Fordulat: Mégis a Red Bull fejvédője lesz a befutó?

írta: M4Sport
2016. április 21. 11:58
FOTÓ: ©Red Bull

Meglepő fordulat a 2017-es glória ügyében: Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója megerősítette, akár a Red Bull alternatív fejvédő eszköze is válthatja az eddig biztos befutónak hitt bukókeretet!

Az úgynevezett glóriát még a Mercedes álmodta meg, s miután Jules Bianchi balesetét követően az FIA felgyorsította a fej védelmére irányuló biztonsági kutatásait, a szakértői csoportjuk számos megoldás összehasonlítása után megállapította, ez jelenti a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldást a problémára. A szövetség a Ferrari téli glóriás tesztje után elárulta, valamennyi csapat és versenyző egyetért abban, hogy már 2017-től alkalmazni kell az eszközt, amelynél az esztétikai szempontok sem jelenthetnek akadályt – később pedig azt is jelezték, mindenképpen bevezetik az újítást.

Charlie Whiting versenyigazgató akkor pár hete még kizárta annak lehetőségét, hogy elgondolkodjanak az időközben a Red Bull által kifejlesztett alternatív fejvédő alkalmazásán, amely a versenyző feje előtti bukókeretet egy szélvédővel is kiegészítette, növelve ezzel a látóteret, valamint védelmet biztosítva a kisebb tárgyak ellen is. A Red Bull azonban a szövetség visszautasító hozzáállása ellenére is kitartó volt, csapatfőnökük, Christian Horner Kínában pedig jelezte, eszközük ezen a héten teljesíti az első tesztjét is (mely során kereket lőnek ki rá), majd Szocsiban a szabadedzésen talán autójukon is próbára teszik azt.

A Motorsport beszámolója szerint mostanra már a pálforduláson áteső FIA is komoly lehetőségként tekint a szélvédős megoldásra: pénteken ők maguk tesztelik annak ellenállását, és amennyiben elégedettek lesznek az eredménnyel, a Stratégiai Csoport április 26-án esedékes ülésén megvitatják annak esetleges 2017-es bevezetését is.

„Be kell vallanunk, amikor először bemutatták a terveket, azok még igen kezdetleges fázisban jártak” – nyilatkozta Whiting. „De a Red Bull nagyszerű munkát végzett, és mostanra eljutott arra a pontra, hogy tesztelni fogjuk az eszközét. Szerintem ilyesmire nem is számítottunk, de megtörténik, és nagyon is komolyan fogjuk venni. Ha olyan jól teljesít, mint a glória, potenciális megoldásként tárjuk a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság elé.”

Red Bull-fejvédő

Ha képes arra, mire a glória, a szélvédő lehet a befutó

A Red Bull versenyzői, Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat a szimulátorban már próbára tették eszközüket, s arról számoltak be, hogy az a pilótafülkéből jobb kilátást nyújt, mint a glória, melynek éppen az autó középvonalánál van az egyik tartópillére. A Red Bull megoldása ezzel szemben két oldalra helyezte az erősítő oszlopokat, s azokat a visszapillantó tartóelemeként is alkalmazta. A pénteki teszt sikere esetén Szocsiban az első szabadedzésen kiderülhet, a gyakorlatban is elégedettek lesznek-e Ricciardóék.

Az FIA tesztjén 20 kilogrammos kerekeket lőnek majd ki a bukókeretre és szélvédőre 225 km/órás sebességgel. A szélvédő esetében két anyagot is kipróbálnak majd, az egyik hasonló polikarbonátból lesz, mint amit a WEC-sorozat sportautóinál is alkalmaznak. Az FIA és a versenyzők érdekvédelmi szövetsége (GPDA) korábban jelezte, hosszabb távon a vadászgépstílusú szélvédőket szeretnék bevezetni, ám ezen a téren még nem érték el az áttörést. A Red Bull mostani tesztje komoly előrelépést hozhat ezen a téren is.

