Force India: Megkérdőjelezhető, amit a Haas csinált

írta: M4Sport
2016. április 12. 19:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár ő is örül annak, hogy a Haas révén egy ütőképes, minőségi istálló érkezett a királykategóriába, a Force India helyettes csapatvezetője, Bob Fernley „megkérdőjelezhetőnek” tartja az amerikaiak módszereit, és többekhez hasonlóan aggódik a konstruktőri státusz miatt.

Jöttek, láttak és alaposan megosztották a közvéleményt. A Haa-istálló Ausztráliában és Bahreinben is a legjobb hat közé verekedte magát, ami mindenképpen dicséretes teljesítmény egy teljesen új csapattól, gyors sikereikkel azonban nemcsak rajongói táborukat növelték, hanem azok számát is, akik kritikával illetik ténykedésüket, mondván a felkészülés során – még a szabályok adta kereteken belül – túl sok segítséget valamint kész alkatrészt kaptak technikai partnerüktől a Ferraritól.

A Williams technikai igazgatója a napokban több alkalommal is bírálta a csapatot, de mint kiderült, a Force India sem nézi jó szemmel az új ellenfél ténykedését. „Azt hiszem, az elvek, melyek alapján idáig jutottak, és az, amit a Ferrarival közösen csináltak, nos, az megkérdőjelezhető” – mondta az indiai alakulat helyettes csapatvezetője a Motorportnak. „Már itt vannak, és ami történet nem történhet meg újra, szóval maguknak kell majd fejleszteniük. Szépen kezdtek, ami ösztönzően hat az ellenfelekre, de egy pont után nekik kell gyártaniuk az alkatrészeket, és ez az igaz kihívás!”

„Rajta kell tartanunk a szemünket a csapaton. Figyelni kell, hogyan haladnak az év során, és a következő szezonban, hiszen ez lesz a kulcs. Bizonyos szempontból nem zavar a dolog, hiszen egy minőségi csapat érkezett, jó menedzsmenttel, jó tulajdonosokkal, és kezdésképpen még szerencséjük is volt, szóval, majd meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Várnunk kell egy évet, hogy lássuk, hogyan teljesítenek, a 2017-es autót ugyanis nekik kell fejleszteniük” – magyarázta.

Bár a módszerekkel nincs kibékülve, Fernley nagyra tartja az új ellenfelet, elmondása szerint ugyanis a csapat önállóan is jó autót fejleszt majd, hiszen rendelkezik a szükséges forrásokkal. „Mindenük megvan ahhoz, hogy jól dolgozzanak, de nem lesz egyszerű a feladatuk. Az egyik legnagyobb probléma a csapatok számára az, hogy sok időt vesz igénybe az infrastruktúra kiépítése. És, ahogyan azt hónapokkal ezelőtt, a tavalyi év végén mondtuk, bár most kaptak egy kulcsrakész autót, ezúttal már nekik kell fejleszteniük azt” – zárta gondolatát.

A Williams helyettes csapatvezetője, Claire Williams eközben lényegesen finomabban fogalmazott, amikor az új riválisról kérdezték, mint az istálló technikai igazgatója. Szerinte a Haas érkezése pozitív az F1 számára, még akkor is, ha az üzleti modelljük eltér a megszokottól. „A pályán fenyegetést jelentenek ránk nézve, de ez jó a Forma–1-nek. Az üzleti modelljük más, de ez mindenki esetében eltérő. Ők így jutottak el idáig. A szabályok keretein belül kell eljutnod a rajtrácsra, és ők is ezt tették, a sportnak pedig jó, hogy új csapattal gazdagodott. Önmagában már az is pozitív, hogy a Forma–1-ben van egy amerikai csapat. Az első két versenyen nagyon jól dolgoztak” – nyilatkozta.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

market77
#11 market77 2016. április 13. 13:11  

"Ők ugyanolyan haszonélvezői ennek a rendszernek, mint a Haas, csak a Haas még nagyobban nyomja."

Röviden, tömören ennyi.

De nem elképzelhetetlen, hogy miután a vásárolt alkatrészek tanulmányozásával, megismerésével megtanulják a szakmát, lesznek olyan elemek, amit saját maguk gyártanak majd. Várjuk ki a végét. 2 verseny volt eddig a HAAS szereplésével.

BrettShaw
#10 BrettShaw 2016. április 13. 08:48  
F1890:
nekem nem tetszik. remélem elfogadod a véleményemet. a williams évi kb 130 millából gazdálkodik, ergó a fejlesztési költségei és az h több száz embert fizetnek jelentősen korlátozza a lehetőségeiket mint az h vki ctrl c ctrl v-zik egy autót és azzal villog. a manor lehetne a merci utánpótlás csapata, mert kb csak a gyártási költségeik nőnének ezáltal és a fiataljaikat mint pl wehrlein ocon későbbiekben mick schumacher tudnák ott tesztelni egy középcsapatban

Szvsz a Williams pont nem túl jó példa. Ők a tavalyi eredményeiket elsősorban egy olyan elemnek köszönhették, amit nem maguk fejlesztettek. Anélkül pl. a redBullt esélyük sem lett volna megelőzni.

Ők ugyanolyan haszonélvezői ennek a rendszernek, mint a Haas, csak a Haas még nagyobban nyomja.

Thibczy
#9 Thibczy 2016. április 13. 08:38  
market77:
Persze hogy elfogadom! Sőt nagyon is tisztelem! Valahol még egyet is értek veled. De. A szabály, az szabály. Ha a szabályok ezt megengedik, akkor bárki vehetne olyan alkatrészeket, amit a szabályok megengednek. Szintén a szabályok szerint ettől még konstruktőr marad. Semmi bajom sincs a Williamsel, sőt, mikor BMW-motorral (amit nem ők gyártottak) mentek, még szurkoltam is nekik. De az nem tetszik, hogy jön valaki, aki azonnal sikeres mert jól olvas a sorok között, akkor azonnal lefikázzák, hogy csak ezért, meg azért. Egyszer mindenki elkezdi valahol. Hol van az megírva, hogy csak a 21-22 helyen érhetnek célba és éveken keresztül az utolsó senki pozícióját kell betölteniük? A Ferrari, McLaren, Williams mára már legenda. A RedBull köztiszteletnek örvend alig több mint 10 év után. De ők is elkezdték valahol. Lehet a HAAS lesz a jövő csapata, de csak akkor, ha nem utálják ki innen azért, mert kihasználta a szabályok adta lehetőségeket. Inkább ilyen csapatok kellenének. Arra sztem senki nem kíváncsi, hogy egy csapat autói 3-4-5 kör hátránnyal érnek célba. Inkább legyenek ilyen csapatok és a 20-21. helyen célba érő csak 40-50 sec. hátrányban legyen az elsőhöz képest vagy max. 1 kör. Izgalmasabb versenyeket látnánk... Attól még konstruktőr marad valaki, hogy a hajtást mástól veszi. A karosszériát a Dallarával közösen építették. A Manor is vásárolja a hajtást. Akkor miben különbözik a HAAS-tól? Őket mégsem szapulják, mert csórók és nem köpnek bele a nagyok levesébe. De ha ez nem tetszik, miért vannak ilyen szabályok? Ha ezt megszavazták, akkor ne szólják le azt, aki az ő általuk hozott szabályok szerint épít autót. Itt azt kell megérteni, hogy a HAAS nem egy fiókcsapat. Nem is lesz az és nem is akart az lenni. Csak egyszerűen úgy akarják megtanulni ezt a szakmát, hogy nem ők akarják feltalálni a spanyol viaszt. Megveszik ami kell, legyártatják ami kell, ügyesen összerakják és használják. Önállóak. Függetlenek. Ha jól csinálják VB.-is lehetnek. De egy fiókcsapat, mint a ToroRosso sosem lehet VB. hiszen ott a fiatalok bejáratása a cél, nem pedig a nagycsapat megalázása. Ha a Manorból fiókcsapatot csinálnának, azzal csak egyel több fiókcsapat lenne. De nem lenne egy új, önálló, független istálló, aki bármikor odaszúrhat bárkinek.

Nekem nem a Haas-szal, mint csapattal, hanem a szabályokkal van inkább problémám. Nem is azzal van a problémám, hogy újoncként nagyon jól szerepelnek, hanem azzal, hogy a fejlesztés terén minimális önálló munkát fektettek bele, és ez már elég arra, hogy a gyári csapatokon kívül csak a RB-t ne verjék.

market77
#8 market77 2016. április 13. 08:01  
F1890:
nekem nem tetszik. remélem elfogadod a véleményemet. a williams évi kb 130 millából gazdálkodik, ergó a fejlesztési költségei és az h több száz embert fizetnek jelentősen korlátozza a lehetőségeiket mint az h vki ctrl c ctrl v-zik egy autót és azzal villog. a manor lehetne a merci utánpótlás csapata, mert kb csak a gyártási költségeik nőnének ezáltal és a fiataljaikat mint pl wehrlein ocon későbbiekben mick schumacher tudnák ott tesztelni egy középcsapatban

Persze hogy elfogadom! Sőt nagyon is tisztelem! Valahol még egyet is értek veled.

De.

A szabály, az szabály. Ha a szabályok ezt megengedik, akkor bárki vehetne olyan alkatrészeket, amit a szabályok megengednek. Szintén a szabályok szerint ettől még konstruktőr marad. Semmi bajom sincs a Williamsel, sőt, mikor BMW-motorral (amit nem ők gyártottak) mentek, még szurkoltam is nekik. De az nem tetszik, hogy jön valaki, aki azonnal sikeres mert jól olvas a sorok között, akkor azonnal lefikázzák, hogy csak ezért, meg azért. Egyszer mindenki elkezdi valahol. Hol van az megírva, hogy csak a 21-22 helyen érhetnek célba és éveken keresztül az utolsó senki pozícióját kell betölteniük? A Ferrari, McLaren, Williams mára már legenda. A RedBull köztiszteletnek örvend alig több mint 10 év után. De ők is elkezdték valahol. Lehet a HAAS lesz a jövő csapata, de csak akkor, ha nem utálják ki innen azért, mert kihasználta a szabályok adta lehetőségeket.
Inkább ilyen csapatok kellenének. Arra sztem senki nem kíváncsi, hogy egy csapat autói 3-4-5 kör hátránnyal érnek célba. Inkább legyenek ilyen csapatok és a 20-21. helyen célba érő csak 40-50 sec. hátrányban legyen az elsőhöz képest vagy max. 1 kör. Izgalmasabb versenyeket látnánk...
Attól még konstruktőr marad valaki, hogy a hajtást mástól veszi. A karosszériát a Dallarával közösen építették. A Manor is vásárolja a hajtást. Akkor miben különbözik a HAAS-tól? Őket mégsem szapulják, mert csórók és nem köpnek bele a nagyok levesébe.
De ha ez nem tetszik, miért vannak ilyen szabályok? Ha ezt megszavazták, akkor ne szólják le azt, aki az ő általuk hozott szabályok szerint épít autót.
Itt azt kell megérteni, hogy a HAAS nem egy fiókcsapat. Nem is lesz az és nem is akart az lenni. Csak egyszerűen úgy akarják megtanulni ezt a szakmát, hogy nem ők akarják feltalálni a spanyol viaszt. Megveszik ami kell, legyártatják ami kell, ügyesen összerakják és használják. Önállóak. Függetlenek. Ha jól csinálják VB.-is lehetnek. De egy fiókcsapat, mint a ToroRosso sosem lehet VB. hiszen ott a fiatalok bejáratása a cél, nem pedig a nagycsapat megalázása. Ha a Manorból fiókcsapatot csinálnának, azzal csak egyel több fiókcsapat lenne. De nem lenne egy új, önálló, független istálló, aki bármikor odaszúrhat bárkinek.

Utoljára módosítva: 2016. április 13. 08:03

F1890
#7 F1890 2016. április 12. 22:47  
market77:
Ha jól emlékszem, akkor annak idején, amikor a Prodrive akart indulni, még nem engedték meg a szabályok ennyi részegység vásárlását. Most igen. Miért ne thetné meg bárki, hogy partneri kapcsolattal, a szabályok adta kereteken belül vásároljon részegységeket és abból építsen autót? Nem kell egyik nagy gyártó kisöccsének lenni, mint pl. TR. Ott, ha más nem is, a pénz ugyanonnan jön, mint az RB-mél... Itt van pénz, megvette, összerakta, megy vele. Ennyi erővel rohadjon meg a komplett ZENGŐ team is, mert a Hondától vesz autót, amit ráadásul nem is a japók építenek. Ha ez nem tetszik, akkor legyen olyan a szabály, hogy a-z ig az adott csapatnak kell építeni az autót. Különben is, ezeket a szabályokat ezek a csapatok hozták/szavazták meg/bólintottak rá. A Mercedes motort ad a Williamsnek, Manornak, FI-nak. A Manor váltót vesz a Williamstől. Miért nem gyárt a Manor váltót is? A motorelektronikát még mindíg a McLaren gyártja? Miért? Azt miért nem gyárthatja, gyárthatta minden gyártó maga? Ehh... Valaki, aki elolvasta a szabálykönyvet és értelmezte, kitalált valamit, ami szabályos és nem lehet belekötni, de a többieknek savanyú a szőlő... A Merci megcsinálhatná a Manorral... Ugyan már! Itt nem a Ferrari csinált egy fiókcsapatot! Haas idejött, kicsapta az asztalra a lóvét, oszt megvette ami kell és amit lehet. Az, hogy ebben a Ferrari lett a partnere az lényegtelen. Illetve mégsem, hiszen egy versenyképes autót akartak építeni a pénzért, amit beleraktak. Én nem értem, mi ezzel a baj?! Annak idelyén a RB-t is ugyanígy fikázták és piszkálták. Mert nem tetszett, hogy idejön valaki, van pénze, és lenyomja azokat, akik bele vannak punnyadva a kis komfortzónájukba. Tessék kérem nekiállni és dolgozni! Ez csak egy összevásárolt és összelegózott kocsi, egyrészt tavalyi Ferrari alkatrészekből! Egy Williamset nem szabadna lenyomni egy ilyen KIT CARral...

nekem nem tetszik. remélem elfogadod a véleményemet.
a williams évi kb 130 millából gazdálkodik, ergó a fejlesztési költségei és az h több száz embert fizetnek jelentősen korlátozza a lehetőségeiket mint az h vki ctrl c ctrl v-zik egy autót és azzal villog. a manor lehetne a merci utánpótlás csapata, mert kb csak a gyártási költségeik nőnének ezáltal és a fiataljaikat mint pl wehrlein ocon későbbiekben mick schumacher tudnák ott tesztelni egy középcsapatban

Benhower
#6 Benhower 2016. április 12. 22:47  
F1890:
nagy szívás ez a FI williams sauber számára, és nekem spec nem is nagyon tetszik dehát kiskapu. viszont vicces h annak idején a prodriveot hasonló kezdeményezés miatt nem engedték indulni :D a merci is simán megcsinálhatná ezt a manorral, ha már ez szabályos akkor legyen több autó a középmezőnyben.

Érdekes, 14ben vagy 15ben pont az mentette meg a FI-t hogy váltót meg csomó dolgot vett a mercitől, és nagy előrelépéseket tettek. Akkor ugyanúgy panaszkodhattak volna másik is, mint most. Nagyon fel van fújva ez, meg ez a tavalyi ferka is ferdítés.

market77
#5 market77 2016. április 12. 22:06  
F1890:
nagy szívás ez a FI williams sauber számára, és nekem spec nem is nagyon tetszik dehát kiskapu. viszont vicces h annak idején a prodriveot hasonló kezdeményezés miatt nem engedték indulni :D a merci is simán megcsinálhatná ezt a manorral, ha már ez szabályos akkor legyen több autó a középmezőnyben.

Ha jól emlékszem, akkor annak idején, amikor a Prodrive akart indulni, még nem engedték meg a szabályok ennyi részegység vásárlását. Most igen. Miért ne thetné meg bárki, hogy partneri kapcsolattal, a szabályok adta kereteken belül vásároljon részegységeket és abból építsen autót? Nem kell egyik nagy gyártó kisöccsének lenni, mint pl. TR. Ott, ha más nem is, a pénz ugyanonnan jön, mint az RB-mél...
Itt van pénz, megvette, összerakta, megy vele. Ennyi erővel rohadjon meg a komplett ZENGŐ team is, mert a Hondától vesz autót, amit ráadásul nem is a japók építenek.
Ha ez nem tetszik, akkor legyen olyan a szabály, hogy a-z ig az adott csapatnak kell építeni az autót.
Különben is, ezeket a szabályokat ezek a csapatok hozták/szavazták meg/bólintottak rá. A Mercedes motort ad a Williamsnek, Manornak, FI-nak. A Manor váltót vesz a Williamstől. Miért nem gyárt a Manor váltót is? A motorelektronikát még mindíg a McLaren gyártja? Miért? Azt miért nem gyárthatja, gyárthatta minden gyártó maga?
Ehh... Valaki, aki elolvasta a szabálykönyvet és értelmezte, kitalált valamit, ami szabályos és nem lehet belekötni, de a többieknek savanyú a szőlő...
A Merci megcsinálhatná a Manorral... Ugyan már! Itt nem a Ferrari csinált egy fiókcsapatot! Haas idejött, kicsapta az asztalra a lóvét, oszt megvette ami kell és amit lehet. Az, hogy ebben a Ferrari lett a partnere az lényegtelen. Illetve mégsem, hiszen egy versenyképes autót akartak építeni a pénzért, amit beleraktak. Én nem értem, mi ezzel a baj?! Annak idelyén a RB-t is ugyanígy fikázták és piszkálták. Mert nem tetszett, hogy idejön valaki, van pénze, és lenyomja azokat, akik bele vannak punnyadva a kis komfortzónájukba.
Tessék kérem nekiállni és dolgozni! Ez csak egy összevásárolt és összelegózott kocsi, egyrészt tavalyi Ferrari alkatrészekből! Egy Williamset nem szabadna lenyomni egy ilyen KIT CARral...

Utoljára módosítva: 2016. április 12. 22:09

F1890
#4 F1890 2016. április 12. 19:44  
Thibczy:
Én azt mondom, hogy valahol meg kellene találni az aranyközéputat a szabályokkal. Nyilván nem lenne jó, ha csak sereghajtónak lennének jók, ugyanakkor valahol az is vicc, hogy készen kapnak a Ferraritól egy autót, amivel kb. hozzák ugyanazt újoncként, amit a Red Bull. Ráadásul a RB költségvetésének töredékéből.

nekem sem tetszik ez a felállás. én akkor támogatom ha a szabály imondja h lehet satelit csapatokat fentartani, értsd nem kell nekik fejleszteni hanem vehenek kasztnit és fejlesztéseket.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. április 12. 19:37  
F1890:
nagy szívás ez a FI williams sauber számára, és nekem spec nem is nagyon tetszik dehát kiskapu. viszont vicces h annak idején a prodriveot hasonló kezdeményezés miatt nem engedték indulni :D a merci is simán megcsinálhatná ezt a manorral, ha már ez szabályos akkor legyen több autó a középmezőnyben.

Én azt mondom, hogy valahol meg kellene találni az aranyközéputat a szabályokkal. Nyilván nem lenne jó, ha csak sereghajtónak lennének jók, ugyanakkor valahol az is vicc, hogy készen kapnak a Ferraritól egy autót, amivel kb. hozzák ugyanazt újoncként, amit a Red Bull. Ráadásul a RB költségvetésének töredékéből.

kroni1
#2 kroni1 2016. április 12. 19:35  

"Rajta kell tartanunk a szemünket a csapaton. Figyelni kell, hogyan haladnak az év során, és a következő szezonban, hiszen ez lesz a kulcs."
- szerintem meg inkább a saját autótokkal kéne foglalkozni, nem a másikéval...

F1890
#1 F1890 2016. április 12. 19:19  

nagy szívás ez a FI williams sauber számára, és nekem spec nem is nagyon tetszik dehát kiskapu. viszont vicces h annak idején a prodriveot hasonló kezdeményezés miatt nem engedték indulni :D a merci is simán megcsinálhatná ezt a manorral, ha már ez szabályos akkor legyen több autó a középmezőnyben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”