Fogytán a Williams lendülete – meddig tarthatják magukat az élmezőnyben?

írta: M4Sport
2016. április 11. 11:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Előkelő bajnoki helyezés, új támogatók, gazdasági sikerek – a csapat jelentése szerint ismét nyereségessé vált a Williams. De vajon mennyit ér mindez, ha eközben a versenypályán hanyatlik a teljesítményük?

A mezőny harmadik legrégebbi csapata 2015-ben sorozatban második évben szerezte meg a konstruktőri harmadik helyezést, és a korábbi gazdasági nehézségeik után mindez kezdi éreztetni hatását. A gárda számára a 2014-es év hozta el a megújulást. Pastor Maldonadóval együtt akkor távozott addigi legfőbb támogatójuk, a PDVSA is, helyére pedig a Martini érkezett névadó szponzornak. Emellett szerződtették Felipe Massát, Pat Symonds technikai igazgató pedig a mérnökgárdát is számos igazolással szervezte újjá, miközben eszközeiken, gyári hátterükön is igyekeztek javítani.

Ez a folyamat a pályán sikeres eredmények formájában, a gazdálkodás oldalán azonban komolyabb veszteségek formájában köszönt vissza – legalábbis elsőre: az istálló 2014-es üzleti évét 31,5 millió angol fontos veszteséggel zárta. Akkor azt nyilatkozták, tudatosan vállalták az üzleti kockázatot, mert úgy érezték, az újjászerveződés pluszköltségei révén előállt veszteség hosszabb távon nyereséggé fordítható át. Igazukat bizonyítja a csapat friss gazdasági jelentése, melyből kiderül: 2015-ben összességében 0,2 millió fontos nyereséget termelt a csapatuk, miután teljes bevételük az egy évvel korábbi 70,2 millió fonthoz képest, ezúttal 101,5 millió font volt. Eközben ráadásul a Williams-csoport is csökkentette éves veszteségét: 37 millió fontról 3,3 millióra. Mindez nem kis mértékben köszönhető annak, hogy az istálló tavalyi konstruktőri bronzérméért nagyjából 87 millió eurót kapott.

A csapat ügyvezetője, Mike O’Driscoll szerint egyértelmű a siker. „A 2015-ös gazdasági mutatónk jelentős javulást sugall, komoly mértékű bevételnövekedéssel és pozitív mérleggel. Az elmúlt két évben teljes egészében átszerveztük az üzleti struktúránkat, és az eredmények jelentős javulást mutatnak – a működés és a pénzügyek szempontjából is. A pályán tovább éledezünk, a bevétel és a kiadás között pedig annak ellenére is őrizzük az egyensúlyt, hogy rendkívül költséges versenyképesnek lenni ebben a sportágban és gazdasági helyzetben” – magyarázta a szakember.

O’Driscoll kiemelte, szoros összefüggés van a pályán mutatott jó teljesítményük és anyagi helyzetük javulása között, de hozzátette, számos új partnerük is többletbevételt hozott számukra, több támogatójuk például emelte a nekik fizetett összegeket.

Felipe Massa

Eddig tartott a 2014-es lendület?

Más kérdés, vajon nem egy rövidebb periódusra szóló fellángolásról van-e szó csupán. Hiába változtatott ugyanis jelentős mértékben tervezési filozófiáján a Williams 2016-ra, s próbálta agresszióval csökkenteni lemaradását, az első versenyek azt mutatják, Grove valójában a megtorpanást hozó 2015-höz képest is visszaesést mutat. Jelenleg a negyedikek a konstruktőri bajnokságban, mivel a Mercedes és a Ferrari után már a Red Bull is eléjük került. Az üldözők között ráadásul olyan kiélezett a harc, hogy nemcsak attól kell tartaniuk, hogy az előző szezonokban a Renault miatt gyengélkedő osztrákok előttük maradnak, de arra is kell figyelniük, hogy a Haas, a Toro Rosso és a Force India ne előzze meg őket.

Ezt elkerülendő, az istálló Bahreinben annak ellenére is bevetette új tervezésű orrkúpját és első szárnyát (melynek valójában már Ausztráliára el kellett volna készülnie), hogy abból a kevés idő miatt csak egyetlen példányt tudtak legyártani, s az is csak a szombati harmadik szabadedzésre került fel Felipe Massa autójára. A brazil elárulta, a kevés tesztlehetőség miatt az újítások valójában nem segítették, inkább megbontották autója egyensúlyát, ezért előrelépésről még korai lenne beszélni.

A brit csapat emellett ráadásul ismét hibázott a stratégia terén. Azzal, hogy ragaszkodtak a közepes gumihoz, a többiek állandó céltáblájává tették a futam elején még második helyen álló Massát, akit aztán sorra előztek le az ellenfelek – begyűjtve ezzel a Williams által meg nem szerzett pontokat.

Rob Smedley, az istálló vezető mérnöke elismeri, egyszerűen nem elég versenyképesek. „Csalódást keltő, hogy nem vagyunk közel a célul kitűzött helyezésünkhöz. Nagy munka áll előttünk, amivel mindenképpen szembe kell néznünk. Az időmérőhöz viszonyítva, ahol egész jók vagyunk, a tempónk a versenyen nincs meg” – fogalmazott Bahrein után.

Valtteri Bottast szintén frusztrálja formahanyatlásuk. „Nyilván nyerni akarok, de jelenleg ez elég nehéznek tűnik. Aerodinamikai szempontból javultunk, de a többiek is. Bahrein után már tudjuk, min kell javítanunk. A Mercedes és a Ferrari hatalmas előrelépést tett, és a többiek is közelebb kerültek hozzánk. Nem állítom, hogy idén nem fogunk nyerni, de az biztos, hogy nagyon nehéz lesz” – nyilatkozta a finn.

Valtteri BottasHelyzetüket ráadásul éppen anyagi hátterük nehezíti: hiába a javuló gazdasági mérleg, az olyan óriások ellen, mint a Mercedes, a Ferrari, a Red Bull, vagy az ugyancsak közeledő McLaren, mindez kevés. Árulkodó tény, hogy miközben a Mercedes már a következő évi követelményeket szem előtt tartva tűzte célul maga elé, hogy négy erőforrással teljesítse az idényt (a 21 verseny miatt öt engedélyezett), addig a Williams más miatt lesz kénytelen takarékoskodni motorjaival: „Az ötödik motor árát szeretnénk inkább az autó fejlesztésére fordítani” – árulta el Pat Symonds.

Ördögi kör ez, és ha hozzávesszük, hogy a 2017-es új szabályok egyre későbbi elfogadása is a nagy költségvetéssel rendelkezőknek okoz kisebb problémát, nehéz elképzelni, a grove-iak hogyan tudnak kikeveredni belőle. Ahogy azt sem könnyű, hogy a bajnokságban való esetleges visszaesés után még tovább javuljon a Williams gazdasági helyzete…

És mindez tökéletesen megmutatja, miért is annyira kegyetlen és nehéz középcsapatnak lenni ma az új motorformula érkezésével rendkívül drágává váló Forma–1-ben.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#3 Masters_Of_Hardcore 2016. április 12. 11:46  

Hát igen, ezt hiányolom a Mercitől némileg közelebb lehetnének a Williamsek, Force Indiák.. Ne mindíg csak RB Ferka meg TR legyen... dögunalom az is egy idő után.

jtfan
#2 jtfan 2016. április 11. 15:29  

Kicsit oda kell dörgölőzni a Mercihez egy kis technikai segítségért.
Mondjuk ez akkor lenne aktuális ha a Merci és a Ferka egy szinten lenne. Merci felhozná a Williamst hogy pontokat vegyen el a Ferraritól. Erről most szó sincs. Szóval maradnak ezen a szinten.

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. április 11. 12:40  

mar reg nincsenek az elmezonyben, ez Bottas szerencsetlensege, mert igy kb sehova nem fogjak elvinni, tobb fiatal is villog mindenfele ok meg csak szenvednek Massaval a meg pontszerzo helyeken.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Austin - rajtrács

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

02016.10.23. 14:38

Hamilton Rosberg-módszerre váltott: elemzett és órákon át gyakorolt

Két órán keresztül finomította rajttechnikáját a szimulátorban

02016.10.23. 13:43

Motorja helyett a mérnöke agyvize forrt fel...

Mókás párbeszéd után hepiend