Alkalmazásáról persze mielőbb döntést kellene hozni, mivel bármilyen fejvédő is érkezik a következő évben, annak lesz hatása az aerodinamikára, s ezáltal az autók tervezésénél is számolni kell vele. „A rögzítési pontjai ennek ugyanott vannak, mint a glóriának, így nem látom akadályát annak, hogy alternatívaként tekintsünk rá” – jelezte Whiting. „Reméljük, a következő héten a csapatok eldöntik, melyik irányba haladjunk tovább. Szerintem mindenre nyitottak, és nem gondolnám, hogy valamennyien elkötelezték volna magukat a glória mellett. Ez egy elülső irányú védelmet biztosít, ezt keressük most, és szeretnénk a legnagyobb védelmet biztosítani a versenyzők számára. A legpraktikusabb eszközre van szükségünk, és szerintem ez van olyan jó, mint a glória.”

 Sebastian Vettel, glóriaWhiting kiemelte, az ellenálló-képességen túl a Red Bull eszközének még más kritériumoknak is meg kell felelnie – például nem nehezítheti meg a versenyzők kimentését, nem jelenthet problémát, ha víz vagy olaj kerül a szélvédőre, és más eshetőségeket is számításba vesznek majd.

Emellett arról is dönteni kell, a csapatokra bízzák-e, vagy egy független beszállító gyártsa majd az egységesített eszközt. Szerinte utóbbi lehet a jobb megoldás. „Még nem beszéltünk a szélvédőről, de a glória esetében abban megállapodtunk, hogy egységesített eszköznek kell lennie, mert nem lenne jó, ha a csapatok elkezdenének változtatni rajta a teljesítmény javítása céljából” – nyilatkozta Whiting.

És persze áll majd még egy fontos teszt a Red Bull újítása előtt: azt is figyelembe kell venni, hogyan fogadják majd a szurkolók. „Személy szerint a szélvédős módszert esztétikusabbnak ítélem, de ez csupán ízlés kérdése” – mondta erről a versenyigazgató, jelezve, hogy ez csak másodlagos szempont lesz a választásnál. „Ha mindkét eszköz egyformán teljesít a teszten, meglepődnék, ha mindenki kitartana a glória mellett.”

FIA
Oszd meg!

28 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vasa007
#28 vasa007 2016. április 22. 08:56  

Az a vicc, hogy egy szóval nem mondta senki, hogy ne legyen ez a fejvédő. Mégis a fórum hivatásos "anyázói" már ostobázzák azokat akikben felmerült néhány kérdés....

Amúgy a kosz szerintem sem tényező ebben a kérdésben. Tesztelni kell aztán a pilóták majd megmondják. (Nem mintha valakit is érdekelne mostanában a véleményük... :/ )

Enveblo
#27 Enveblo 2016. április 22. 02:45  
kiborg:
Kedves envblo! Nem sírok a kosz miatt, csak felvetettem egy kérdést. Szerinted ha nem a kosz miatt húzogatják le a fóliát a sisak miatt, akkor miért? Másrészt engem igenis zavarnak a bogarak és a kosz a szélvédőn,pedig csak bogár és nem gumimaradék. Nézd meg majd egy kocsit a futam után és meglátod, hogy nem tiszta, ha az ott lenne az arcod előtt, hidd el, hogy zavarna. Másrészt te nem 300--ról veszel féktávot, ha elnézel egy métert, kit érdekel? Van helyed,semmi nem múlik rajta. Ő meg vesztett pozíciót,időt,stb... Másrészt kérdést is tettem fel, arra érdekes módon nem válaszolt senki. Komolyan kérdeztem,mert nem tudom, világosítsatok fel engem tudatlant ó, ti nagytudásúak.

józan ész, meg fizika

de egyébként ez a kosz/víz téma már mindegyik cikk alatt 25x meg lett tárgyalva

Utoljára módosítva: 2016. április 22. 02:46

kiborg
#26 kiborg 2016. április 21. 21:24  
Enveblo:
Aki a piszok miatt sír, könyörgöm ti GONDOLKODTOK egyáltalán?. Mintha a sisakon nem lenne plexi, ott sem azért húzogatják a nájlont mert koszos... másrészről ha kezd piszkos lenni is simán kilátsz mert a kocsim ablakán is kilátok ha koszosodik... pedig az nem F1-gyes csúcstech (köszönhetően annak hogy két szemed van és nem a koszra fókuszálsz)

Kedves envblo!

