Fontos döntés vár a Renault-ra

írta: M4Sport
2016. április 18. 20:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Fontos kérdésben kell gyors döntést hoznia a Renault vezérkarának: megéri-e folytatni a 2016-os autó fejlesztését, vagy már most fel kell adni azt és a következő szezonra kell összpontosítani? A sportrészleget vezető Cyril Abiteboul szerint egyelőre maguk a vezetők sem értenek egyet…

A Renault gyári csapatának irányítói kezdettől fogva átmeneti évként készültek a 2016-osra, hiszen az autójukat eredetileg még a Mercedes-erőforráshoz tervezték, és a jogelőd (a Lotus) anyagi gondjai miatt az alapok sem voltak tökéletesek, hiszen nagyon kevés újítás érkezett, ellenben elég sok technikai szakember távozott. Ennek ellenére az autó fejlesztésének leállítása eddig nem szerepelt a tervek között, Kínában azonban már ez a lehetőség is felmerült.

Mégpedig nem kisebb személy tett róla említést, mint a Renault sportrészlegének első embere, Cyril Abiteboul. „Most kisebb, aerodinamikai fejlesztésekkel dolgozunk, a Spanyol Nagydíjon pedig egy komolyabb frissítés érkezik majd” – vetítette előre a BT című dán újságnak nyilatkozva. „Még döntenünk kell arról, mennyit fejlesztünk az év során, de legyen szó akármennyi újításról, ezek mindenképpen segíthetnek majd 2017-ben is” – tette hozzá, mielőtt még részletesebben felvázolta a helyzetet, ami úgy tűnik, jelenleg a Renault vezetőit is megosztja.

A döntés valóban nem egyszerű, idén ugyanis igazán komoly eredményeket valószínűleg – normál körülmények között – már nem érnek el (az első három versenyen például egyszer sem sikerült pontot szerezniük), 2017-ben pedig alaposan megváltoznak a szabályok, jó lenne tehát minden erővel azokra koncentrálni. 2016-ot viszont a bajnoki helyezés után járó pénzdíj miatt nem biztos, hogy el kellene engedni. „Őszintén mondom, a csapat vezetői is más-más véleményen vannak, mert az idei autó fejlesztésének is lenne értelme. Javítanánk a teljesítményünkön, és így előrébb kerülhetnénk a bajnokságban…” – utal Abiteboul az utóbbi opcióra.

„2017-ben viszont komoly változások jönnek az aerodinamika terén, szóval azt is el kell döntenünk, mikor állunk át az új autó fejlesztésére. Az ezzel kapcsolatos döntést két héten belül meg kell hoznunk. Előfordulhat tehát, hogy a döntésnek megfelelően többé-kevésbé leállítjuk a 2016-os autónk fejlesztését” – magyarázza a francia szakember, aki minden valószínűség szerint a 2017-es szabályok véglegesítésére is vár; erre a hónap végéig sort kellene keríteniük az F1 vezetőinek.

Az autó fejlesztésének leállítása egyébként nem jelentene egyet azzal, hogy a Renault végig a mezőny harmadik harmadában marad, az erőforrással kapcsolatos munkálatokat ugyanis semmiképpen sem fogják idő előtt beszüntetni, sőt a munkálatok Abiteboul elmondása szerint „őrült tempóban” zajlanak a színfalak mögött. Abban az esetben pedig, ha a motor jelentős javuláson esik át (egyes források szerint a nyáron érkező erőforrás 35 lóerővel is izmosabb lehet a jelenleginél), a csapat is előreléphet. „Függetlenül attól, mit teszünk az autóval, versenyképes erőforrásra van szükségünk. Nem tudom pontosan megmondani, mennyivel lesz jobb az új motor, de úgy gondoljuk, hogy a felére csökkenhet a Mercedesszel szembeni lemaradásunk” – jelezte.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ddb
#8 ddb 2016. április 19. 09:16  

Ha az eredeti Maldonado-Palmer felállás lenne most, akkor mindenki azt hajtaná, hogy a gyenge pilóták miatt van ott a csapat a mezőny végén, mert hát a motor jó (lasd Red Bull), az autó meg tavaly is jó volt. Közben Magnussen se váltotta meg eddig a világot Palmerrel szemben.

Janisf
#7 Janisf 2016. április 18. 21:31  
trialboj:
Ezt nem teljesen értem hogy gondolod. Ha nincs is tapasztalatuk, akkor sem ártana kísérletezni, max tényleg csak a NO GO dolgokat értik meg, de még mindig jobb, mint mindent feltenni a jövő évi autóra, mikor még azt sem tudjuk hogy mi a végleges dátuma annak a szabályzatnak amit elvileg majd bevezetnek 17ben. Vagy ha így értetted, akkor nekem nem jött át.

