Grosjean a Ferrarinál járt

írta: M4Sport
2016. február 09. 15:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

A csapat francia pilótája, Romain Grosjean nemrég próbára tehette a Haas-istálló autóját a Ferrari szimulátorában. Bár a gépnek még vannak gyermekbetegségei, az első benyomások így is pozitívak voltak a tapasztalt versenyző számára.

Az amerikai alakulat a Ferrari kiemelt partnerként vág neki első Forma-1-es szezonjának, megállapodásuk értelmében pedig nemcsak erőforrásokat és alkatrészeket kap a vörösöktől, hanem használhatja a csapat szimulátorát is. Grosjean ennek megfelelően a Ferrari bázisán tette próbára 2016-os versenygépét, ami először a barcelonai teszten gurul pályára február 22-én.

„Az első benyomások elég jók” – mondta a L’Equipe-nek. „Mint minden új autónak, ennek is vannak gyermekbetegségei, például a turbóval, vagy az energia-visszanyerő rendszerrel kapcsolatosak. A délelőttöt ezekkel töltöttük, de amikor minden összeállt, már szorgalmasabban körözhettünk. Most az alapbeállításokon dolgoztunk. Például a fék és a gázpedál beállításain, a differenciálmű beállításán, valamint a különböző hasmagasságokon, majd összevetettük az ezekkel kapcsolatos adatokat a szélcsatornából érkezőkkel” – tette hozzá.

Azzal persze Grosjean is tisztában van, hogy legyen bármennyire is hasznos a szimulátorban végzett munka, azt egyik szimuláció sem tudja tökéletesen visszaadni, hogyan viselkedik az új autó élesben, amikor először pályára gurul, persze az alapbeállítások megtalálásában azért sokat segít ez a technológia. „Most már tudjuk, hogy az adatok megfelelnek a szélcsatornából érkezőnek, viszont a különbség, amit a valóságban tapasztalunk néha óriási. A Lotusnál például komoly különbségek voltak a szimulátor és a versenypálya között. Viszont ha az itt végzett munka kifizetődő lesz, akkor remek alapokkal rendelkezünk majd” – zárta gondolatát.

Miközben a francia pilóta a szimulátorban dolgozott, utódja, a Renault gyári csapatához nemrég csatlakozó Kevin Magnussen (Grosjean még akkor hagyta el az istállót, amikor az Lotusként versenyzett) üléspróbára látogatott az enstone-i főhadiszállásra. Hasonló élményben volt része a Toro Rosso spanyoljának, Carlos Sainznak is, aki – az olaszok közösségi oldala szerint – néhány órával ezelőtt vett részt saját üléspróbáján az istálló bázisán.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fagyi
#3 fagyi 2016. február 09. 18:36  

Egy lotusos parhuzam kene 2015 hasonlo idoszakbol. Kivancsi lennek mi a meglatasa, bar az igeretes talan kiter ra is

Utoljára módosítva: 2016. február 09. 18:37

Balrog
#2 Balrog 2016. február 09. 16:18  
ernike:
„Mint minden új autónak, ennek is vannak gyermekbetegségei, például a turbóval, vagy az energia-visszanyerő rendszerrel kapcsolatosak. A délelőttöt ezekkel töltöttük, de amikor minden összeállt, már szorgalmasabban körözhettünk." Kifejtené nekem valaki hogy itt miről is van szó? Ahogy szimulátorozik mellé van kötve a konkrét hajtáslánc is és működik mintha a pályán lenne?

Áh, konkrétan a csapat készít egy "jármű modellt" (MATLAB + Simulink tud ilyet tudtommal pl.) és azt "kötik rá" a szimulátorra.
De majd valamelyik ügyeletes közlekedésmérnök zseni jön és elmagyarázza. :D
http://www.mathworks.com/help/physmod/sdl/ug/complete-car-model-and-simulation.html?requestedDomain=www.mathworks.com

ernike
#1 ernike 2016. február 09. 16:09  

„Mint minden új autónak, ennek is vannak gyermekbetegségei, például a turbóval, vagy az energia-visszanyerő rendszerrel kapcsolatosak. A délelőttöt ezekkel töltöttük, de amikor minden összeállt, már szorgalmasabban körözhettünk."

Kifejtené nekem valaki hogy itt miről is van szó? Ahogy szimulátorozik mellé van kötve a konkrét hajtáslánc is és működik mintha a pályán lenne?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”