Frissdiplomásokkal fejlesztett a Renault 2014-ben?

írta: M4Sport
2016. február 15. 14:43
FOTÓ: ©Renault

Projektigazgatójuk a képzetlen munkaerőt okolja a pocsék 2014-es kezdésért.

Két évvel ezelőtt megszokott látvány volt, hogy a Renault-erőforrásokat használó versenyzők, a Red Bull és a Toro Rosso pilótái versenyről-versenyre motorhiba miatt voltak kénytelenek kiállni – de ha meg is látták a kockás zászlót, az egyenesekben akkor is jóval lassabbaknak bizonyultak az etalonnak számító mercedeseseknél. Cyril Abiteboul projektigazgató most részben elárulta, hogy mi is volt a szakértelem látható hiányának az oka Viry-Chatillonban, a motorrészleg központjában.

„Viryben azt történt, hogy borzalmasan sok embert fel kellett vennünk az új motorszabályok miatt” – nyilatkozta Abiteboul az Autosport szaklapnak. „És az a gond, hogy ha új és fiatal embereid vannak, akik most jöttek ki az egyetemről, akkor be kell tanítatnod őket.”

Az új motorszabályokat 2011 júniusában ratifikálta a Nemzetközi Automobil Szövetség, ekkor pedig már több mint fél éve folytak a tárgyalások – éppen a reformért lobbizó Renault vezérletével. A franciák különösen akkor bizonyultak hangosnak, amikor még az eredeti V4-es, 2013-tól bevezetni szándékozott erőforrások tervei voltak napirenden. A V6-osok ötletét csak az utolsó utáni pillanatban vetették fel, s fogadták el a motorgyártók, de egyikük vagy néhányuk kérésére az eredeti elképzelésekkel ellentétben csak 2014-re.

A Mercedesről például az a hír járta, hogy a többieknél korábban és nagyobb erővel kezdettel összpontosítani az új projektre, azonban a gazdasági válságban, 2009-ben állami támogatásra szoruló Renault ekkoriban még jóval gyengébb helyzetben volt pénzügyileg. (És egyébként is inkább foglalkozott a Red Bull-lal világbajnoki címekig jutó V8-as programjával.)

Christan Horner, a Red Bull csapatfőnöke a pocsék 2014-es szezonkezdet után nem sokkal kerek-perec meg is szellőztette, hogy a Renault túl későn kezdett érdemben foglalkozni a műszaki kihívással, illetőleg később sem volt elégedett az abba fektetett erőforrásokkal – Abiteboul szerint azonban nem erről volt szó.

„A fiatalok már be vannak tanítva, felvették a ritmust, motiváltak az új projekt iránt, és több mint eleget tudnak nyújtani ahhoz, hogy elvégezzük a munkánkat” – mondta. „Tudom, hogy egyesek úgy látták, a Red Bull egyes megjegyzései is azt sugallták, hogy nincs elég erőforrásunk. De van elég erőforrásunk, pénzügyileg és emberileg is. Itt most a technikai vezetésről és a know-how-ról, a képességekről van szó.”

Több mint 150 ember érkezik a gyári csapathoz

A francia szakember azt is elmondta, hogy az istállónál több mint 150 új ember felvételét tervezik a gyári alakulat bemutatóját követően.

Mint ismeretes, a „gall kakas” jogelődjeként működő Lotus már 2013 vége óta komoly pénzügyi problémákkal küszködött, ami többek között brutális mértékű elbocsátásokhoz is vezetett. A Renault-nál most szeretnék kiküszöbölni a csorbát, és nem csak büdzsé, hanem csapatlétszám tekintetében is fel szeretnék venni a versenyt a nagycsapatokkal.

„Jelenleg 490 emberünk van Enstone-ban” – közölte Abiteboul. „Az a terv, hogy 2017 végére 650-en legyünk. A legnagyobb csapatoknak 800 emberük van, és szerintem olyan helyzetben leszünk, hogy 650-nel is versenyképesek lehetünk majd ellenük – és itt most a Mercedesről és a Red Bullról beszélek.”

A csapatnál az Enstone és Viry-Chatillon közti feladatmegosztással tervezik ledolgozni a maradék deficitet.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jtfan
#3 jtfan 2016. február 16. 13:08  

Úgy néz ki ez az Abiteboul a Kaltenborn iskolából jön.
Össze-vissza hazudozik, gyenge kifogásokat keres.
Az RB legyártja a legjobb kasznit, ti meg adjatok egy versenyképes motort.
A Renault egyetlen szerencséje a Honda borzalmas produkciója. Egy kis terhet levesz róluk, hogy volt/van? egy még gagyibb erőforrás az F1-ben.

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. február 16. 09:05  

Abiteboul rém bután kommunikál. Sokadszor próbál meg érvelni Horner kijelentéseivel szemben, de gyakorlatilag mindig megerősíti azt amit Horner mondott. Itt pl. cáfolni próbálja az erőforrás hiányt, mégis: „És az a gond, hogy ha új és fiatal embereid vannak, akik most jöttek ki az egyetemről, akkor be kell tanítatnod őket.” Tehát volt nagyszámú (még így is sokkal kevesebb, mint a Mercinek) gyakorlatlan mérnökük, akiknek a gyakorlati produktuma az első években közelebb áll a 0-hoz, mint a 100-hoz. Ergo nem volt elég humán erőforrásuk.

p4x-639
#1 p4x-639 2016. február 15. 17:18  

lehetőleg a 160+ új munkatárs is mind friss diplomás legyen, hogy lehessen az ő nyakukba varrni ha nem jönnek az eredmények.
Kevesebb magyarázkodás több fejlesztés kéne.
Remélem tévedek de ha így folytatják és továbbra is kizárólag a költséghatékonyság lesz a célkeresztjükben nem sok esélyt látok rá, hogy egyhamar olyan pozícióba kerülnek ami indokolja és a cég vezetése felé is kívánatossá teszi az f1-es szerepvállalásukat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