Fogytán az idő: Mi lesz a 2017-es autókkal?

írta: M4Sport
2016. január 29. 15:57
FOTÓ: ©YouTube

Egyre nő a nyomás a csapatokon a 2017-es szabályváltozások előkészítése ügyében. Már csak két ülésük és egy hónapjuk van a megállapodásra – de talán nagyobb a bizonytalanság, mint pár hónappal ezelőtt…

Nyolc hónapja a Stratégiai Csoport tűzte ki célul, hogy 2017-től gyorsabbá kell tenni az autókat. A létrehozott, technikai szakemberekből álló munkacsoport hosszas kutatások után szeptemberben úgy határozott, a Red Bull koncepcióját veszi alapul az FIA által készített másik terv helyett. A tavalyi bajnokság vége előtt aztán elkészült egy átfogó szabálytervezet, melyet akkor már majdnem el is fogadtak: szélesebb autók, szélesebb karosszéria, nagyobb gumik, új szárnyak, megnövelt diffúzor.

Csakhogy az utolsó pillanatban többféle aggály is fölmerült: elsőként az, hogy az ily módon 5 másodperccel megnövelt tempó rossz hatással lesz az előzésekre és a párharcokra; aztán pedig hogy a gumik nem fogják bírni a túl nagy leszorítóerő által eredményezett terhelést. Utóbbi problémára a Mercedes és a Pirelli hívta fel a figyelmet, ennek hatására pedig csökkentették a diffúzor előtte tervezett méretét, továbbá úgy döntöttek, a karosszéria sem lesz szélesebb, maradnak a jelenlegi 1,4 méternél, így csak 3 másodpercet gyorsulnak az autók. Az Autosport úgy tudja, a 11-ből nyolc csapat rábólintott ezen módosított megoldásra, ám döntés mégsem született. Most pedig pénteken Angliában sor került az újabb egyeztetésre – de nagy kérdés, ez hoz-e valós előrelépést.

Rajt

Már új koncepciókat is bedobtak

Az Auto Motor und Sport szerint egyszerű oka van a késlekedésnek: a csapatok szokásuk szerint képtelenek megállapodni. Az eredeti koncepció több résztvevő szerint túlságosan nagy hangsúlyt fektetett az első szárnyra (egy deltaszárnyról is egyeztettek), amely pedig a tervek megalkotójának, az ezen a téren legjobbnak számító Red Bullnak kedvezett volna. A Mercedes eközben azért aggódik ennyire a biztonság és az előzések miatt, mert számára a minél kevesebb változás a legbiztosabb út a versenyképesség megőrzéséhez. A Force India pedig kiscsapatként úgy véli, nincs is szükség az átfogó változásra, inkább apró lépésekkel kellene gyorsabbá tenni a versenygépeket, s ez a Pirelli problémáját is megoldaná.

És ha mindez még nem lenne elég, több résztvevő már új saját koncepciókkal is előállt. Egyikük fölvetette, az 1993-as évben használt vezetőszárnyakhoz kellene visszatérni, melyek véglapjait egészen az első tengelyig hátra lehetett vinni, s ezzel egyszerűbben meg lehetne oldani a levegő első kerék körüli elvezetésének problémáját, amely jelenleg megnehezíti a versenyzők dolgát a szélárnyékban. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója emellett leszögezte: „Még a mi koncepciónk sem lett lesöpörve az asztalról. Lehetséges, hogy a javaslatunkat mégis elfogadják.”

Helmut Marko és Emerson Fittipaldi

További kérdéseket is tisztázni kell

A helyzetet még tovább nehezíti, hogy közben más kérdések is megoldásra várnak. A mai megbeszélésen a versenyzők fejét védő úgynevezett glóriáról is tárgyalnak. Alexander Wurz, a GPDA elnöke nemrég elárulta, ő és a versenyzők is szeretnék, ha már a következő évben bevezetnék az újítást, ám a hírek szerint erre sincs még garancia, ugyanis vannak még megoldatlan kérdések az eszközzel kapcsolatban. Az egyiket az jelenti, hogy miközben az FIA egységes rendszert akar, a csapatok szeretnék maguk megtervezni a saját glóriájukat…

Egy másik problémát az új gumik jelentik, melyek méretnövekedésükkel 10 kilogrammal növelik majd az autók össztömegét. Az FIA szeretné, ha ezt más területeken kompenzálnák, a csapatok arra panaszkodnak, hogy ez többletkiadással járna.

Elkapkodják vagy elhalasztják a megújulást?

A munkacsoport számára március 1-je jelenti a határidőt: ha addig nem állapodnak meg a változásokról, már nem elég az egyszerű többség azok elfogadásához, utána minden egyes csapat beleegyezésére szükség lesz az új regulák 2017-es életbe léptetéséhez. A jelen helyzetet tekintve pedig nehéz elképzelni, hogy erre sor kerülhet.

De a Force India technikai igazgatója, Andy Green szerint azt is egyre inkább, hogy találnak megoldást március 1-jéig. Már csak azért is, mert a pénteki ülésüket már csupán egyetlen találkozó, az első teszt idejére Barcelonába kiírt ülés követi. „Elég nagy a nyomás, hiszen kétszer hat óránk van arra, hogy megtaláljuk a megfelelő megoldást” – nyilatkozta a szakember.

A sok-sok bizonytalanság közepette a Williams fölvetette: inkább halasszák el a régóta ígért megújulást 2018-ra. Pat Symonds technikai igazgató már kezdettől fogva azt hangsúlyozta, hogy az ilyen kaliberű változások kidolgozását nem lehet elkapkodni, kellő időt kell hagyni a kutatásokhoz.

Eddig nyolc hónap nem volt elegendő – kíváncsian várjuk, mire jutnak abban a kétszer hat órában…

Rob Smedley, Pat Symonds

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#4 f1 the best 2016. január 31. 20:50  

Alapelvek a szabályok megalkotásakor: 1. biztonság 2. szoros versenyek 3. a világ leggyorsabb autói 4. hatékonyság 5. optimalizálás és kompromisszumok az 1-4 pont között úgy, hogy a fontosabb alapelv érvényesül inkább de nem kizárólagosan.
Pl: nagyobb mechanikai tapadás/aero leszorítóerő arány: szélesebb és tartósabb gumik, kisebb szerep az első szárnynak vagy bármit tenni annak érdekében, hogy könnyebb legyen követni az elől lévőt. Erősebb és hatékonyabb PU-k az évek múlásával, én eltörölném a tokenes rendszert...

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. január 29. 17:51  
kulcsarb:
nem pontosan értem, hogy a szabályokat miért a CSAPATOKNAK kell meghozniuk? mit csinál az FIA és a többi aktatologató?

Azért mert a Mosleyféle botrányok után sikerült átvenniük a hatalmat az FIA meg nem elég tökös hozzá, hogy visszaszerezze. Valaki elkezd fenyegetőzni a kiszállással Todték egyből majd össze sz*rják magukat pedig ilyenkor pont azt kéne mondani, hogy jó akkor menjetek, ha nem tetszik valami.

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. január 29. 17:18  

nem pontosan értem, hogy a szabályokat miért a CSAPATOKNAK kell meghozniuk?

mit csinál az FIA és a többi aktatologató?

Utoljára módosítva: 2016. január 29. 17:19

Tuareg
#1 Tuareg 2016. január 29. 16:21  

Megegyeznek aztán jövőhéten a Merci megint visszatáncol az egésztől:D