Furcsa vagy élvezetes? A pilótákat megosztják az újítások

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 13:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

Megosztja a Forma–1-es versenyzőket az újraaszfaltozott maláj pálya és az átalakított 15-ös kanyar. Van, aki úgy érzi, a módosítással izgalmasabb lehet a futam és több az előzés, míg mások furcsának tartják, és nem hiszik, hogy valóban több előzést eredményez majd.

A téli hónapokban komoly ráncfelvarráson esett át a sepangi aszfaltcsík: új burkolatot kapott, eltüntették róla a bukkanókat és a mélyedéseket, négy kanyart pedig megdöntöttek, hogy a folytatásban hatékonyabban vezesse el a vizet. A legszembetűnőbb változás az utolsó, 15-ös kanyarban látható, ez ugyanis most már a külső ív felé lejt.

A módosítás egyelőre megosztja a mezőny tagjait. „Nagyon érdekes az a pont” – értékelt Nico Rosberg az edzésnap végén, majd jelezte szerinte a rendezők elérhetik céljukat a módosítással, azaz több előzést láthatunk majd a szóban forgó kanyarban. „Most már több különböző íven is próbálkozhatsz, ha az előtted lévőt támadod, ez jó hatással lesz majd az előzésekre. Az új aszfalt élvezetes. Kihívás elé állít bennünket, de jó a tapadása” – magyarázta.

Csapattársa – és egyben bajnoki riválisa –, Lewis Hamilton homlokegyenest már véleményen van. Szerinte a szóban forgó kanyar „furcsa”, és nem fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. „Az előzések szempontjából nem fog változni, olyan lesz, mint eddig volt. Van egy széles csúcspont, és nem a kerékvetők felé megyünk, hanem a külső ív felé, ami eléggé furcsa. Mindenki a külső ívet kereste, mert az jobbnak tűnik” – jelezte a címvédő.

Hasonló nyilatkozatot tett Jenson Button is, aki többekkel ellentétben az aszfalt tapadásával sem volt megelégedve. „Furcsa. Az új aszfalt hamis reményekkel kecsegtet. Úgy érzed, jobb a tapadás, majd hirtelen eltűnik. Ez eléggé furcsa, nagyon nehezen érthető. Nem átlagos. Úgy érzem, olyan, mint az oroszországi aszfalt. Eléggé trükkös” – jegyezte meg a 300. futamára készülő brit klasszis.

Lewis HamiltonEgy másik világbajnok, Sebastian Vettel az aranyközepet „választotta”. Az aszfaltot dicsérte, míg a 15-ös kanyarral kapcsolatban voltak fenntartásai. „Nagy előrelépést jelent az új felület, sokkal nagyobb a tapadása. Ezt a köridőkből is láthatjuk. Az utolsó kanyar egy kicsit aljas! Könnyű elfékezni, mert annyira kifelé dől. Ezt nyilván direkt ilyenre csinálták, hogy megnehezítsék a dolgunkat, de mindenki számára egyforma a kanyar” – elmélkedett.

„Nem túl élvezetes, szóval nekem annyira nem tetszik” – ez már Romain Grosjean véleménye volt, akinek elsősorban a külső ív felé való dőléssel voltak gondjai. „Sokkal jobban szerettem, amikor a másik irányba lejt a pálya. Akkor jobb volt a tapadás is és gyorsan mehettünk a kanyarban. Szerintem rontottak a helyzeten” – tette hozzá a francia.

Hogy egyelőre valóban teljes az egyet nem értés azt Max Verstappen nyilatkozata is bizonyítja, ő ugyanis a délutáni edzést követően kiemelte, érzése szerint jobb a tapadás az új aszfalton, a módosítások pedig jót tettek a pályának. „Most egy kicsit több a tapadás. Korábban szenvedtünk ezzel, de úgy tűnik, a változások jót tettek a pályának” – jegyezte meg a holland.

Bármelyik „tábornak” is van igaza, az biztos, hogy az újraaszfaltozott pálya már most gyorsabb, mint a régi, noha még csak a pénteki edzéseken vagyunk túl. Erre nyilatkozatában – az aszfalttal egyébként elégedett – Carlos Sainz is rámutatott. „Az újraaszfaltozás miatt olyan volt ez a nap, mintha egy új pályán mentünk volna. Már nagyjából három másodperccel jobbak vagyunk, mint az előző évben voltunk, pedig csak a szabadedzések mentek le. Új kihívást biztosít számunkra, jobbak a köridők, szóval én élvezem. Jó érzés vezetni rajta, és több a tapadás is” – magyarázta a spanyol.

Max Verstappen

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. szeptember 30. 22:01  

"Ezt nyilván direkt ilyenre csinálták, hogy megnehezítsék a dolgunkat, de mindenki számára egyforma a kanyar”

Vettel kezd elRaikkönenesedni :D ejnye bejnye

HairHungary