Nem sírok a kosz miatt, csak felvetettem egy kérdést.
Szerinted ha nem a kosz miatt húzogatják le a fóliát a sisak miatt, akkor miért?
Másrészt engem igenis zavarnak a bogarak és a kosz a szélvédőn,pedig csak bogár és nem gumimaradék. Nézd meg majd egy kocsit a futam után és meglátod, hogy nem tiszta, ha az ott lenne az arcod előtt, hidd el, hogy zavarna.
Másrészt te nem 300--ról veszel féktávot, ha elnézel egy métert, kit érdekel? Van helyed,semmi nem múlik rajta. Ő meg vesztett pozíciót,időt,stb...
Másrészt kérdést is tettem fel, arra érdekes módon nem válaszolt senki. Komolyan kérdeztem,mert nem tudom, világosítsatok fel engem tudatlant ó, ti nagytudásúak.

Enveblo
#25 Enveblo 2016. április 21. 19:53  
BrettShaw:
Ezek az emberek az alapoktól építenek fel működő versenyautókat. Ha gond alkalmazkodni a módosuló aerodinamikához, akkor érdemes volna máshol munkát keresniük. Nyilván jelent változást ez is, ahogy minden más is. Csak mulattató, hogy az emberek a legostobább érvektől (kosz) a leglégbőkapottabbakig (aerodinamika) mindennel érvelnek ellene.

nyilván van mérnöki diplomájuk és tudják mit beszélnek hosszabb levezetéssel bizonyítva Kappa Keepo

BrettShaw
#24 BrettShaw 2016. április 21. 18:33  
stonefly:
Igen , nem akkora gond teljesen átpakolni onnan minden légbevezetést. :)

Ezek az emberek az alapoktól építenek fel működő versenyautókat. Ha gond alkalmazkodni a módosuló aerodinamikához, akkor érdemes volna máshol munkát keresniük.

Nyilván jelent változást ez is, ahogy minden más is. Csak mulattató, hogy az emberek a legostobább érvektől (kosz) a leglégbőkapottabbakig (aerodinamika) mindennel érvelnek ellene.

Enveblo
#23 Enveblo 2016. április 21. 16:51  

Aki a piszok miatt sír, könyörgöm ti GONDOLKODTOK egyáltalán?. Mintha a sisakon nem lenne plexi, ott sem azért húzogatják a nájlont mert koszos... másrészről ha kezd piszkos lenni is simán kilátsz mert a kocsim ablakán is kilátok ha koszosodik... pedig az nem F1-gyes csúcstech (köszönhetően annak hogy két szemed van és nem a koszra fókuszálsz)

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 16:51

stonefly
#22 stonefly 2016. április 21. 16:13  
BrettShaw:
Ó ez tényleg komoly probléma. Ja! Nem. A kisebb csapatoknak is van 60 aero mérnökük, akiknek ez a dolguk.

Igen , nem akkora gond teljesen átpakolni onnan minden légbevezetést. :)

BrettShaw
#21 BrettShaw 2016. április 21. 14:33  
kiborg:
Mi számít letörölt szélvédőnek? AZ ha végighúzzák rajta rajta a vizes szivacsot, vagy ha pormentes lesz? Utólag bizonyítani, hogy koszos maradt (és időt nyertek vele) vagy tisztára törölték (időt vesztettek) nehéz. Maradhat a fólia. Bár gondolom akár azt is megoldhatnák, hogy mint a sisakról a fóliát a pilóta is egy gomb megnyomásával egy mechanika lehúzza akár menet közben. Viszont ezt gyűjteni kell,mert különben a pályán szanaszét fóliák fognak heverni és bemenni a hűtőnyílásokba. A pilóták a sisakfóliát csak a boxban húzhatják le vagy akár kint a pályán is menet közben bármikor?

Jézus baszki ne már! Ez a 21. század!! Nanotechnológia, ultrahangos felülettisztítás stb. simán lecsúszik róla bármi...

Lewisthebest
#20 Lewisthebest 2016. április 21. 14:31  
kiborg:
Mi számít letörölt szélvédőnek? AZ ha végighúzzák rajta rajta a vizes szivacsot, vagy ha pormentes lesz? Utólag bizonyítani, hogy koszos maradt (és időt nyertek vele) vagy tisztára törölték (időt vesztettek) nehéz. Maradhat a fólia. Bár gondolom akár azt is megoldhatnák, hogy mint a sisakról a fóliát a pilóta is egy gomb megnyomásával egy mechanika lehúzza akár menet közben. Viszont ezt gyűjteni kell,mert különben a pályán szanaszét fóliák fognak heverni és bemenni a hűtőnyílásokba. A pilóták a sisakfóliát csak a boxban húzhatják le vagy akár kint a pályán is menet közben bármikor?

Bevezetnek egy minimum időt a boxkiálláshoz mint a Formula E-ben az autócserénél. Ott ha előbb átülsz az autóba, bekötnek stb akkor se enged ki a szerelő addig amíg nem éred el a minimum időt. Ellenkező esetben asszem áthajtásos büntetést adnak.

BrettShaw
#19 BrettShaw 2016. április 21. 14:30  
stonefly:
Fasza, csak újra kell gondolni nagyjából mindent ami a szélvédő és az általa keltett turbulencia mögé esik. Motor légbeömlője és az a mellett bevezetett különböző hűtések.

Ó ez tényleg komoly probléma. Ja! Nem. A kisebb csapatoknak is van 60 aero mérnökük, akiknek ez a dolguk.

BrettShaw
#18 BrettShaw 2016. április 21. 14:29  
kiborg:
Az esztétikum másodlagos számomra.Biztonsága fontos.És a látás egy fontos biztonsági tényező. Kérdés: akkor lesz szélvédőmosó és mosó folyadék is a kocsiban? 40-50 kör után hogy fog kilátni a pilóta a bogaraktól és az előtte lévő kocsiról felverődött és ráragadt gumimaradéktól? (hogy csak a leggyakoribbakat említsem)

Kb egymillió jó megoldás van. 40-50 körös etapok nem igazán vannak, a boxban meg takarítható.

stonefly
#17 stonefly 2016. április 21. 14:06  

Fasza, csak újra kell gondolni nagyjából mindent ami a szélvédő és az általa keltett turbulencia mögé esik.
Motor légbeömlője és az a mellett bevezetett különböző hűtések.

kiborg
#16 kiborg 2016. április 21. 13:46  
Lewisthebest:
Fólia se rossz ötlet. Amúgy ezt is simán szabályba iktathatják, hogy kiállásnál le kell törölni a szélvédőt és akkor nincs más választásuk. Ez most olyan mintha nem lenne meghatározva, hogy legalább 2 féle gumit használni kell akkor sokan csak 1 félét használnának Monacoba meg ki se állnának a boxba. De benne van a szabályzatba ezért muszáj ha nem akarják, hogy kizárják őket.

Mi számít letörölt szélvédőnek? AZ ha végighúzzák rajta rajta a vizes szivacsot, vagy ha pormentes lesz? Utólag bizonyítani, hogy koszos maradt (és időt nyertek vele) vagy tisztára törölték (időt vesztettek) nehéz. Maradhat a fólia.
Bár gondolom akár azt is megoldhatnák, hogy mint a sisakról a fóliát a pilóta is egy gomb megnyomásával egy mechanika lehúzza akár menet közben. Viszont ezt gyűjteni kell,mert különben a pályán szanaszét fóliák fognak heverni és bemenni a hűtőnyílásokba.
A pilóták a sisakfóliát csak a boxban húzhatják le vagy akár kint a pályán is menet közben bármikor?

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 13:47

Lewisthebest
#15 Lewisthebest 2016. április 21. 13:28  
Zasalamel:
Sztem egy fólia letépése gyorsabb lenne és nem akadályozná a boxkiállás tempóját, egyik csapat se fog feláldozni még fél secet se, csak azért h letöröljék a szélvédőt.

Fólia se rossz ötlet. Amúgy ezt is simán szabályba iktathatják, hogy kiállásnál le kell törölni a szélvédőt és akkor nincs más választásuk. Ez most olyan mintha nem lenne meghatározva, hogy legalább 2 féle gumit használni kell akkor sokan csak 1 félét használnának Monacoba meg ki se állnának a boxba. De benne van a szabályzatba ezért muszáj ha nem akarják, hogy kizárják őket.

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. április 21. 13:24  
Lewisthebest:
ketten beállnak mindkét oldalt 1-1 szivaccsal így lesz kb 4 mp-es csere aztán a kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad, de én továbbra is tartom magam hozzá még a Pirelli mellett is, hogy ez nem fog problémát jelenteni egy másfél órás versenyen.

Sztem egy fólia letépése gyorsabb lenne és nem akadályozná a boxkiállás tempóját, egyik csapat se fog feláldozni még fél secet se, csak azért h letöröljék a szélvédőt.

Lewisthebest
#13 Lewisthebest 2016. április 21. 13:21  
Zasalamel:
Ha jól tudom WEC-ben úgy oldották meg főként h bevonták ilyen koszgátló féle anyaggal a szélvédőt és így nehezebben koszolódik. Bár jogos a feltételezésed, nem biztos h ez elég lesz a Pirelli törmeléke ellen, le kell tesztelni. 11 De egy tankolásos csere kb 8 seces volt, most meg alig 2 seces, nem biztos h lesz annyi ideje a szerelőnek h nedves szivaccsal letöröljön főleg egy szélvédőt.

ketten beállnak mindkét oldalt 1-1 szivaccsal így lesz kb 4 mp-es csere aztán a kecske is jól lakik meg a káposzta is megmarad, de én továbbra is tartom magam hozzá még a Pirelli mellett is, hogy ez nem fog problémát jelenteni egy másfél órás versenyen.

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 13:21

Zasalamel
#12 Zasalamel 2016. április 21. 13:09  
kulcsarb:
viszont a Le Mans-on nem a Pirelli cafatokra szakadó gumijait használják, ha néztél már végig "onboard" versenyt, láthattad, hogy milyen gyakran kerül kosz a kamera elé, és milyen zavaró tud lenni, még úgy is hogy a kamera előtti fóliát ilyenkor gyorsan "lejjebb tekerik".

Ha jól tudom WEC-ben úgy oldották meg főként h bevonták ilyen koszgátló féle anyaggal a szélvédőt és így nehezebben koszolódik. Bár jogos a feltételezésed, nem biztos h ez elég lesz a Pirelli törmeléke ellen, le kell tesztelni.

11
De egy tankolásos csere kb 8 seces volt, most meg alig 2 seces, nem biztos h lesz annyi ideje a szerelőnek h nedves szivaccsal letöröljön főleg egy szélvédőt.

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 13:12

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. április 21. 13:08  
kulcsarb:
viszont a Le Mans-on nem a Pirelli cafatokra szakadó gumijait használják, ha néztél már végig "onboard" versenyt, láthattad, hogy milyen gyakran kerül kosz a kamera elé, és milyen zavaró tud lenni, még úgy is hogy a kamera előtti fóliát ilyenkor gyorsan "lejjebb tekerik".

A 2000-es évek elején amikor még tankoltak is akkor minden boxkiállásnál állt az autó mellett egy szerelő egy vizes szivaccsal vagy ronggyal amivel letisztította a versenyző plexijét. Ez a megoldás itt ugyanolyan jól működne, ha problémát okozna a Pirelli silánysága.

Kepano
#10 Kepano 2016. április 21. 12:58  
kulcsarb:
az kevés. ha telibe kapja valami kosz, akkor a következő kiállásig vakon vezethet a pilóta, mondjuk, azoknak akik csak a balesetek miatt nézik az autóversenyt, vonzó lehet :D

Ha a WEC-ben megtudják oldani, akkor itt sem fog problémát jelenteni.

kulcsarb
#9 kulcsarb 2016. április 21. 12:55  
Zasalamel:
Annyira sose lesz koszos, LE MAnson egy etapban mennek annyit mint fél f1 versenytávon és sokszor le se takarítják a szélvédőt.

viszont a Le Mans-on nem a Pirelli cafatokra szakadó gumijait használják,

ha néztél már végig "onboard" versenyt, láthattad, hogy milyen gyakran kerül kosz a kamera elé, és milyen zavaró tud lenni, még úgy is hogy a kamera előtti fóliát ilyenkor gyorsan "lejjebb tekerik".

Kepano
#8 Kepano 2016. április 21. 12:55  

Sokkal esztétikusabb, és a célnak is megfelelőbb, mint az a FIA-s wc deszka.

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. április 21. 12:55  

Hála a jó Istennek, remélem a józan ész fog nyerni, különben 2017-ben láthatjuk a világ legundorítóbb autóit.

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. április 21. 12:47  
kulcsarb:
az kevés. ha telibe kapja valami kosz, akkor a következő kiállásig vakon vezethet a pilóta, mondjuk, azoknak akik csak a balesetek miatt nézik az autóversenyt, vonzó lehet :D

Annyira sose lesz koszos, LE MAnson egy etapban mennek annyit mint fél f1 versenytávon és sokszor le se takarítják a szélvédőt.

MP4/4
#5 MP4/4 2016. április 21. 12:38  
Zasalamel:
Boxcserekor leveszik a fóliát a szélvédőről?

Boxcsere? :)

kulcsarb
#4 kulcsarb 2016. április 21. 12:37  
Zasalamel:
Boxcserekor leveszik a fóliát a szélvédőről?

az kevés. ha telibe kapja valami kosz,
akkor a következő kiállásig vakon vezethet a pilóta,

mondjuk, azoknak akik csak a balesetek miatt nézik az autóversenyt,
vonzó lehet :D

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 12:37

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. április 21. 12:27  
kiborg:
Az esztétikum másodlagos számomra.Biztonsága fontos.És a látás egy fontos biztonsági tényező. Kérdés: akkor lesz szélvédőmosó és mosó folyadék is a kocsiban? 40-50 kör után hogy fog kilátni a pilóta a bogaraktól és az előtte lévő kocsiról felverődött és ráragadt gumimaradéktól? (hogy csak a leggyakoribbakat említsem)

Boxcserekor leveszik a fóliát a szélvédőről?

kiborg
#2 kiborg 2016. április 21. 12:12  

Az esztétikum másodlagos számomra.Biztonsága fontos.És a látás egy fontos biztonsági tényező.
Kérdés: akkor lesz szélvédőmosó és mosó folyadék is a kocsiban?
40-50 kör után hogy fog kilátni a pilóta a bogaraktól és az előtte lévő kocsiról felverődött és ráragadt gumimaradéktól? (hogy csak a leggyakoribbakat említsem)

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. április 21. 12:06  

Na ez már sokkal esztétikusabban néz ki, megvédi a pilótát a kisebb alkatrészektől is, majd az lesz még kérdéses h eső okozta bepárlást h tudják majd elkerülni.

Utoljára módosítva: 2016. április 21. 12:06

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa