Grosjean: Nyolcéves korom óta a Ferrariról álmodom

írta: M4Sport
2016. április 25. 17:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Romain Grosjean elárulta, már gyerekkora óta arról álmodik, hogy egy nap majd a Ferrari versenyzője legyen. A Haas versenyzőjeként úgy érzi, egy lépéssel közelebb került ennek valóra váltásához.

A francia a Renault pártfogoltjaként érkezett meg a Forma–1-be, a Renault versenyzője is volt, majd a jogutód Lotus mellett is kitartott. Aztán még mielőtt a gyártó bejelentette volna, hogy ismét megvásárolja az enstone-i gárdát, úgy döntött, eljött első F1-es csapatváltása ideje, s egy merész lépéssel az újonc Haas-csapathoz írt alá. Voltak, akik furcsálló tekintettel néztek rá emiatt, ám az első három hétvége után kijelenthető, nem választott rosszul. Míg volt csapata, a Renault egyelőre pont nélkül vergődik a mezőny végén, addig a Haas már kétszer is a legjobb hatba került, ráadásul Romain Grosjeant az első két verseny legjobbjává is megválasztották a szrukolók.

Az Auto Motor und Sportnak adott interjújában a francia elárulta, ő távolról sem érezte akkora kockázatvállalásnak a csapatváltást, mint a külvilág gondolná. „Amikor Günther Steinerrel és Gene Haasszal találkoztam, elég sokat meséltek nekem ahhoz, hogy felkeltsék az érdeklődésemet. Két téli teszt után már tudtam, hogy jól választottam. Talán ez a legjobb autók egyike, amit valaha is vezethettem! Most már tudom, hogy ez a projekt sokkal jobb, mint amiről álmodhattam. Összességében tehát sokkal kisebb kockázatot vállaltam, mint tűnik. Számomra ez egy logikus lépés volt” – fogalmazott Grosjean.

Majd elárulta, a Lotus jövője kapcsán érzett bizonytalanság is komoly lökést adott neki a váltáshoz. „Ha a Renault már a múlt évi Monacói Nagydíjon úgy dönt, átveszi a csapatot, valószínűleg maradtam volna. A Haas-lehetőség igazán meggyőző volt. Günther Steinerrel háromnegyed órát beszéltem, és ekkor fellobbant bennem a tűz. A végén Gene-nel kezet is ráztunk, egy héttel később pedig aláírtam a szerződést. Nem akartam várni a Renault-ra, mert hittem a Haas projektjében.”

E csapatváltás ugyanakkor ajtót is nyithat előtte: mégpedig Maranello felé, ahol Kimi Räikkönen esetleges visszavonulásával ő is esélyessé válhat a második ülésre. „Nyolcéves korom óta a Ferrariról álmodom. Ennek ellenére nem azért jöttem a Haashoz, hogy amolyan kiskapuként használjam a Ferrarihoz. Hittem ebben a csapatban, és rendkívül büszke vagyok, hogy én lehetek az első versenyző, amely harminc év után először pontot szerez egy amerikai csapattal. Én nem sietek. Még csak harminc vagyok, szóval sok év áll előttem” – nyilatkozta erről.

„Ez nem egy kis Ferrari!”

Grosjean Haasba vetett hitet elsősorban az táplálta, hogy – szemben a legutóbbi újoncokkal – a Haas a Ferrarival szoros együttműködésben fejlesztette autóját, s a lehető legtöbb alkatrészt készen vásárolta a tapasztalt partnerektől. Részben ez is magyarázza, miért ennyire versenyképesek már az év első futamain. Más kérdés, vajon tudják-e tartani majd ezt a tempót akkor is, amikor a fejlesztések terén már önállóbban kell boldogulniuk. „Emiatt kicsit sem aggódom” – felelte. „Szó sincs arról, hogy az autónk egy kis Ferrari lenne. Az orrkúpja más, más az első szárny filozófiája, a karosszéria, az oldaldobozok, a hátsó szárny. Igen, természetesen a Ferrari felfüggesztését és váltóját használjuk, de e köré saját autót építettünk. Minden tiszteletem az aerodinamikai részlegünket vezető Ben Agathangeloué. Ez egy Haas-autó, nem egy Ferrari, és emiatt biztos vagyok benne, hogy az autó továbbfejlesztése terén is jó munkát végzünk majd."

„Sosem számítottam arra, hogy az első két futam után ötödik leszek a bajnoki tabellán. Az elvárásokat azonban féken kell tartanunk, hiszen minden futam a nulláról indul számunkra, hiszen nincs meg a viszonyítási alapunk az előző évekből. Emiatt előbb az aerodinamikai egyensúlyt, a mechanikai beállításokat, a hasmagasságot és a gumihasználatot is magunknak kel kitapasztalnunk. Bár a Haas teljesen más autó, mint a Lotus volt, bizonyos tapasztalataim segítenek ebben.”

A Haas autójának egyik legfőbb erősségét eddig a kiváló gumikezelése jelentette, mely Bahreinben három szuperlágy gumis etapot, sok-sok Grosjean-előzést és a kiváló ötödik helyet eredményezte. Kínában az első gumikat terhelő pálya nem annyira feküdt nekik, ráadásul a beállítások terén is eltévedtek kissé. A versenyző szerint azonban számíthatunk még tőlük a szahírihoz hasonló jó eredményre. „A 2015-ös Ferrari kíméletesen bánt a gumikkal, így aligha véletlen, hogy a mi autónk is. Ugyanazt a váltót és hátsó felfüggesztést használjuk. A gumikímélésünk segítséget jelent a versenyeken, ahol a lágy abroncsok kopása kritikus. Ezt előnyünkre válthatjuk” – jelentette ki Grosjean.

„A csapatunk hihetetlenül jól működik, és már a téli teszteken is megállapíthattuk, hogy egy valódi csapatról beszélünk. Húsz százalék még ugyan hiányzik, és ezt a legnehezebb elérni. Ahhoz, hogy eljussunk a százszázalékos teljesítményig, legalább egy év kell. De a jó eredmények segítenek, mert motiválják az embereket.”

„Úgy vélem, a csapatunk a helyes utat választotta. Kevesebb emberrel, gyengébb háttérrel és egészséges költségvetéssel azonnal olyan munkára vagyunk képesek, amire a régóta itt lévő csapatok. Valódi partnerautókkal talán még kisebb csapatként is működhetnénk, de én szívesebben ülök egy saját autóban. A módszerünkkel megnyílt az út egy amerikai csapat előtt az F1 felé. És a modellünk más új csapatok számára is vonzó lehet. Azok pedig, akik kritizálnak, valójában csak irigykednek a sikerünkre. De a Forma–1 már csak ilyen” – állapította meg Grosejan.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Casual
#6 Casual 2016. április 26. 12:27  
GreenHonda:
Csak nekem tűnik úgy hogy túl nagyra értékeli magát? Megvert egy Maldonadot, ver jelenleg egy Gutierrezt de Raikkonennel nem bírt akit szarráaláz Vettel, Alonso. Szerintem ez még nem valami acélos. Oké hogy már nem töri az autókat, de az önmagában nem elég:D

A Ferrari vele is befürdene mint Rajkóval. Róla is azt hitték hogy magára talált csak mert volt egykét eredménye a Maltussal aztán meg amikor visszakerült a Ferrarihoz megint csak semmit nem mutatott. Grosjean is veri a csapattársát meg ott van, de egy jobb versenyző lehet hogy többet is elérne azzal az autóval.

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. április 25. 22:27  

Csak nekem tűnik úgy hogy túl nagyra értékeli magát?
Megvert egy Maldonadot, ver jelenleg egy Gutierrezt de Raikkonennel nem bírt akit szarráaláz Vettel, Alonso.

Szerintem ez még nem valami acélos. Oké hogy már nem töri az autókat, de az önmagában nem elég:D

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 22:28

F1890
#4 F1890 2016. április 25. 22:00  

hát idén vezeti a copy paste autót, elégedett lehet :D

Mr. Répatorta balneológus
#3 Mr. Répatorta balneológus 2016. április 25. 21:39  

Küldök egy makettet karácsonyra.

can-tah
#2 can-tah 2016. április 25. 19:13  

Az álma már valóra is vált.

albutr
#1 albutr 2016. április 25. 18:24  

itt az a kérdés hogy a Ferrari vezetősége lát-e benne fantáziát?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"