Gutiérrez: Alonso rosszul mérte föl a helyzetet

írta: M4Sport
2016. április 01. 12:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Esteban Gutiérrez nem hibáztatja Fernando Alonsót a melbourne-i balesetük kapcsán, mégis úgy látja, a spanyol szerencsétlen helyzetfelismerése vezetett a bajhoz.

Csak kívülről figyelheti a bahreini versenyhétvége eseményeit Fernando Alonso, miután az FIA orvosai ausztráliai balesete során megrepedt bordája miatt eltiltották attól, hogy autóba üljön. A spanyol két hete Esteban Gutiérrez Haasába rohant bele hátulról, becslések szerint úgy 48 métert repült, majd kétszer is a falnak csapódott.

Az FIA ugyan vizsgálatot indított a piros zászlós megszakítást előidéző baleset ügyében, ám végül úgy határozott, egyik versenyzőt sem terheli döntő mértékben felelősség, így nem szabtak ki büntetést. „A verseny után nagyon éretten elbeszélgettünk. Átgondoltuk, hogyan lehetne javítani a biztonságon a jövőben. Fernando rámutatott, hogy az FIA igazán jó munkát végez” – mesélte Gutiérrez Bahreinben balesetükről, majd hozzátette, nem hibáztatja kollégáját a történtekért. Azt azonban jelezte, szerinte Alonso számolta el magát. „Időnként a versenyző is hibázhat, elszámolhatja magát – ez bárkivel megeshet. Van, hogy elméred a távolságot, elvégre a Forma–1-ben nagyon kevés hely van a csatára. Elég ravasz helyen történt az eset, és nemigen lehet ezen javítani. Szerencsére nem voltak súlyos következményei. Én nem vagyok az a fajta versenyző, aki a másiknak büntetést kíván. Fernando nem szándékosan tette, ez nyilvánvaló” – mondta.

„Az ő versenyét is tönkretette a baleset. Nagy kockázatot vállalt. A pálya mindkét oldalán elég hely volt, én pedig kicsit később léptem a fékre, mint amúgy tenném. Voltak hírek a motormódról, de akkor szó sem volt teljesítménycsökkenésről. Egy ilyen helyzetben nem lehet a visszapillantót nézni, mert az ilyen csatáknál előre figyelsz. Fernando úgy döntött, balról próbálkozik, számomra pedig az volt a legfontosabb, hogy egyenesben maradjak. Ilyenkor ez a szokás: fékezel, egyenesen mész, hogy kiderítsd, honnan fog próbálkozni a másik. De ő rosszul mérte fel a helyzetet. Fernando nagyon gyorsan kivágott – és pont a rossz oldalra” – foglalt állás a Haas versenyzője.

Esteban Gutiérrez

„Megnéztem volna, hogy száll ki, ha fent van a glória”

A társak eközben szintén véleményt formáltak a balesetről, valamint Alonso kényszerpihenőjéről. Daniel Ricciardo szerint a történtek értékes tanulságokkal szolgálhatnak majd a biztonság fejlesztése kapcsán elvégzett kutatások során. „Természetesen tudom, hogy milyen sérülése volt Fernandónak, de azt kell, hogy mondjam, ha valaki szinte sérülés nélkül megúszik egy ilyen balesetet, az biztató a többi versenyző számára is. Versenyzőként nem sokat agyalsz a baleseteken, mert ezek hozzátartoznak a sporthoz. Egyszerűen csak meg akarod érteni, mi történik, aztán a lehető leggyorsabban vissza akarsz térni a hétköznapi rutinhoz. Örülök, hogy Fernando rendben van, ugyanakkor annak is, hogy Stoffel Vandoorne esélyt kap az F1-es szereplésre. Az eddigi nagyszerű teljesítménye után megérdemli ezt” – utalt a bajnok belga helyettesére.

Nico Hülkenberget nem lepte meg, hogy az orvosok nem adtak engedélyt Alonsónak a versenyzésre. „Nem lepődtem meg. Közvetlenül a baleset után azt mondta, rendben van. De aztán találkoztunk hétfőn, és akkor már bordafájásra panaszkodott. A borda kényes téma, emiatt nem is vagyok meglepve.”

Alonso csütörtökön kijelentette, bukása során nem jött volna rosszul a 2017-ben bevezetni tervezett glória fejvédő, mert miközben a levegőben repült, egyedül az autóból kiálló fejét féltette. A bukókeretet kezdettől fogva ellenző Hülkenberg ugyanakkor úgy látja, a mostani eset rámutatott az eszköz legfőbb hiányosságára. „Nem hiszem, hogy változtatott volna bármin is. De megnéztem volna, hogy mennyi idő alatt száll ki az autóból, ha fent van a glória. Még mindig ellenzem az eszközt” – nyilatkozta. „A Red Bull megoldása jobban tetszik. Azért is, mert ha lenne szélvédőnk a bukócsövek mellett, az jobban védene minket a kisebb tárgyaktól. A glória akár a mellkasunk felé is irányíthatná ezeket.”

Hasonlóan vélekedett a Red Bull-os Daniel Ricciardo is. Bár ő továbbra is kiáll a glória mellett, szerinte is érdemes lenne továbbgondolni csapata ötletét. „Az Alonso-baleset megmutatta, mi lehet a gond a glóriával. Adódik a kérdés, milyen gyorsan szállt volna ki azzal? Már kezdettől fogva a glória mellett vagyok, de át kell gondolnunk, hogy nem okozhat-e más nehézségeket. El kell merülnünk a részletekben. Szerintem végső soron a Red Bull megoldása lenne a legjobb, mert több védelmet biztosítana” – beszélt egy kicsit haza a háromszoros futamgyőztes.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája