Glória: Ha életeket ment, miért ne?

írta: M4Sport
2016. március 08. 19:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az IndyCar négyszeres bajnoka, Scott Dixon és a Toro Rosso fiatal versenyzője, Carlos Sainz is beállt a glóriás fejvédő támogatói közé, miközben Nico Rosberg ismét védelmébe vette az eszközt, Mark Webber pedig figyelmeztetett, nem szabad elhamarkodottan dönteni…

A Ferrari versenyzői Barcelonában már pályára vihették a 2017-ben bevezetni kívánt fejvédő eszköz kezdetleges verzióját. Noha más még nem próbálta ki élesben a glóriát, azóta szinte minden pilóta elmondta már véleményét az elemről, sőt a mezőny kis túlzással kettészakadt: vannak, akik hallani sem akarnak a változtatásról, mások pedig minél hamarabb áldásukat adnák arra. A napokban több pilóta is kiállt a glória mellett – például az IndyCar új-zélandi klasszisa, Scott Dixon.

„Jó látni, hogy valaki időt és pénzt áldozott arra, hogy létrehozzon valamit, amit már tesztelni is lehet” – írta blogjában. „Sokszor hallottuk már, hogy beszélnek egy tervről, ezek azonban tervek is maradtak. Ez egy nagy lépés volt a helyes irányba. Hogy van-e jobb megoldás? Talán. De mindig szükségünk van egy kiindulópontra, ez pedig egy remek kiindulópont. Fontos, hogy végre láthattuk a glóriát és az emberek beszélnek is róla. Én nem hajlok se a glória, se a zárt pilótafülke irányába; az a jobb, amelyik jobban működik. De a glória végre előrelépést jelent” – folytatta.

A tapasztalt pilóta kiemelte, ő Daniel Ricciardo mellett áll, aki a minap keményen visszaszólt a fejvédőt bíráló Nico Hülkenbergnek. „Mindenkinek megvan a maga véleménye, de én nem értem, miért akar valaki a haladás útjába állni, ha a biztonságról van szó. Megértem Ricciardót, és azt is, miért reagált úgy, ahogy. Nem barlangokban élünk, nem fognak kevesebbnek gondolni minket csak azért, mert egy védettebb pilótafülkében ülünk. Ha ez lenne a vezérelv, akkor semmilyen fejlődést sem értünk volna el az előző évek során. A motorsport veszélyes és a dolgok mindig rosszra fordulhatnak, de miért ne biztosítanánk a legjobb túlélési esélyeket?”

Carlos SainzHülkenberg az elem kinézetét bírálta, és az F1 hagyományainak megőrzése mellett kampányolt. Az ellentábor szerint ez a szempont sokadrangú a jelenlegi helyzetben; ezt az elvet vallja Carlos Sainz is: „A glória nem túl szép, de amikor látsz egy olyan balesetet, mint Jules Bianchié és arra gondolsz, hogy jobb fejvédelemmel talán még ma is itt lenne, akkor azt mondod, miért ne. Én feláldoznám az autók szépségének egy részét, ha cserébe Jules még mindig köztünk lehetne. Ez nem befolyásolja a vezethetőséget, de egyébként ez nem is izgat, csak azt akarom, hogy fejünk védve legyen. Szeretnénk tiszteletben tartani az autók kinézetét és jellemzőit, de nem felejthetjük el, a versenyzők is emberek és ezekkel az eszközökkel megmenthetjük az életüket” – mondta.

Az újítás egyik legnagyobb támogatója, Nico Rosberg is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, amikor a Motorsport a fejvédelemről kérdezte. „Bizonyos szögből nézve még jól is mutatott. Rendben, vannak szögek, melyekből nem mutat túl jól, de annyira azért nem volt borzalmas. Mindig lesznek olyanok, akik tiltakoznak az újítás ellen, de ők valószínűleg az elmúlt 50 évben is ezt tették. Amikor Jackie Stewart a biztonság javításáért harcolt az 1970-es években sokan kritizálták, pedig az autók életveszélyesek voltak. Mindig lesznek olyanok, akik nem akarnak változtatni. Mindenkinek lehet saját véleménye; az enyém az, hogy ezen az úton kell haladnunk tovább” – magyarázta.

Nico RosbergA témában nemrég a Channel 4 szakértőjeként dolgozó expilóta, Mark Webber is kifejtette véleményét; az ausztrál is egyetért azokkal, akik szerint javítani kell a biztonságon, de figyelmeztet, semmit sem szabad elsietni. „Kemény időszakon mentünk keresztül, sok tragikus baleset történt, szóval nem ülhetünk a babérjainkon” – utal Bianchi és Justin Wilson (ő az IndyCarban versenyzett) tragédiájára. „A glória az egyik első próbálkozás. Vajon a megoldás hasznos az olyan balesetek esetében, amilyen Felipe Massáé volt? Talán kellene rá egy szélvédő is, vagy valami hasonló. Ez az első lépés a teljesen zárt pilótafülkék felé? Lehet” – folytatta elmélkedését.

„Meg kell találni a tökéletes egyensúlyt, nem? Nagyon trükkös ez a dolog, én nem is tudok tökéletes választ adni. A vállamon vittem Justin Wilson koporsóját, és nem akarom, hogy ezek a dolgok megismétlődjenek… de, ezt a glóriát az Eau Rouge-ban is használhatják, a sportautózásból pedig jól tudjuk, hogy ott bizonyos szögekből nagyon trükkös a kilátás. Azt hiszem, a dolgok folyamatosan fejlődni fognak. Most ez egy roppant felkapott téma; egy nagyon érzelmes téma. Úgy gondolom, az esztétika kérdésében is lehetnek lépések, de már megtettünk egy fél lépést, viszont nagyon nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt” – zárta gondolatát a kilencszeres F1-es futamgyőztes.

Mark Webber

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#10 Casual 2016. március 09. 18:50  

Dixonnak igaza van lehet hogy nem ez a legjobb megoldás de egy jó kiindulópont. Nem feltétlen fog a végleges verzió így kinézni és nem fogják ezt változtatás nélkül évtizedekig használni. Én egyébként kicsit laposabbra csinálnám és bevonnám golyóálló plexivel. Az már az apróbb dolgoktól is védene.

DUdi
#9 DUdi 2016. március 09. 12:45  

Andrew Benson ‏@andrewbensonf1
Alonso says "halo" is "necessary, will be the future of F1; we cannot afford any serious injury or fatal accident as in the last two years"
ALO: halo is "a little extreme in aesthetics... maybe another solution is found but hopefully next yr one of these systems is in all cars"

Timad
#8 Timad 2016. március 09. 11:21  

Aki a vizualitás miatt aggódik annak azért tudnia kell, hogy amit a ferrarira felraktak azzal csak a kilátást vizsgálták. Ahhoz meg nem kell kifinomult forma, elég ez az ortopéd cucc.

Szerintem közelíteni fog kinézetben a Mercedes skicceire, akkor meg már nagy gond a kinézettel sem lehet.

Balrog
#7 Balrog 2016. március 09. 11:11  
benceb77:
Hála Istennek, hogy a mai konzum világban még nem tartunk ott, hogy az emberek arra legyenek kiváncsiak, ki mikor sérül meg súlyosabban a Forma1-ben (máshol sajnos már jelen van ez az igény). Elhiszem, hogy nagyon tökösnek gondolják magukat néhányan és jól hangzik, hogy "én vállalom a veszélyt", csak egyet felejtenek el ezek a bátor emberek. Ha nem lennének ilyen steril pályák, óriási bukóterek, valószínű, hogy sokkal több komoly talán tragikus kimenetelű baleset történt volna az elmúlt években és lehet, hogy már ők sem gondolkodnának ilyen sarkosan. Nekem mindig jó példa lesz a kontraszrtra a rallyból a Group B. SZörnyetegek voltak a rally pályákon, sok versenyzői baleset, néző halál. Tudomásul kell venni, hogy manapság nem jó reklám a személyi sérülés, halál a versenypályákon. A Pioneer szemlélet ideje a 70-es évekig vonatkoztatva lejárt. És egyébként is gondolom Massa sem azért vállal kockázatot, hogy egy szaros rugó arcon b@...a... Az alább linkelt ferrari koncepció nekem tetszik.

Ez igaz, de ahogy korábban is írtam, az autó/motorsporton belül az F1 már eleve rendkívül biztonságosnak számít. Vannak még mindig olyan ágazatok, ahol rendszeresen történnek halálesetek még napjainkban is, mégsem sürget senki drasztikus változtatásokat és az indulók száma sem csökken ettől drámaian. Ugyanakkor pedig hiába bármilyen bukókeret, vagy zárt karosszéria, szerencsétlen esetben így is lehet halálos sérüléseket szerezni, erre is láttunk több példát a közelmúltban is. Hozzáteszem engem ez a glória sem zavar különösebben.

benceb77
#6 benceb77 2016. március 09. 08:39  

Hála Istennek, hogy a mai konzum világban még nem tartunk ott, hogy az emberek arra legyenek kiváncsiak, ki mikor sérül meg súlyosabban a Forma1-ben (máshol sajnos már jelen van ez az igény). Elhiszem, hogy nagyon tökösnek gondolják magukat néhányan és jól hangzik, hogy "én vállalom a veszélyt", csak egyet felejtenek el ezek a bátor emberek. Ha nem lennének ilyen steril pályák, óriási bukóterek, valószínű, hogy sokkal több komoly talán tragikus kimenetelű baleset történt volna az elmúlt években és lehet, hogy már ők sem gondolkodnának ilyen sarkosan.
Nekem mindig jó példa lesz a kontraszrtra a rallyból a Group B. SZörnyetegek voltak a rally pályákon, sok versenyzői baleset, néző halál. Tudomásul kell venni, hogy manapság nem jó reklám a személyi sérülés, halál a versenypályákon.
A Pioneer szemlélet ideje a 70-es évekig vonatkoztatva lejárt. És egyébként is gondolom Massa sem azért vállal kockázatot, hogy egy szaros rugó arcon b@...a...
Az alább linkelt ferrari koncepció nekem tetszik.

Utoljára módosítva: 2016. március 09. 08:41

qwerm
#5 qwerm 2016. március 09. 07:04  

sosem értettem azokat, akik esztétikával érvelnek emberéletekkel szemben. mint amikor a tinédzser lány úgy vesz telefont, h kikapcsolt állapotban leteszi az üzletben az asztalra a két kiszemelt példányt, és 5 percig bámulja, h melyik a szebb...

schimi
#4 schimi 2016. március 08. 21:26  

"Nem barlangokban élünk, nem fognak kevesebbnek gondolni minket csak azért, mert egy védettebb pilótafülkében ülünk."

Ezt nem teljesen így látom. Nyilván nem _akarom_, hogy emberek haljanak meg a pályán, nagyszerű, ahogy pl. Kubica az igen ijesztő kanadai crash-t megúszta (aztán egy "védettebb pilótafülkében" történt, ami történt...), de más súlya, ereje van annak, ha valaki a pályán leginkább "csak" a kicsúszást / lezúzom a szárnyvéglapot / idő előtt elkoptatom a gumit kockáztatja, ha gyorsabb kört akar menni/le akarja gyűrni az ellenfelet, vagy emellett határozottan a testi épségét/életét is veszélyezteti, ha bátrabb, vakmerőbb.

Szóval lehetséges, hogy a "miért nem olyan jó a Forma1, mint 30 éve volt" kérdésre a válasz túlmutat azon, hogy "hát azért, mert öregebb lettem 30 évvel". A sebesség mellett vakmerőség, a veszély mítosza is körbelengte a leggyorsabbnak tartott (?) száguldó cirkuszt, ma pedig a világ sokkal közvetlenebb, azonnalibb. A Forma1 egyik rákfenéje szerintem éppen az internet, amivel nem (sem) tud jól élni, részben Berni miatt. Felnézek a youtube-ra, pár kattintással nézhetek videót mindenféle toronyházakra, rádióadókra felmászó agyament fickókról vagy -ha az inkább sport- mondjuk egy összefoglalót valamelyik Isle of Man TT-ről. Sebesség van, belső kamerás képeken fíling (és halálfélelem) van, veszély és izgalom van. Ehhez képest mit tud adni a Forma1? Vasárnaponként kellemes andalító zümmögéssel ügyes bácsik gyorsan és precízen róják a köröket, aztán akinek a legjobb és legjobban beállított autója van, azok egyike nyer. Ha nem így történik, az már a rendkívüli, a kivételes eset. Meg tudom érteni, ha valakinek nem ez a legfontosabb hétvégi programja.
A Forma1 tehát a hú-de-veszélyes faktorban "szegényebb" lett, de szerintem a legnagyobb baja, hogy az internet-korszakban lett egy csomó könnyen elérhető helyettesítő, alternatíva a potenciális néző számára. Már csak egy opció a sok közül.

Enveblo
#3 Enveblo 2016. március 08. 20:20  
zuzmó:
Címre válaszolva: Mert ostobán néz ki és megalázza az egész királykategóriát. (Igen tudom bőven meg lett már alázva...) Ha a biztonság a cél szebb kialakítással és jobb megoldással kell azt tenni. Pl: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/a7/d9/1ca7d90880a9be84b5344eb4909e566c.jpg

nekem is elvették óvodásban a dömperemet, mégsem sírtam tele a párnát :D akkor felnőtt emberek miért csinálják?

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. március 08. 20:06  
zuzmó:
Címre válaszolva: Mert ostobán néz ki és megalázza az egész királykategóriát. (Igen tudom bőven meg lett már alázva...) Ha a biztonság a cél szebb kialakítással és jobb megoldással kell azt tenni. Pl: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/a7/d9/1ca7d90880a9be84b5344eb4909e566c.jpg

2-3 évvel ezelőtt ilyen jellegű alternatívák voltak, csak jöttek a hisztis emberek fújolni h akkor ez már zárt fülke, meg h miért nem találnak ki olyat amivel továbbra is nyitott marad a fülke. Hát tessék itt a glória, ja h ez már csúnya? Bölcsebb lett volna kussolni.

Utoljára módosítva: 2016. március 08. 20:07

zuzmó
#1 zuzmó 2016. március 08. 19:46  

Címre válaszolva:

Mert ostobán néz ki és megalázza az egész királykategóriát. (Igen tudom bőven meg lett már alázva...)
Ha a biztonság a cél szebb kialakítással és jobb megoldással kell azt tenni.
Pl: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1c/a7/d9/1ca7d90880a9be84b5344eb4909e566c.jpgFORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége