Grosjean: Átfestett Ferrari? Ugyan már!

írta: M4Sport
2016. április 14. 09:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Puszta irigységnek tekinti Romain Grosjean, hogy a Haas sikerei után a közvetlen riválisok átfestett Ferrariként emlegetik autójukat.

Nem volt eseménytelen a 2016-os szezon első két versenye, ám azokon így is kiemelkedett a mezőnyből a Haas-csapat, amely Ausztráliában és Bahreinben is meglepetéssel szolgált. A szurkolók által mindkét alkalommal a verseny legjobbjának megválasztott, látványos előzéseket bemutató Romain Grosjean hatodik és ötödik helyezésével a bajnoki tabella 5. helyére került – Sebastian Vettel elé.

Több riválist is meglepett e jó kezdéssel az amerikai csapat, mely azonban a kritikát sem kerülhette el. Többen a szemükre vetették, a Ferrarival való szoros együttműködéssel nem volt nehéz azonnal a mezőny első felébe csöppenniük, elvégre versenygépük kísértetiesen hasonlít a maranellói gépekre.

Grosjean szerint ez csupán az irigyek kifogása. „Száz százalékig így van” – nyilatkozta az Autosportnak. „Kétféle hozzáállás létezik. Az egyik Claire Williamsé, aki nagyon kedves, és elmondja, mennyire jó a Forma–1-nek, hogy érkezett egy új csapat Amerikából, és máris ennyire sikeres, új szurkolókat nyer meg a sportágnak egy nagy országban, új ötleteket hoz az F1-be. Szerintem mindenki szívesebben látna huszonnégy, huszonnyolc autót a rajtrácson. Aztán ott a másik csoport, amely csak irigy, mert neki nem sikerült elérnie ugyanezt. Ők igyekszenek hangsúlyozni, hogy ez egy Ferrarin alapuló autó, és nem így kéne működnie a sportágnak. Ugyan már!”

A Lotustól érkező francia kiemelte, a valóságban semmivel sem működnek együtt szorosabban a Ferrarival, mint tették azt Enstone-ban a múlt esztendőben motorpartnerükkel, a Mercedesszel. „Ez egy másfajta filozófia. Ha megnézzük a szárnyakat, az oldaldobozokat, az autó orrát, kiderül, hogy ez egy Haas-autó. Igen, mechanikai elemeket kapunk a Ferraritól, ami sok bosszúságtól megkímél minket, de a többi rész mind eredeti Haas.”

Günther Steiner csapatfőnök már a múlt évben előrebocsátotta: miután bizonyos alapvető alkatrészek, a motor, a váltó Maranellóból származnak, elkerülhetetlen a hasonlóság a két autó között, hiszen egyes elemek meghatározzák a többiek kialakítási módját is. Grosjean elismeri, a ferraris háttér valóban sokat segített nekik abban, hogy ennyire versenyképesen kezdjék az évet. „A felfüggesztés, a váltó a Ferraritól származik, ezért az ő filozófiájukat kell alkalmaznunk ezen a téren. Ők jók voltak tavaly a gumikezelés terén, és most mi is jók vagyunk ebben” – mutatott rá arra, miért is választhattak két hete rendkívül agresszív stratégiát három szuperlágy gumis etappal.

Persze nem mindenki annyira kritikus az újoncokkal. Ahogy Grosjean is rámutatott, a rajtrácson vannak olyan ellenfelek is, akik elismerik, a Forma–1-nek kimondottan jót tett az amerikaiak sikeres bemutatkozása. „Az első tesztek után úgy gondoltuk, odaérhetnek, ahol jelenleg vannak, de a második teszt után mégis azzal számoltunk, talán mégsem jelentenek ránk akkora fenyegetést” – nyilatkozta el a Toro Rosso versenyzője, Carlos Sainz. „Ausztrália után sem tűntek különösen meggyőzőnek, főleg azok után, hogy mi a versenyen sokkal erősebbek voltunk. Bahreinben azonban kihasználhatták a motorelőnyüket, meggyőzőek voltak, és gratulálok nekik az eredményükhöz!”

„Új csapatról van szó, kiválóan végzik a dolgukat. Hihetetlen, izgalmas és lenyűgöző látni ezt, az F1-nek pontosan erre van szüksége. Mindenkit meglepett, mennyire jók. Már gratuláltam nekik, és a jövőben is így lesz, mert lenyűgöző teljesítményt nyújtanak. Csak abban bízom, hogy a következő versenyeken sikerül magunk mögött tartanunk őket” – tekintett előre a spanyol.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa