Glóriával is megúszta volna Magnussen?

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 11:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem helyénvaló a glóriát ellenzők részéről Kevin Magnussen tűzesetével érvelni a megoldás ellen. Alexander Wurz szerint inkább a Renault-szerelők túlzott bátorsága miatt kellene aggódni.

Sietve hagyta el autóját Kevin Magnussen a Maláj Nagydíj első szabadedzésén, miután a boxutcában lángok csaptak ki a motorborítása alól. Amióta folyamatosan tesztelik a glória fejvédőt, gyakran merül föl a kérdés bizonyos baleseteknél, mi lett volna a végkimenetel, ha fent van az autón a fejvédő – ezúttal sem volt másképp.

Többen megjegyezték a helyszíni tudósítók közül: Magnussen glóriával aligha ugrott volna ki ilyen könnyedén a pilótafülkéből. A keretet eddig tesztelő versenyzők rendre a kiszállás megnehezítését nevezték a glória legfőbb gyengeségének.

A versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) elnöke, Alexander Wurz a helyszínen látta az esetet, és igyekezett hangsúlyozni, hogy ez a helyzet sem hozható fel ellenérvként a glóriával szemben. „Talán fél másodperccel hosszabb ideig tartott volna kiszállni. A tűzálló overallok viszont ötven másodpercig bírják a komolyabb tüzet” – érvelt a Sky Sportsnak.

Rámutatott, már csak azért sem érdemes ilyen módon kritizálni a glóriát, mert korábban sok biztonsági eszköz kapcsán vetődtek fel hasonló aggályok, melyeket viszont rendre sikerült megoldani. „Talán ha tíz évvel ezelőtt is ilyen negatívan gondolkodunk, nem kértünk volna a fejtámaszból sem, mert azzal össze kell húzni a vállainkat ahhoz, hogy ki tudjunk szállni, és ez egy tizedmásodperccel lassabban megy csak. Szerencsére itt nem kellett annyira kapkodni a kiszállással. És még egyszer mondanám: számos védőeszközünk van a tűzzel szemben is.”

Wurz aggasztóbbnak találja, hogy a Renault szerelői rövidnadrágban és pólóban mentek a lángoló autó közelébe, hogy eloltsák azt. Szerinte a Williams 2012-es barcelonai tűzesete után (leégett a garázsuk) ennél elővigyázatosabbnak kéne lenniük. „Tudom, hogy a szerelők péntekenként, amikor a tankolást a garázsban végzik el, nem akarnak tűzvédelmi ruhát viselni. De valakinek mindig muszáj. A Renault esetében megvolt ez az egy ember, de aztán jöttek ezek a bátor szerelők, és előugrottak az oltókészülékekkel. Tudom, hogy csak segíteni akartak, mert úgy érzik, az autó az ő gyermekük. Nagyon bátor emberek, de a biztonsági előírások miatt hátrébb kellett volna lépniük” – vélekedett.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#2 F1890 2016. szeptember 30. 14:49  

Azért ez más tészta. itt "ideálisan" alakult a tűz eset. nem történt baleset , főleg nem két autó között, nem történt meg az h a kocsi felfordult, az h a pályabíróknak futni kellett és a többi. egy kurvanagy tűz esetén ahol lángol az autó ott pár másodperc bizony sokat számíthat

Thibczy
#1 Thibczy 2016. szeptember 30. 13:21  

Szerintem meg az nem helyénvaló, hogy erre a glóriára úgy tekintenek, mint valami csodaeszköz, a hátrányait és a hiányosságait pedig elbagatelizálják.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jolyon Palmer

02016.10.21. 12:06

Austin változtatta meg Rosberget: „Azt a tüskét már kedden kihúztam”

Egy éve Hamilton még a padlón is belerúgott – most épp ez üthet vissza

12016.10.21. 11:13

Alonso: Ricciardo a legjobb!

Megindokolta meglepőnek ható válaszát

72016.10.20. 23:57

Rövidebb futamok? Button meggondolná

Bár nincs problémája a távval, a fiatalok miatt változtatna