Fölzárkózásra kényszerítve – Hamiltonnak Schumacherék példáját kell követnie

írta: M4Sport
2016. augusztus 28. 11:40
FOTÓ: ©Daimler Media

Bár az F1 történetében számos emlékezetes fölzárkózást láthattunk már kevésbé ismert és nagyon sikeres versenyzőktől is, Lewis Hamilton és a Mercedes a belgiumi délutánon erőltetett menetre számít. Még a boxutcai rajt lehetőségén is elgondolkodtak.

„Eddig minden teljesen nyugodtan és lazán telt. Kicsit olyan, mintha meghosszabbítottam volna a nyári szünetet…” – viccelődött az időmérő után Lewis Hamilton, aki eddig valóban észrevehetetlennek tűnt a spái hétvégén. Persze a kényszer szülte helyzetét: hiába az előző hétvégéken való spórolása, mostanra kifogyott erőforrás-részegységeiből, így eljött az idő, hogy vállalják a cseréért járó büntetéseket.

A brit saját csapata és ellenfeleik formáját, valamint a komoly gumikopási problémákat látva ma már úgy érzi, jobb lett volna várni a motorcserékkel Monzáig. Főnöke, Toto Wolff is így gondolja mai fejjel – mégsem bánta meg, hogy mostanra időzítették az új motorok bevetését. „Ha ezt tudtuk volna előre, akkor Monza jobb választás lett volna. De száz százalékig meg vagyok győződve arról, hogy amit előzetesen tudtunk Spáról, az alapján jól döntöttünk Lewis motorcseréjével. Most viszont elég megnézni a különbségeket. Ha vasárnap is meleg lesz, akkor nagyon nehéz lesz Lewis számára felkapaszkodni egy előkelő pozícióba” – jósolta.

Így látja ezt Daniel Ricciardo is – de persze cseppet sem bánja. „Remélem, hogy nem jelenik meg a visszapillantómban” – mondta nevetve. „Ha mindent jól csinálunk, akkor a legjobb ötben kell végeznünk, Lewis számára pedig nehéznek kell lennie, hogy olyan hátulról idáig jusson.”

Ami Hamiltont illeti, szerény célként a pontszerzést tűzte maga elé. „A versenyen szeretnék a lehető legelőrébb kerülni. Egy dobogós helyezés nem lehetetlen, de valószínűtlen. Már a legjobb tízbe kerülni is jó lenne” – tekintett előre a tabella éllovasa, akinek legalább 7.-ként kell célba érnie ahhoz, hogy tartani tudja összetettbeli első helyét.

Lewis Hamilton

Megtanulták a kínai leckét?

Elárulta, fölmerült annak a lehetősége is, hogy a boxutcából rajtoljon. Ebben az esetben még vasárnap délelőtt is változtathatnának autója beállításain, ráadásul a rajt utáni kavarodást is el tudná kerülni. Idén Kínában is a mezőny végéről vágott neki a versenynek, és éppen az első kanyarban történt balesetsorozat áldozatává vált, amely során első szárnyát vesztette.

„Beszéltünk erről” – erősítette meg Toto Wolff sportigazgató. „A kis csapatunkkal már beszéltünk róla, de még tisztáznunk kell a részleteket. Mindenesetre ez is egy lehetőség.”

Hamilton azonban inkább a normál rajt híve. „Természetesen tanultam a kínai esetből. És alapvetően nem szeretek a boxutcából rajtolni. Éppen csak kijössz a boxból, amikor a többiek már mennek fel az emelkedőn. Utolsóként érkezel meg az Eau Rouge-ba, és sok hátrányt kell ledolgoznod. Természetesen a rajtnál történhet baleset az első kanyarban, de azt sem akarod, hogy már az elején hét-nyolc másodperc legyen a hátrányod. Én tehát inkább a rajtrácsról indulnék.”

A címvédő Sanghajban 7. lett, ám szerinte ott könnyebb dolga volt, mint Spában lesz. „Kína legutóbb teljesen más volt. Itt hihetetlen magas guminyomással versenyzünk, és az abroncsok ettől túl is melegszenek. Ez nem segít nekünk. Kínában hűvösebb volt, a gumik jobban bírták. Én őszintén szólva arra számítok, hogy még a legjobb tízbe is nehéz lesz bekerülni a gumik miatt. Remélem, tévedek.”

Lewis Hamilton

A követendő példa Hamilton előtt

Az F1 történetének legnagyobb fölzárkózását 1954-ben az argentin Roberto Mieres produkálta Silverstone-ban. A 32. helyről rajtolt, végül 6.-ként intették le, azaz 26 pozíciót javított. Ami a győzelmeket illeti, John Watson 1983-ban Long Beach-ben a 22. rajthelyről nyerte meg a futamot. Ugyanilyen fölzárkózást produkált azon a versenyen Niki Lauda is, aki szintén a McLarent vezetve a 23. helyről lett 2. csapattársa mögött.

De Spában is láthattunk már látványos kapaszkodásokat. A pálya specialistája, Michael Schumacher 1995-ben a 16. kockából nyert félig esős körülmények között, emlékezetes csatát vívva Damon Hill-lel. Mercedeses korszakában pedig éppen F1-es debütálásának 20. évfordulóján javított összesen 19 pozíciót. Szombati defektje miatt csak a mezőny végéről, a 24. helyről rajtolt, az első kanyaros kavarodást rutinosan kikerülve és kihasználva pedig 5.-ként intették le.

Persze a felzárkózás Hamilton számára sem ismeretlen fogalom. Idén Kínában már egyszer megtapasztalta a nehézségeit, amikor a 22. pozícióból rajtolva ért célba 7.-ként. 2014-ben Magyarországon a boxból rajtolva, egy első körös kicsúszást követően lett 3. úgy, hogy a győzelemért is harcolhatott – ehhez ugyanakkor kellett némi eső és egy mindent megkavaró biztonsági autó. 2012-ben a nem éppen előzési lehetőségeiről híres Barcelonában pedig büntetés miatt került a 24. helyre, s lett végül nyolcadik.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

DUdi
#2 DUdi 2016. augusztus 28. 12:45  
Balrog:
Váltócsere miatt csak a boxból indul: http://fs5.directupload.net/images/160828/akduw8xq.png

Talán jobb is. Lehet így kimarad az első körös pofozkodásból ami a 7-es kanyarig tartani szokott. Nem egy életbiztosítás a mezőny vége fele ebből a szempontból.

Balrog
#1 Balrog 2016. augusztus 28. 12:28  

Váltócsere miatt csak a boxból indul:
http://fs5.directupload.net/images/160828/akduw8xq.pngPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna