Grosjean nem az ismeretlenbe ugrott

írta: M4Sport
2016. március 19. 05:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szabálymódosítások még jobban megnehezíthetik a Haas-istálló dolgát, Romain Grosjean azonban továbbra is bízik az alakulatban, és mivel a csapatépítés folyamata sem ismeretlen számára, jól tudja, a jelenlegi helyzetben türelmesnek kell lennie.

A francia pilóta hosszú éveket töltött a Lotusnál, 2015-ben azonban úgy döntött, elhagyja nevelőalakulatát és csatlakozik Gene Haas csapatához. Az amerikaiak több problémával is szembesültek a tesztidőszak alatt, a szezonnyitó helyszínén pedig beismerték, nincsenek megfelelően felkészülve az új kihívásokra. Mindez egy kicsit sem keseríti el a tavaly még dobogós helyezést is szerző Grosjeant, ő ugyanis jól tudta, mire vállalkozott.

„Ez a helyzet nem új számomra” – nyilatkozta a Motorsportnak, amikor a csapatépítés folyamatáról kérdezték. „Amikor még a GP2-ben versenyeztem a DAMS-istállóval, nagyon keményen kellett dolgoznunk, hogy visszajuttassuk a csapatot oda, ahová való. Persze a Forma–1-ben sokkal bonyolultabb ez a feladat; még mindig nagyon sok munka vár rák” – magyarázta a francia, kinek említett GP2-es csapata az 1990-es években elért F3-as sikerek után csak 2011-ben tért vissza az élre, majd vele, Davide Valsecchivel és Jolyon Palmerrel is bajnoki címet szerzett.

Grosjean szerint nem szabad elfelejteni, hogy a Haasnál sok tapasztalt szakember dolgozik, hiába hivatkoznak tehát rájuk újonc csapatként, azt senki sem állíthatja, hogy mindenféle rutin nélkül érkeztek. „Sok tapasztalt fickó dolgozik nálunk, akik komoly F1-es háttérrel rendelkeznek. Ennek a rutinnak köszönhetően a csapat jól reagál a dolgokra. Előrelépésként gondolok erre a lehetőségre; új emberekkel dolgozhatok és segíthetem az új amerikai csapat felépítését. Tudom, hogy ezek a srácok nem csak egy évre terveznek, a cél egy ütőképes csapat létrehozása” – jelezte.

Persze tisztában van azzal, hogy ennek ellenére a csapatnak időre van szüksége az F1 ritmusának felvételéhez, az új szabályok – mint például az időmérő edzés átalakítása, vagy a rádiókommunikáció szigorítása – pedig még nehezebbé tehetik a dolgukat. „A nagycsapatok hamar alkalmazkodnak majd a módosításokhoz, a kisebbeknek viszont több időre lesz szükségük. Sokat kell még dolgoznunk az autó egyes részein, és mindent megteszünk, de ez Ausztráliában még nem fog meglátszódni. Ez azonban nem jelent egyet azzal, hogy a folytatásban nem érhetünk el jó eredményeket. A kezdeti nehézségeket leküzdöttük, és a többivel is meg fogunk birkózni” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary