégiák. Nem volt meg tehát a teljes rálátása, de az ő szempontjából minden rendben volt. Ezért is vett vissza.”

Wolff kiemelte, a közvetítésben bejátszott rádiós üzenetek kissé félrevezetőek voltak, mivel azt a képet sugallták, mintha Hamilton egyszerűen csak túl lassú lett volna. „A gumijának sokáig kellett bírnia, ezért is mondta azt, hogy minden tőle telhetőt megtesz. Ez azonban nem jelenti azt, hogy olyan gyorsan ment, amennyire csak tudott. Nekünk pedig közölnünk kellett vele, hogy ha így folytatjuk, problémáink lehetnek. Nem szabad elfeledni, hogy az autóban ülve csak a tempódat szabályozod, nem látod, mi zajlik körülötted, csakis a társaidra hagyatkozhatsz.”

„Akkor közölnünk kellett vele ezt az információt, és meg is tettük. Hogy lássa az üzenet komolyságát, jeleztük, helyet cserélhetnek az autók, ahogy történt Monacóban. Megmondtuk neki, hogy ha nem növeli a tempót, talán Nico áll ki előbb kereket cserélni. És csak ennyi kellett neki ahhoz, hogy megértse, gyorsítania kell” – magyarázta Wolff.

Hamilton a futamot követően elárulta, nemcsak gumiját, de motorját is óvni próbálta – ezen a téren ugyanis nem áll túl jól csapattársához képest. „Próbáltam folyamatosan kímélni a motort a verseny során. Egész idő alatt teljesen nyugodt voltam. Mondtam a mérnökömnek, hogy tudom, jól osztom be a gumikat és az üzemanyagot is. Kompromisszumokat kötöttem. Amikor Nico gyorsabb lett, én is gyorsítottam” – magyarázta. „Nem volt szükségem arra, hogy öt vagy tíz másodperces előnnyel nyerjek, egyszerűen csak nyernem kellett. Ennek semmi köze nem volt Nicóhoz. Biztosra akartam menni, hogy a gumik végigbírják. Nem akartam, hogy máshol végezzen, mint a második hely.”

Hamilton elmondása szerint csak egyszer, a 12. körben bemutatott elfékezésekor került nehezebb helyzetbe. „De aztán egyszer sem vállaltam igazi kockázatot” – tette hozzá.

Rosberg eközben leszögezte: eszébe sem jutott, hogy csapatutasítással előzze meg ellenfelét. „Nem lepődtem meg. Olykor elég óvatosan vezet. Monacóban arról volt szó, hogy a csapatnak legyen esélye a győzelemre. Itt viszont mindenképp nyertünk volna. Szóval nem számítottam a rádiózásra. Próbáltam nyomást gyakorolni rá, hogy ne tudja óvni a gumikat, hogy az etap végén jobb állapotban legyenek az én abroncsaim” – fogalmazott a már csak bajnoki második német.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#3 hammertime 2016. július 25. 17:46  
Konszpiresiszeoriz:
Blablabla Írhatnám minden cikk alá! Úgy hazudoznak mint a vizfolyás! Persze a Merci német VB-t akar!

Blablabla-n kívül nem is szoktál mást írni...

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. július 25. 15:50  

Blablabla

Írhatnám minden cikk alá!

Úgy hazudoznak mint a vizfolyás!
Persze a Merci német VB-t akar!

Rikii
#1 Rikii 2016. július 25. 15:31  

Veletlenul sem! :)FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája