Fricska Hamiltonéknak: „A rádiós szigor nagyon jó!”

írta: M4Sport
2016. június 29. 10:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault brit újonca, Jolyon Palmer nem ért egyet azokkal a világbajnokokkal, akik az Európa Nagydíj után komoly kritikával illették a rádiós szabályokat. Szerinte a korlátozás jót tesz az F1-nek, hiszen nagyobb hangsúly kerül a versenyzőkre.

Baku óta a rádiós kommunikációval kapcsolatos szabályok képezik az egyik legfőbb beszédtémát a királykategóriában. A jelenlegi rendszerben a mérnökök csak kevés információt oszthatnak meg pilótáikkal, az Európa Nagydíjon pedig pont ez okozott gondot a Mercedesnél és a Ferrarinál: a futam alatt Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen sem kapta meg a kért segítséget csapatától.

A futamon főként a címvédő „szenvedett” miután autója rossz motormódba kapcsolt, neki pedig 12 körébe telt, míg rátalált a helyes útra. Hamilton a futam után veszélyesnek nevezte az előírást, mondván, a gombok nyomogatása és a helyes beállítások keresése elvonhatja a pilóták figyelmét. Később a szabályt több világbajnok is bírálta: Fernando Alonso szerint abban a korszakban, amikor a pilóták „űrhajókat vezetnek” nincs rá szükség, Sebastian Vettel pedig viccesnek nevezte.

A Renault újonca nem ért egyet ezekkel a véleményekkel, sőt legutóbbi nyilatkozata során egy kicsit oda is szúrt Hamiltonéknak. „A rádiós szigor nagyon jó” – mondta a BT Sportnak. „Néhányan nem tudják, hogyan kell változtatni a módokon, ezért lelassulnak. Pedig tudniuk kellene. Ha tisztában vagyunk azzal, mi történik az autónkban, akkor ez előny is lehet. Őszintén hiszem, hogy ez a dolog pozitív a Forma–1 számára” – nyomatékosította szavait a korábbi GP2-es bajnok.

„A korlátozás miatt sokkal többet kell agyalnunk azon, mi zajlik az autóban. A mérnökök minden esetben látják, mi nincs rendben, viszont nem közölhetik veled, mi a gond. Mondhatnak valamilyen kódot, ami talán segít, de egyértelműen nem közölhetik veled, min kell változtatnod. Ellenkező esetében a versenyzők olyanok lennének, mint a robotok, hiszen a mérnökök mindent elmondhatnának nekik” – magyarázta lelkesen.

Végül a Spanyol Nagydíjat hozta fel „pozitív példaként”, ahol a Mercedes pilótáinak kiesése után (amire azt követően került sor, hogy Hamilton ütközött a rossz motormódban lévő Nico Rosberggel) egy roppant izgalmas futamot láthattak a nézők. „Barcelonában Nico rossz módban volt, és Lewis nekiütközött. Nem ismerem a részleteket, de elképzelhetőnek tartom, hogy ha a régi szabályok vannak érvényben, akkor szólnak neki, hogy rosszak a beállítások, és akkor valószínűleg egy unalmas, kettős Mercedes-sikert hozó futamot látunk. Szerintem a legtöbb versenyző jónak tartja ezt a szabályt. Nem túl bonyolult, többnyire rutin” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

nova76
#3 nova76 2016. június 29. 20:18  
Konszpiresiszeoriz:
Kurva Rosberg! Átkonfigurálta..

Nem, az úgy volt hogy Hamilton tudta melyik a jó beállítás, Rosberg viszont nem. Ezért Rosbergnek sikerült véletlenül beletrafálni egy jól működő másikba. Össze vissza tekerte, mert nem tudta melyik a jó beállítás. Ellenben Hamilton tudta melyik a jó beállítás, mert megtanulta, de az nem működött. Lehet hogy a BMW-sekről is csak gondoljuk hogy nem ismerik az indexet, közben meg a gyárban kötötték el.

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 20:19

Konszpiresiszeoriz
#2 Konszpiresiszeoriz 2016. június 29. 12:21  

Kurva Rosberg!

Átkonfigurálta..

Füles
#1 Füles 2016. június 29. 11:46  

Palmernek nem jár az az újság amelyik megírta, hogy rosszul voltak konfigurálva a motormódok a gombokon? Azt hiába tanulja meg, ha aztán összecserélik...PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"