Fordulat a McLaren-Hondánál?

írta: M4Sport
2016. február 23. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pályán és pályán kívül is komoly változásokon megy keresztül a McLaren. Miközben Jenson Button elégedetten nyilatkozott a csapat által télen megtett előrelépésről, a Hondánál új főnök veszi át az irányítást.

Kedd reggel jött a hír, miszerint a Honda márciustól leváltja eddigi F1-es sportigazgatóját, Arai Jaszuhiszát, aki a következő évben aztán nyugdíjba is vonul. Szerepkörét két személy között osztják majd meg a jövőben. A projekt irányítója Hasegava Juszuke lesz, akit Szakurában a továbbiakban Macumotó Josiuki segít majd, miközben Arai még egy idei tanácsadóként lesz jelen.

Hasegava 1986 óta dolgozik a Hondánál, s nem ismeretlen terep számára a Forma–1. Mérnöki képesítése van, 2000-től a kutatás-fejlesztési részleg főmérnöke volt, majd 2002-től a versenyrészlegen tevékenykedett, ahol a Honda előző F1-es projektjében többek között együtt dolgozott a BAR-Hondánál a McLaren jelenlegi versenyzőjével, Jenson Buttonnel is. Az elmúlt években az elektromos hajtással foglalkozó fejlesztőrészleget irányította, azaz a jelenlegi F1-es technológia sem lesz számára idegen.

Japán szakértők szerint cseppet sem váratlan lépés a Honda részéről a mostani személycsere – annak ellenére sem, hogy van rá esély, a gyártó idén végre rátalált a helyes útra. „Ennél korábbra tippeltük ezt a cserét, de a váltás megmutatja, hogy a Honda valóban elkötelezett és komolyan veszi az F1-et. Hasegava jó döntés volt, megfelelően átlátja a helyzetet” – nyilatkozta a Speedweeknek az újságíró Ovari Masahiro.

Arai Jaszuhisza

Az első teszt után visszatért Button lelkesedése

A McLaren-Honda háza táján eközben más jellegű változás is történt: a 2015-ös szenvedés után a csapat úgy tűnik, előrelépett a megbízhatóság terén, ráadásul versenyzőjük, Jenson Button is újra optimistábbnak tűnt.

Ahhoz képest, hogy az istálló a múlt évi első, jerezi teszt négy napján összesen teljesített 79 kört, 2009 bajnokának hétfői 83 fordulója már önmagában is nagy előrelépés. Fernando Alonso ráadásul már kedd délelőtt 81 körnél tartott. És nem csak ezen a téren javultak. „Nem tudnám megmondani, hol állunk az ellenfelekhez képest, ráadásul nem is az Ausztráliában használatos motorunkkal futottunk. Ennek ellenére az átdolgozott erőforrásnál nem lépett föl az az erővesztés, ami a múlt évben jellemző volt. Végre úgy viselkedett a motor, ahogyan kell. És ez óriási előrelépés a Honda részéről” – dicsérte a japánok munkáját.

Szavaiból úgy tűnik, a gyártó úrrá lett a 2015-ös ERS-problémákon, és sikerült elérnie, hogy hajtóegységük ne fogyjon ki idő előtt az elektromos energiából. „Végre föl lehetett szabadítani az energiát, és képesek voltunk úgy használni azt, ahogyan a többi versenyző teszi. Ez teljesen új lehetőségek előtt nyit kaput. A különböző beállítási variációkkal végre játszani is lehet, és a motor azonnal reagál is erre. Jó látni, hogy a téli kőkemény munkának van eredménye.”

„Emellett persze továbbra is sok munka áll előttünk. Senki sem várhatja el tőlünk, hogy hátulról az élre ugrunk. De tudom, mi történik nálunk, és már alig várom a következő heteket! Érezni a Honda dolgozóin, hogy teljesen más hangulatban vannak, magabiztosabbak már akkor is, ha angolul beszélünk egymással” – lelkendezett a brit.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

TilOs
#4 TilOs 2016. február 23. 20:06  

Tényleg nem ezt jósoltad, hanem ezt:
#1 HANNALILL 2016. február 21. 10:37
Kíváncsi leszek hogy mennyi kört tud vele menni kedden , jó esetben a kivezető körön még nem fogja magát összefosni a Honda motor.
És az, hogy hazudsz, már teljesen mellékes...

HannaLill
#3 HannaLill 2016. február 23. 18:23  
TilOs:
Én nem értelek! De tényleg! Ha ennyire utálod a Hondát, mi a rákért írsz minden cikk alá valami éktelen nagy bölcsességet? Nem te jósoltad véletlenül, hogy az első kanyarig fogja bírni a motor? Nyugi, nem kell bocsánatot kérni ;)

Nem én jósoltam.
Én azt mondtam hogy 2015-ben pontot se fognak szerezni, sajnos majdnem igazam lett.

Utoljára módosítva: 2016. február 23. 18:25

TilOs
#2 TilOs 2016. február 23. 18:17  

Én nem értelek! De tényleg! Ha ennyire utálod a Hondát, mi a rákért írsz minden cikk alá valami éktelen nagy bölcsességet? Nem te jósoltad véletlenül, hogy az első kanyarig fogja bírni a motor? Nyugi, nem kell bocsánatot kérni ;)

HannaLill
#1 HannaLill 2016. február 23. 17:24  

Helyes végre elküldték ezt a nagypofájú gyökeret , neki köszönheti a Honda a tavalyi év szégyen és gyalázatát de ezzel a lépéssel azt is elismerték hogy az idei évre előrejelzett lépések fejlesztések nem fognak bejönni és nem hozzák a jósolt előrelépéseket mert ha ....akkor maradhatott volna a helyén Jaszuhisza.FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