Így értem igazából én is, hogy egy képlékeny még csak elképzelés szerinti irányokra épülő izére nem lehet tervezni semmit sem, nem hogy versenyautót. Ez az egyik oka, hogy ne álljanak át a jövőévi koncepcióra... /Nem is értem hogy min kell a vezetőségnek ezen annyit agyalni.../ A másik dolog meg az hogy volna ezen az autón mit javítgatni, szerencsére legalább megbízható szóval nagyon sok kört tudnak megtenni vele.

Ezt az autót alapjaiban a kellene átvizsgálni, feltérképezni hogy mik a gyengéi és mik az erősségei... Bár nem teljesen ugyanaz a motor dübörög az RB-ben mint a renaultban, de azért látható hogy sokkal komolyabb eredményekre lehet képes az a motor, ha a körülötte lévő alkatrészek is megfelelően működnek...

Adott a feladat... Keresni a hibákat, és megpróbálni megoldást találni rá... Ha kell bizonyos területek újra tervezésével is megpróbálkozhatnak.. Pl felfüggesztés, vagy akkumulátorok, hűtők átrendezése stb...

És sajnos ott van erősen hátráltató tényezőnek, az hogy a tervező gárda tapasztalatlan... De ha ismerik azt ami nem elég jó, akkor azt csiszolgatva ötleteket gyűjtögetve rengeteget tanulhatnak...Önmagukat fejleszthetik!

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. április 18. 21:21  

Ebből még simán lehet konstruktőri 11. hely is. Ha a Manor meg a Sauber bemákol valami futamot ahol kiesnek 14-en, akkor bizony ebből nagyon nagy égés lesz így

Thibczy
#5 Thibczy 2016. április 18. 21:19  
trialboj:
Ezt nem teljesen értem hogy gondolod. Ha nincs is tapasztalatuk, akkor sem ártana kísérletezni, max tényleg csak a NO GO dolgokat értik meg, de még mindig jobb, mint mindent feltenni a jövő évi autóra, mikor még azt sem tudjuk hogy mi a végleges dátuma annak a szabályzatnak amit elvileg majd bevezetnek 17ben. Vagy ha így értetted, akkor nekem nem jött át.

Szerintem így érti, ahogy írod. Ez az év alapból kuka, maguk sem várnak komolyabb eredményeket idén, szóval nyomás nélkül próbálgathatnának pár dolgot.

trialboj
#4 trialboj 2016. április 18. 21:10  
Janisf:
A probléma még mindig az hogy a tervezőgárda fiatal és tapasztalatlan.. Mikor szerezzenek tapasztalatokat, ha nem egy kukás évben?

Ezt nem teljesen értem hogy gondolod. Ha nincs is tapasztalatuk, akkor sem ártana kísérletezni, max tényleg csak a NO GO dolgokat értik meg, de még mindig jobb, mint mindent feltenni a jövő évi autóra, mikor még azt sem tudjuk hogy mi a végleges dátuma annak a szabályzatnak amit elvileg majd bevezetnek 17ben.

Vagy ha így értetted, akkor nekem nem jött át.

Janisf
#3 Janisf 2016. április 18. 20:29  
trialboj:
Jelenleg egy leszakadó kerék is hamarabb körbegurul mint az ő autójuk, szóval talán nem lenne olyan nehéz némi fejlesztéssel kicsit tanulmányozni, hogy mi a fő ok, és ezt hogy tudnák orvosolni, illetve jövőre teljesen elkerülni. Azért pár pontot csak sikerülne szerezni, ha kicsit helyrepofoznák az autót. Idén rengeteg futam lesz, még mindig 18 hátra van, ami máskor egy teljes idény volt. Nem szívesen lennék a pilóták helyében mikor megtudják, hogy az autó semmit sem fog javulni az elkövetkezendő futamokon. Mi értelme van így, elutazni a versenyekre, ha nem fejlesztenek, nincs mit teszteljenek.

A probléma még mindig az hogy a tervezőgárda fiatal és tapasztalatlan.. Mikor szerezzenek tapasztalatokat, ha nem egy kukás évben?

F1890
#2 F1890 2016. április 18. 20:24  

sztem tolják bele a pénzt a motorba plusz a jövőévi autóba. idén sztem még ha fejlődnek akkorsem fognak akkorát fejlődni h elmozduljanak a 8 helyről összetettben. szvsz pontot is csak mákkal szerezhetnek

trialboj
#1 trialboj 2016. április 18. 20:20  

Jelenleg egy leszakadó kerék is hamarabb körbegurul mint az ő autójuk, szóval talán nem lenne olyan nehéz némi fejlesztéssel kicsit tanulmányozni, hogy mi a fő ok, és ezt hogy tudnák orvosolni, illetve jövőre teljesen elkerülni. Azért pár pontot csak sikerülne szerezni, ha kicsit helyrepofoznák az autót. Idén rengeteg futam lesz, még mindig 18 hátra van, ami máskor egy teljes idény volt.

Nem szívesen lennék a pilóták helyében mikor megtudják, hogy az autó semmit sem fog javulni az elkövetkezendő futamokon. Mi értelme van így, elutazni a versenyekre, ha nem fejlesztenek, nincs mit teszteljenek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Mexikó

12016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek