Grosjean már a nyáron kipróbálhatja magát a NASCAR-ban?

írta: M4Sport
2016. május 09. 20:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas-istálló francia versenyzője, Romain Grosjean már idén bemutatkozhat a NASCAR-ban, csapata ugyanis fontolóra vette, hogy elindítja az egyik nyári megmérettetésen. Az alakulat ügyvezetője szerint a beugrásból mindkét széria profitálhat.

Grosjean már tavaly ősszel elhintette, szívesen kipróbálná magát a legnépszerűbb amerikai versenysorozatban, ha a NASCAR-ban is érdekelt Haas-istálló lehetőséget biztosítana számára. A francia akkor csupán elméleti szinten beszélt erről a lehetőségről, most azonban kiderült, a Haas valóban fontolóra vette, hogy autóba ülteti a széria egyik nyári megmérettetésén. A tervekről és a lehetőségekről az ügyvezető, Joe Custer beszélt egy hosszabb interjú során.

„Egyértelmű, hogy ez is szerepel a kívánságlistánkon” – tette egyértelművé. „Csak működésbe kell hoznunk a dolgokat, legyen szó az idei, vagy a következő évről. Az időpontról még nem tudunk semmi biztosat. Semmi sem lenne érdekesebb annál, ha egy aktív Forma–1-es pilóta indulna egy NASCAR-versenyen. Ez mindenkinek jó lenne, hiszen nagyobb érdeklődést generálna. Azt már leszögezte, hogy nem akar oválon versenyezni, hiszen korábban még nem ment ilyen pályán. Még gondolkodunk a tesztlehetőségen is, és minden egyéb tényezőn, ami ezt az egészet sikeressé tenné” – magyarázta.

Nem Grosjean lenne az első F1-es pilóta, aki NASCAR-versenyen indul, az időzítés miatt azonban meglehetősen érdekes lenne a beugrás. Legutóbb Kimi Räikkönen képviselte a királykategóriát az amerikai szériában (de nem annak legmagasabb géposztályában), ő azonban akkor éppen nem versenyzett az F1-ben. Korábban Juan Pablo Montoya váltott, aki a Forma–1 elhagyása után hét évet töltött a NASCAR-ban, mielőtt visszatért a formaautókhoz.

Mivel a francia egyértelművé tette, hogy nem akar oválpályán indulni, Sonoma, és Watkins Glen lenne alkalmas helyszín a bemutatkozásra, az első viadal azonban a kanadai és az azerbajdzsáni duplahétvége után kerül megrendezésre, a második pedig a Német Nagydíjat követően, Grosjeannak tehát meglehetősen szoros lenne a menetrendje. „Nem tudom, mikor kerülhet sor erre, de rajta van a listánkon” – hangsúlyozta Custer. „Először is szeretnénk neki tesztlehetőséget biztosítani, hiszen ebben a műfajban még kezdő lenne” – tette hozzá.

Ahhoz, hogy Grosjean részt vegyen egy futamon, a NASCAR-nak külön engedélyt kell adnia a csapatnak, ami már így is négy autót futtat, igaz, az újoncok esetében néhányszor átléphetik a limitet. De az ügyvezető szerint egyébként sem lesz gond az engedéllyel. „Nem hiszem, hogy lennének akadályok. Csak ki kell dolgoznunk a menetrendet. Négy, vagy öt autó? Másik csapattal dolgozzon a garázsban? Dolgoznunk kell a részleteken, de van időnk!” – jelezte a Motorsportnak nyilatkozó szakember, majd kiemelte, a beugrásból mindkét kategória profitálhatna, hiszen kölcsönösen növekedne az érdeklődés, ahogyan az egyébként már az ő F1-es debütálásukkor is érezhető volt.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Tuareg
#1 Tuareg 2016. május 09. 20:58  

Ha 5 autóval futnak akkor Groé lehetne egy Penske-Ford jövőévre gyakorolva. Nem tudom ezt mennyire engedné a szabálykönyv. Ha viszont csak 4 indul az érdekes lehet. Harvick és Bush bármikor jó lehet egy győzelemre, Stewart még csak most tért vissza ráadásul ez a búcsú szezonja is lesz Danica meg hiába alkalmatlan bármire is mégis csak dől a lé miatta.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget